Πέμπτη, 22 Απριλίου 2010

Το spread στα ύψη της τέφρας!

Σε νέα ιστορικά υψηλά εκτινάχθηκε χθες το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα εν μέσω ανησυχιών για τους όρους του μηχανισμού βοηθείας που έχει στη διάθεσή της η χώρα σε περίπτωση που χρειαστεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έναντι των γερμανικών Bunds ανήλθαν έως τις 522 μονάδες βάσης, 9,1% πάνω από τα επίπεδα στα οποία έκλεισε προχθες.

Πλέον, το spread του ελληνικού ομολόγου είναι υπερτριπλάσιο σε σχέση με το spread της Πορτογαλίας και υπερπενταπλάσιο σε σχέση με της Ισπανίας, οι οποίες θεωρούνται ως οι πιο «αδύναμοι κρίκοι» της Ευρωζώνης μετά την Ελλάδα. Συνεπώς καθίσταται πλέον αναπόφευκτη η άμεση προσφυγή στο ΔΝΤ καθώς ουσιαστικά οι αγορές κεφαλαίου έχουν κλείσει για την Ελλάδα…..Oι απώλειες στις μεγάλες τράπεζες του ΧΑ διευρύνθηκαν πιέζοντας το ΓΔ προς τις 1.940 μονάδες με πτώση άνω του 1%. Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς και Βιοχάλκο χάνουν άνω του 3%, ενώ ανάχωμα προβάλλουν οι ΔΕΗ και Coca Cola 3 E. Ο τζίρος φτάνει στα 72 εκατ. ευρώ.

Ασφαλώς η συνεδρίαση λαμβάνει χώρα με φόντο την έναρξη των διαβουλεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους διεθνείς αξιωματούχους για το μηχανισμό στήριξης, καθώς στην Αθήνα βρίσκεται κλιμάκιο της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ που θα εξειδικεύσουν το «πακέτου» βοήθειας.

Η Γαλλία περιέλαβε 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό του 2010 για οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, από τα 6,3 δισεκατομμύρια της γαλλικής συνεισφοράς, που έχει προβλεφθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού ενίσχυσης, σύμφωνα με προσχέδιο συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2010 το οποίο κατατέθηκε στο γαλλικό υπουργικό συμβούλιο.
sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails