Σάββατο 10 Απριλίου 2010

Ζώα που ζουν χωρίς οξυγόνο!


Μία επιστημονική έκπληξη περίμενε τους ερευνητές στον πυθμένα της Μεσογείου καθώς εκεί ανακάλυψαν τα πρώτα πολυκύτταρα ζώα που μπορούν να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον χωρίς καθόλου οξυγόνο.

Ορισμένοι τύποι βακτηρίων και άλλων μονοκυτταρικών οργανισμών μπορούν να ζήσουν χωρίς οξυγόνο κι αυτό δεν αποτελεί έκπληξη για την επιστήμη. Ωστόσο, ποτέ δεν είχε βρεθεί οργανισμός τόσο περίπλοκος όσο τα τρία είδη της Loricifera, μιας ομάδας θαλάσσιων οργανισμών που κατοικούν σε ένα από τα πιο δυσχερή και ελάχιστα γνωστό περιβάλλον της Γης.

«Η ανακάλυψη αυτών των μορφών ζωής ανοίγει νέες προοπτικές για τη μελέτη των μεταζώων που κατοικούν σε περιβάλλον όπου λείπει το μοριακό οξυγόνο» τονίζουν στην μελέτη τους, οι ερευνητές με επικεφαλής τον Roberto Danovaro από το Πολυτεχνείο του Marche στην Ιταλία....Όπως και άλλα Loricifera, τα νέα είδη, μήκους κάτω από ένα εκατοστό, μοιάζουν με πλοκαμοφόρα κοράλλια και είναι κοντινοί συγγενείς των δράκων της λάσπης και των σκουληκιών penis. Ωστόσο, δεν έχουν τα μιτοχόνδρια που βρίσκονται στα ζωικά κύτταρα των οργανισμών που μετατρέπουν το οξυγόνο και τις θρεπτικές ουσίες σε χημική ενέργεια. Ακόμη και τα λίγα είδη παράσιτων που κάποτε οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι δεν έχουν μιτοχόνδρια κατέχουν μιτοχονδριακά υπολείμματα που επιτελούν τις ίδιες βασικές λειτουργίες.

Αντί για μιτοχόνδρια τα είδη Loricifera έχουν δομές (hydrogenosomes), τα οποία βρίσκονται σε κάποιους μονοκυτταρικούς οργανισμούς και δεν χρειάζονται οξυγόνο για την παραγωγή χημικής ενέργειας.

Η ιστορία εξέλιξης αυτών των πλασμάτων δεν είναι γνωστή, αλλά ζουν σε ένα περιβάλλον που θυμίζει τους ωκεανούς της Γης πριν 600 εκατομμύρια χρόνια, όταν τα βάθη των θαλασσών δεν ήταν οξυγονωμένα και τα μεγάλα ζώα βρισκόντουσαν στην αρχή της εξέλιξής τους.
http://tvxs.gr/node/56155

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails