Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Πολιτικό σύστημα, ο μεγάλος Ελληνας ασθενής.

Κοινή είναι η πεποίθηση, σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις, ότι η πορεία της Ελλάδας προς την χρεωκοπία και η προσφυγή στον μηχανισμό βοήθειας της ΕΕ και του ΔΝΤ οφείλεται κατά κύριο λόγο στο πολιτικό σύστημα. Τα κόμματα και οι πολιτικοί που για χρόνια απέφυγαν να πουν την αλήθεια στους πολίτες, συντήρησαν και διόγκωσαν για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους ένα αδηφάγο δημόσιο τομέα και αρνήθηκαν να χαράξουν μια διαφορετική πορεία για την χώρα, βρίσκονται στο επίκεντρο της δημόσιας κριτικής. Η δυσαρέσκεια και η καχυποψία για όλα τα κόμματα, αλλά ιδίως απέναντι στα κόμματα εξουσίας, κέρδιζαν έδαφος τα τελευταία χρόνια αλλά πότε ο βασιλιάς δεν ήταν τόσο γυμνός όσο σήμερα....Χαρακτηριστικά απ αυτήν την άποψη είναι τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της Alco για τις ευθύνες σχετικά με την οικονομία, που δημοσιεύεται στο σημερινό «Πρώτο Θέμα». Το 84,8% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο Κ. Καραμανλής ήξερε την αλήθεια για την οικονομία και επέλεξε τη φυγή και το 65,2% ότι και ο Γ. Παπανδρέου γνώριζε την αλήθεια προεκλογικά. Η αποδοκιμασία έχει διεμβολίσει την άλλότε στέρεα σχέση ηγεσίας- οπαδών: η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων της ΝΔ (70.6%) πιστεύει και αυτή ότι ο πρωήν ηγέτης του κομματος «γνώριζε και έφυγε» ενώ οι μισοί περίπου(47,6%) από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ πιστεύουν ότι ο σημερινός πρωθυπουργός ήξερε την κατάσταση αλλά τους παραπλάνησε!!! Tέτοια ποσοστά αποδοκιμασίας συνιστούν ωρολογιακή βόμβα για ολόκληρο το σύστημα εξουσίας.

Η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα του προβλήματος. Ενδεικτική απ αυτήν την άποψη είναι η στάση του κ.Σαμαρά που, σαν να ηγείτο κόμματος της αριστεράς, μετέτρεψε το ΔΝΤ σε λυδία λίθο της αντιπολιτευτικής του τακτικής ενώ συγχρόνως προσπαθεί με μισόλογα για τις ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ να κρατήσει τις εσωκομματικές ισορροπίες.

Την ίδια αντίληψη, ότι δηλαδή δεν πρόκειται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης αλλά και για business as usual, προδίδουν τόσο οι χαμηλοί, ανέμελοι ρυθμοί λειτουργίας της κυβέρνησης όσο και η στάση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ που για ανεξήγητους ακόμα λόγους δεν ανταποκρίνεται στο καθολικό αίτημα για τιμωρία όσων παρανόμησαν και ευθύνονται για την οικονομική και ηθική κατάρρευση της χώρας. Στην διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας στην Ρόδο ο πρωθυπουργός βρέθηκε σε δύσκολη θέση όταν ένας από τους ακροατές του τον διέκοψε φωνάζοντας: “κάποιος πρέπει όμως να πάει και φυλακή”.

Σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα, η ακαμψία και η αδυναμία προσαρμογής των πολιτικών στις νέες, έκτακτες συνθήκες οφείλεται στο χαμηλό επίπεδο του ελληνικού πολιτικού προσωπικού, όπως αυτό αναδείχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες μέσα από τις στρεβλώσεις του συστήματος. Με την σειρά του το χαμηλό αυτό επίπεδο παρεμποδίζει και το κυβερνητικό έργο.

“ Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αποτελεσματικότητας και ικανοτήτων για μερικούς συναδέλφους μου”, ομολογεί ένας από τους υπουργούς της κυβέρνησης. “Μπορεί όχι σε τέτοιο βαθμό όσο με την κυβέρνηση της ΝΔ που έψαχνες να βρεις με το φανάρι έναν που να δουλεύει, αλλά υπάρχει. Το προχθεσινό υπουργικό Συμβούλιο (όταν ανακοινώθηκε ότι θα κινηθεί ο μηχανισμός προσφυγής) ήταν χαρακτηριστικό. Φυσικά κανείς δεν θέλει το ΔΝΤ και η ατμόσφαιρα ήταν βαριά, αλλά πολλές παρεμβάσεις ήταν κατώτερες των περιστάσεων και χαμηλού επιπέδου”.

Το πολιτικό σύστημα, ο μεγάλος Ελληνας ασθενής, θα περάσει την μεγαλύτερη δοκιμασία του στην επερχόμενη οικονομική ύφεση και κοινωνική κρίση. Στο σημερινό της κύριο άρθρο που αναφέρεται στην αποδόμηση του πολιτκού συστήματος, η “Καθημερινή” προειδοποεί τους πολιτικούς ότι αν δεν περάσουν καλά τις “τελευταίες τους εξετάσεις… ο κίνδυνος της οριστικής κατάρρευσης είναι ορατός”. Η σημερινή πολιτική της κυβέρνησης, προειδοποιεί σε ένα άρθρο του στην σημερινή “Ελευθεροτυπία” ο άλλοτε στενός σύμβουλος του πρωθυπουργού Ν.Κοτζιάς "οδηγεί ή στην κατάθλιψη ή στην εξέγερση”. “Αν δεν γίνουν αλλαγές στην κυβέρνηση και συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς, το φθινόπωρο θα μας πάρουν με τις πέτρες”,
http://tvxs.gr/node/57165

1 σχόλιο:

Γραφεας Πεζικου είπε...

Νέο Πολιτικό Σύστημα στη χώρα μας
ανυπερθέτως εδώ και τώρα!χθες!.. όχι αύριο;

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails