Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Βίντεο ΣΟΚ καρέ- καρέ... δείτε το!



Απόρρητο βίντεο του αμερικανικού στρατού, στο οποίο καταγράφεται το εγκληματικό λάθος πληρώματος στρατιωτικού ελικοπτέρου που έβαλαν εναντίον πολιτών- μεταξύ άλλων και δημοσιογράφων του Reuters- προκαλώντας τους θανάσιμο τραυματισμό, ήρθε στο φως της δημοσιότητας από την ιστοσελίδα Wikileaks.org.
Στο επίμαχο βίντεο καταγράφεται η επιδρομή αμερικανικού ελικοπτέρου στη Βαγδάτη, πριν από τρία χρόνια. Διακρίνεται ομάδα ανδρών που περπατούν στο δρόμο- ανάμεσα τους οι δύο δημοσιογράφοι του Reuters, Ναμίρ Νουρ Ελ Ντιν και Σαΐντ Τσμαγκ.



Οι πιλότοι του ελικοπτέρου Απάτσι εκτιμούν λαθεμένα ότι η κάμερα που φέρει ένας από τους δημοσιογράφους του Reuters είναι εκτοξευτήρας ρουκετών και υποστηρίζουν ότι εντόπισαν "πέντε-έξι άτομα με ΑΚ-47".
Το πλήρωμα του ελικοπτέρου ενημερώνουν ότι οι άνδρες που περπατούν είναι αντάρτες και ζητούν άδεια να ανοίξουν πυρ, την οποία λαμβάνουν. Κατόπιν ανοίγουν πυρ. Πιλότος σημειώνει ότι στο σημείο υπάρχει "ένας σωρός από πτώματα", με τον έτερο πιλότο να απαντά: "Κοίτα τους πεθαμένους βρομιάρηδες".
Στη συνέχεια, μικρό φορτηγό προσέρχεται προκειμένου να συλλέξει τα πτώματα και τους τραυματίες. Μπαίνει και αυτό στο στόχαστρο του Απάτσι. Δύο παιδιά που βρίσκονται στο φορτηγάκι τραυματίζονται και απομακρύνονται από αμερικανούς στρατιώτες που καταφτάνουν επί τόπου.
Αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού, σχολιάζοντας το βίντεο, υποστήριξε ότι δεν δίνει καμία καινούρια πληροφορία. "Από το 2007 είχαμε παραδεχτεί όσα δείχνει το βίντεο. Έχουμε παραδεχθεί ότι έγινε η επιδρομή και οι δύο εργαζόμενοι του Reuters σκοτώθηκαν. Ξέραμε ότι είχαν τραυματιστεί δύο παιδιά". Ο ίδιος διατείνεται ότι ο εκτοξευτήρας ρουκετών ήταν πραγματικός.
Αρχισυντάκτης του Reuters υποστήριξε ότι ο θάνατος των δύο ιρακινών δημοσιογράφων ήταν "τραγικός και συμβολίζει τους ακραίους κινδύνους που συνεπάγεται η κάλυψη των γεγονότων στις εμπόλεμες ζώνες".
Η εκπρόσωπος της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα για τις ΗΠΑ, ζήτησε από το Πεντάγωνο περισσότερη διαφάνεια στην υπόθεση αυτή.
Η Wikileaks δεν κατέστησε γνωστό πώς απέκτησε αυτό το βίντεο το οποίο παρουσιάζεται τόσο στη δική της ιστοσελίδα όσο και στο Youtube.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

η σκληρότητα συνοδεύεται και με υποκρισία.
είναι αδιανόητο πώς άνθρωποι που θα επιστρέψουν στις χώρες τους για να ζήσουν μια ήσυχη ίσως ζωή, φέρονται αυτή τη στιγμή σαν να μην έχουν απέναντί τους ανθρώπους αλλά κάποιον 'εχθρό' όπως αυτόν που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι σ'ένα παιχνίδι στον υπολογιστή τους.
λυπάμαι βαθύτατα τόσο για το γεγονός όσο και για το σχολιασμό των υπευθύνων.

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails