Τετάρτη, 21 Απριλίου 2010

Οι Γερμανοί δεν ... ξανάρχονται τελικά.


Μεγάλο πλήγμα για τον τουρισμό της Κρήτης χαρακτηρίζεται από τους εμπλεκόμενους φορείς του Ηρακλείου το πάγωμα των προκρατήσεων από τη γερμανική αγορά, που μέχρι σήμερα υπολογίζεται στο 5%.
Η ζημιά που έχει προκληθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα με τα αρνητικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα, φαίνεται ότι έχουν επηρεάσει τους Γερμανούς πολίτες, που αναζητούν πακέτα διακοπών κατά προτίμηση στα Μικρασιάτικα παράλια της Τουρκίας… H ολομέτωπη επίθεση προς τη χώρα μας από το έγκυρο πολιτικό περιοδικό «Focus» πριν από μερικές εβδομάδες, όταν στο εξώφυλλο του παρουσίαζε παραποιημένα το άγαλμα της Αφροδίτης να κάνει τη γνωστή άσεμνη χειρονομία, φαίνεται ότι... έκανε τη ζημιά του στον ελληνικό τουρισμό και ιδιαίτερα στον τουρισμό της Ανατολικής Κρήτης.
Το περίεργο αυτό παιχνίδι, που συνέχισε η πλειονότητα των ηλεκτρονικών και έντυπων μέσων της Γερμανίας εις βάρος της Ελλάδας, δυστυχώς έχει επηρεάσει την κοινή γνώμη της χώρας, καθώς μέχρι σήμερα οι προκρατήσεις Γερμανών για καλοκαιρινές διακοπές στη χώρα μας και κυρίως στην Κρήτη έχουν φρενάρει στην κυριολεξία....Αν κάνουμε σήμερα μια σύγκριση με τις προκρατήσεις που είχαμε το αντίστοιχο διάστημα το 2009 από Γερμανία, είμαστε στο -5% και αυτός είναι ο αντίκτυπος του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες ανάμεσα στις δύο χώρες. Το φοβόμασταν αυτό από την πρώτη στιγμή και τώρα το εισπράττουμε…».
Αυτό που εύχονται οι τουριστικοί παράγοντες είναι να μην υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση, αναφορικά με τις προκρατήσεις το επόμενο διάστημα και σε αυτό οι ξενοδόχοι θα επιχειρήσουν να προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερες εκπτώσεις στα πακέτα διαμονής προς τους τουρ οπερέιτορ της Γερμανίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2009 στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» αφίχθηκαν 414.000 Γερμανοί τουρίστες, όταν ακριβώς πριν από μια δεκαετία ο αριθμός αυτός ξεπερνούσε τα 850.000 άτομα.
Επισημαίνεται, μάλιστα, από τους τουριστικούς παράγοντες ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατρακύλα από τη γερμανική αγορά, μοναδικός τρόπος αντίδρασης είναι να προσφερθούν ακόμα μεγαλύτερες εκπτώσεις από τα πεντάστερα και τετράστερα ξενοδοχεία των Νομών Ηρακλείου και Λασιθίου. Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να δούμε και εβδομαδιαία πακέτα διακοπών που δεν θα ξεπερνούν τα 400 ευρώ (!)-all inclusive- για τους μήνες Μάιο και μέχρι τα μέσα του Ιουνίου.Από τη ζημιά αυτή που έχει υποστεί ο τουρισμός της Ανατολικής Κρήτης, με τις μειωμένες προκρατήσεις από Γερμανία, αξίζει να επισημανθεί ότι το ισοζύγιο μερικώς αναμένεται να διορθωθεί από τις αυξημένες αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία. Πιο συγκεκριμένα, φέτος αναμένονται να κάνουν διακοπές στα βόρεια παράλια του Νομού Ηρακλείου περί τους 134.000 Ρώσους, όταν πέρυσι οι αφίξεις τους στο αεροδρόμιο Ηρακλείου δεν είχαν ξεπεράσει τα 115.000 άτομα. Βεβαίως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι φετινές προβλέψεις στις αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία προσεγγίζουν τον αριθμό του 2008.
Και πάλι, όμως, η αύξηση αυτή που θα έχουμε φέτος από τη Ρωσία, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αναπληρώσει την οικονομική ζημιά που θα υποστούμε με το -5% που καταγράφουμε ήδη από την αγορά της Γερμανίας, η οποία είναι και η παραδοσιακή χώρα μαζί με την Αγγλία, με τις περισσότερες επισκέψεις τουριστών στο νησί. Το κακό είναι ότι οι οικονομικές συνέπειες από τις μειωμένες αφίξεις δεν θα καταγράψουν μόνο τα ξενοδοχεία αλλά και οι εκατοντάδες τουριστικές επιχειρήσεις, το τοπικό εμπόριο ευρύτερα στις τουριστικές περιοχές, που θα υποστούν επίσης οι τζίροι τους καθίζηση, και όλα αυτά εν μέσω μιας συνεχιζόμενης κρίσης, που μεταφράζεται σε ακόμα πιο περιορισμένα έξοδα για τον τουρίστα, ο οποίος έρχεται για διακοπές στο νησί μας.
Τονίζεται τέλος, ότι στις… χρυσές εποχές της δεκαετίας του '80 μόνο στην Κρήτη έρχονταν για διακοπές 2,5 εκατομμύρια Αγγλοι, και άλλα 2,5 εκατομμύρια Γερμανοί τουρίστες, νούμερα που σήμερα μοιάζουν εξωπραγματικά…

2 σχόλια:

Rodia είπε...

Τι να γινει; Φτωχυναν οι καημενοι... :)

busy bee είπε...

Συγκριτικά με άλλες δεκαετίες νομίζω ισχύει, το ότι φτώχυναν, τουλάχιστον από όσα ξοδεύουν στις διακοπές τους, για τον απλό και μέσο Γερμανό πάντα.
Κατα τα λοιπά...τα γνωστά!:):)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails