Σάββατο 24 Απριλίου 2010

Εξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη ζητούν Γερμανοί συντηρητικοί.


Το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη ευρώ πρέπει να εξεταστεί σοβαρά, υποστηρίζουν Γερμανοί συντηρητικοί σε δηλώσεις τους στο γερμανικό περιοδικό Spiegel.

«Η Ελλάδα πρέπει να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο εξόδου της από τη ζώνη ευρώ», εκτιμά ο Χανς-Πέτερ Φρίντριχ, ανώτερος αξιωματούχους της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU). «Το θέμα αυτό δεν πρέπει να είναι ταμπού», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα δεν έχει μόνον πρόβλημα ρευστότητας, αλλά επίσης πρόβλημα ουσίας, διαρθρωτικό και ανάπτυξης».

Η Ελλάδα αποφάσισε να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης, αλλά η Γερμανία εξακολουθεί να θέτει όρους για τη χορήγηση του πακέτου....«Θα ήθελα πολύ να γνωρίζω εάν το πακέτο αυτό βοήθειας είναι σύμφωνο με το ευρωπαϊκό δίκαιο και με το γερμανικό συνταγματικό δίκαιο», δήλωσε στο Spiegel ο ηγέτης της γερμανικής συντηρητικής ομάδας CDU και CSU στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βέρνερ Λάνγκεν.

Σύμφωνα με τον Λάνγκεν, η βοήθεια αυτή δεν θα αποτελέσει μια διαρκή λύση στην κρίση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και «η πραγματική εναλλακτική» είναι «να εγκαταλείψει η Ελλάδα τη ζώνη ευρώ και να ξαναγίνει ανταγωνιστική με σκληρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη ευρώ αναφέρονται πολλές γερμανικές εφημερίδες.

«Η μόνη πραγματική λύση είναι μια ξεκάθαρη ρήξη: η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ», γράφει η Bild, η οποία έχει τον τίτλο «Οι Ελληνες θέλουν τα λεφτά μας».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η απόφαση αυτή πρέπει να ληφθεί από την ίδια την Ελλάδα για το «δικό της συμφέρον». Το ευρωπαϊκό νόμισμα είναι ένας «στενός κορσές» που για την ώρα έχει πολλές απαιτήσεις από τη χώρα αυτή και χωρίς αυτό οι Ελληνες θα είχαν «περισσότερους μοχλούς στα χέρια», για να εξυγιάνουν την οικονομία τους.

«Η προσωρινή έξοδος από τη ζώνη ευρώ δεν είναι ντροπή», προσθέτει η εφημερίδα, η οποία εκτιμά εξάλλου ότι η Ελλάδα είναι «αυτή τη στιγμή ένα πηγάδι χωρίς πάτο» και ότι το σχέδιο ευρωπαϊκής βοήθειας δεν αποτελεί μια μακροπρόθεσμη λύση.

Για την εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου, «το τελευταίο ζήτημα για τους Ελληνες, εάν η βοήθεια (η ευρωπαϊκή και του ΔΝΤ) δεν αποδώσει, είναι η έξοδος» από τη ζώνη ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το κατά πόσο η ζώνη ευρώ στο τέλος της κρίσης θα αριθμεί ακόμα 16 μέλη παραμένει «ανοικτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails