Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Νέα ντροπή για την Ελλάδα από το εξώφυλλο του "Economist"


Τρία χρόνια περιθώριο στο ευρώ δίνει το βρετανικό περιοδικό «Economist», στο βασικό του άρθρο για την ελληνική κρίση και τις επιπτώσεις της στην Ευρωζώνη, ενώ το εξώφυλλο του περιοδικού δείχνει μία αρχαιοελληνική προτομή μέσα από το στόμα της οποίας βγαίνουν ευρώ, θυμίζοντας το εξώφυλλο του «Focus».
Η τελευταία έκδοση του έγκυρου οικονομικού περιοδικού Economist κυκλοφόρησε με ένα ντροπιαστικό για την Ελλάδα εξώφυλλο και με τίτλο «Τρία χρόνια για τη διάσωση του ευρώ». Συγκεκριμένα, το εξώφυλλο απεικονίζει μία αρχαιοελληνική προτομή με ανοιχτό το στόμα, στο οποίο υπάρχουν χαρτονομίσματα του ευρώ. Δίπλα στην προτομή υπάρχει μία μαρμάρινη επιγραφή στην οποία γράφει: «Ελληνική αποτυχία, Απρίλιος 2010 - Παρακαλώ, δώστε με γενναιοδωρία για να υποστηρίξετε αυτό το έκθεμα - συν την Ισπανία, Ιταλία Πορτογαλία και τις Ευρωπαϊκές τράπεζες»....Ουσιαστικά, το κύριο άρθρο του «Economist» δεν επιτίθεται μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρωπαϊκή στάση απέναντι στα ελλείμματα των χωρών της Ευρωζώνης. Κυρίως, αναφέρεται στην «ταλαντευόμενη» στάση της Γερμανίδας καγκελάριου, από τη στιγμή που οι αγορές έδωσαν έναν «σημαντικό πανικό» στην Ευρωζώνη.
Το έγκυρο οικονομικό περιοδικό έχει τίτλο «Τρία χρόνια για τη διάσωση του ευρώ» και υποστηρίζει πως το πακέτο στήριξης προς την Ελληνική οικονομία δεν δίνει λύση αλλά μια παράταση στην επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της Ελλάδας (που ισοδυναμεί με πτώχευση). Επίσης, το άρθρο αναφέρεται στη δημιουργία ενός προηγούμενου, που και άλλες χώρες μπορεί να ακολουθήσουν, εφόσον βρεθούν σε παρόμοια κατάσταση με την Ελλάδα. Ο συντάκτης του άρθρου υποστηρίζει ότι η Ελλάδα δεν έχει καθόλου χρόνο για χάσιμο. Το πακέτο στήριξης δίνει στην ελληνική κυβέρνηση ένα χρονικό πλαίσιο στο οποίο έχει μία λίστα από κινήσεις που πρέπει να κάνει και είναι πλέον «πολύ γνωστές». Η Ελλάδα ξόδεψε αρκετά χρόνια στη κακοδιαχείριση και στην παραποίηση των οικονομικών της στοιχείων και πλέον πρέπει να δοθεί μία ώθηση στην ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη, σύμφωνα με το περιοδικό. Το «Economist» κάνει λόγο για δραματικές αλλαγές στο φορολογικό και το συνταξιοδοτικό σύστημα, καθώς και για περικοπές στους μισθούς του Δημοσίου τομέα.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του «Economist», ακόμα και εάν υπάρξει δημοσιονομική προσαρμογή της τάξεως του 10% του ΑΕΠ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον δάνεια ή θα πρέπει να «ανασκευάσει» τα χρέη της. Οι εκτιμήσεις του συντάκτη του περιοδικού είναι ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον 67 δισεκατομμύρια ευρώ σε μακροπρόθεσμα δάνεια τα επόμενα πέντε χρόνια και το χρέος θα εκτιναχθεί στο 150% μέχρι το 2014!
Μάλιστα, όπως τονίζεται, εάν η ανάπτυξη είναι χαμηλότερη από την αναμενόμενη ή εάν δεν μειωθούν τα έξοδα ή εάν δεν αυξηθούν οι φόροι, οι προβλέψεις γίνονται ακόμα χειρότερες. Οπως αναφέρει το άρθρο, το μέλλον της Ευρωζώνης είναι συνυφασμένο με τους χειρισμούς της Ελλάδας, αφού, σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καταφέρει να ανταποκριθεί έγκαιρα στις υποχρεώσεις της, υπάρχει πιθανότητα να παρατηρηθεί ντόμινο κρίσεων χρέους σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία, κάτι που η Ε.Ε. δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει.
Επιπλέον, μία ενδεχόμενη αποτυχία της ελληνικής προσπάθειας θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα και για το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης, καθώς οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν εκτεθεί κατά 120 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 70 δισεκατομμύρια υπολογίζεται ότι είναι το χρέος της χώρας.
Πηγή: tolmi.gr

4 σχόλια:

Black~Martini είπε...

Τωρα να σου πω οτι ντραπηκα.....θα ναι ψεμα!! Οτι θυμωσα;;..Παλι ψεμα θα ναι!!...Οτι εχω σπασει το κεφαλι μου πως θα βγαλω τα εξοδα του μηνα...ειναι αληθεια!!..Για ο,τι αλλο δεν ενοχλουμε..ποσως!!!

busy bee είπε...

Καλησπέρα στο Black Martini!
....εμείς το έχουμε πάρει απόφαση ότι δεν θα βγουν και πάλι τα έξοδα του μήνα! :)

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή δεν υπάρχει περίπτωση ένας από τους βασικούς σκοπούς του εξωφύλλου και του άρθρου να είναι να επαναφέρει την πίστη του Βρετανού στη λίρα και μ'αυτό τον τρόπο να τονώσει τη βρετανική αγορά;

Εγώ το βρίσκω πολύ πολύ λογικό, διότι α) τα οικονομικά περιοδικά/εφημερίδες θέλοντας και μη επηρεάζουν αμεσότατα την αγορά, τουλάχιστον της χώρας τους και

β) μέχρι πρόσφατα, λόγω κρίσης, οι βρετανοί πολίτες αναθεματίζαν την ώρα και τη στιγμή που δε μπήκαν στην ευρωζώνη. τώρα με τα ελληνικά ευτράπελα έπεσε το ευρώ: ευκαιρία να ανέβει και άλλο η λίρα.

busy bee είπε...

Τίποτα δεν είναι τυχαίο...
όλα σίγουρα κάπου στοχεύουν...
εμείς τι κάναμε...τι κάνουμε...και τι σκοπεύουμε να κάνουμε...
εδώ είναι το ερώτημα.

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails