Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Η ομοφοβία της κοινωνίας διπλασιάζει τον κίνδυνο αυτοκτονιών στους γκέϊ εφήβους.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξάχθηκε στο Μόντρεαλ, οι γκέι, οι λεσβίες και οι αμφί έφηβοι/ες έχουν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν αυτοκτονικές σκέψεις ή να αποπειραθούν να αυτοκτονήσουν σε σχέση με τους ετερόφυλους συνομιλήκους τους.

O λόγος γι' αυτό δεν είναι ο σεξουαλικός τους προσανατολισμός, αλλά η ίδια η κοινωνία.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 14 σχολεία στο Μόντρεαλ και συμμετείχαν 1.900 εφήβοι, 14-18 ετών. Το συμπέρασμά της ήταν ότι η ταυτότητα του ατόμου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση ψυχικών διαταραχών....Η συγκεκριμένη έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο
Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry, θεωρείται από τις πρώτες που διαχωρίζουν την ταυτότητα από την έλξη.
Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός σημαίνει το αν είναι στρέιτ, γκέι ή αμφί, ενώ ουσιαστικά είναι πολύ πιο περίπλοκο από αυτό, σύμφωνα με τον Dr Richard Montoro, από το McGill University Health Care.
Ο προσανατολισμός ορίζεται από τρεις παράγοντες: τη συμπεριφορά, τη φαντασίωση και την ταυτότητα. Το αντικείμενο της έρευνας ήταν να εξετάσει τη σχέση αυτών των παραγόντων με την αυτοκτονία.
Στα ευρήματα της έρευνας, δεν παρατηρήθηκε αυξημένος κίνδυνος για αυτοκτονία μεταξύ όσων εφήβων (με μέσο όρο ηλικίας τα 16 χρόνια) αυτοπροσδιορίζονται ως ετεροφυλόφιλοι, ανεξάρτητα από το αν ανέφεραν έλξη, φαντασιώσεις ή συμπεριφορά για άτομα ίδιου φύλου.
"Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι μια μεγάλη μερίδα των ανθρώπων που κάνουν σεξ ή έλκονται από άτομα του ίδιου φύλου δεν αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους ως γκέι, λεσβίες ή αμφί. Θεωρούν ότι είναι ετεροφυλόφιλοι.
Τα παιδιά, όμως, που αναγνωρίζουν την γκέι ταυτότητά τους, έχουν 2,2 φορές παραπάνω κίνδυνο να προβούν σε απόπειρα αυτοκτονίες από ότι οι ετεροφυλόφιλοι συνομήλικοί τους".
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα που δήλωσαν ότι δεν είναι σίγουροι για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό ήταν πιο πιθανό να έχουν σκέψεις αυτοκτονίας, όχι όμως και απόπειρες.
Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι οι LGB έφηβοι παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για: αυτοκτονίες, κατάθλιψη, άγχος, κατάχρηση αλκοόλ ή/και ουσιών και διατροφικές διαταραχές.
Τι κάνει, όμως, τους γκέι εφήβους να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αυτοκτονήσουν;
Η απάντηση, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η προκαταλήψη της κοινωνίας εναντίον των LGBT ατόμων.
"Το πρόβλημα ξεκινάει μόλις καταλάβεις ότι διαφέρεις από τους υπόλοιπους", αναφέρει ο Montoro, ο οποίος είναι και επικεφαλής του McGill University Sexual Identity Centre.
"Αυτό βλέπω στην κλινική. Η δυσκολότερη περίοδος για αυτούς τους ανθρώπους ήταν όταν έκαναν το coming out, όταν αντιλήφθηκαν ότι δεν είναι αυτό που όλοι νόμιζαν ότι είναι.
Η επόμενη μελέτη για την αυτοκτονία μεταξύ των γκέι εφήβων πρέπει να ερευνήσει την επίδραση του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένων της οικογένειας, του σχολείου και του αθλητισμού, στον κίνδυνο για την αυτοκτονία. Τα παιδιά που κινδυνεύουν περισσότερο να αυτοκτονήσουν είναι αυτά που δεν διαθέτουν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον", κατέληξε ο Montoro.
"Αυτό που εμποδίζει τους ανθρώπους να είναι ψυχικά υγιείς δεν είναι η ομοφυλοφιλία, αλλά η ομοφοβία", δήλωσε o Laurent McCutcheon, πρόεδρος του Gai Ecoute, ενός ερευνητικού κέντρου που ιδρύθηκε πριν 30 χρόνια στο Κεμπέκ για γκέι άτομα και τις οικογένειές τους, το οποίο μάλιστα λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή στήριξης.
"(Το πρόβλημα είναι) η απόρριψη και η εγκατάλειψη, και οι διακρίσεις που ακολουθούν", είπε ο McCutcheon.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails