Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Κυβέρνηση σωτηρίας για… τις Big Business!


Ντόρα και εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ συγκλίνουν για νέο κόμμα, με ισχυρή κατεύθυνση υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων – Σενάρια διπλών εκλογών και συγκυβέρνησης με ΠΑΣΟΚ το φθινόπωρο – Αχίλλειος πτέρνα του εγχειρήματος η ανοικτή Εξεταστική για την Siemens…

Ένα κεντρώο κομματικό μόρφωμα, που θα εκφράσει καλύτερα από τους υπάρχοντες σχηματισμούς τις ανησυχίες των ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων της χώρας, προσανατολίζεται να δημιουργήσει η Ντόρα Μπακογιάννη, προσβλέποντας στη συνεργασία με επιφανείς εκσυγχρονιστές από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και σε μια μεγάλη ευκαιρία συμμετοχής σε κυβερνητικό σχήμα, αν επαληθευθούν τα σενάρια για διπλές εκλογές το φθινόπωρο, με αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Στο νέο κομματικό σχήμα φαίνεται να συγκλίνουν δυνάμεις από διαφορετικές, αλλά ιδεολογικά συγγενείς κατευθύνσεις:....Η φιλελεύθερη πτέρυγα της ΝΔ, που παραδοσιακά εκφράζεται από την οικογένεια Μητσοτάκη, και διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τους σημαντικούς επιχειρηματικούς και τραπεζικούς κύκλους της χώρας, καθώς θεωρείται ότι εκφράζει με αυθεντικό τρόπο τις πολιτικές τους επιδιώξεις.

- Η εκσυγχρονιστική πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ, που δυσκολεύεται να συνυπάρξει με το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου, ιδιαίτερα μετά την οριστική απομάκρυνση του Κ. Σημίτη από το πολιτικό πεδίο του σημερινού κυβερνώντος κόμματος. Και αυτή η πολιτική πτέρυγα διατηρεί άριστες σχέσεις με τα ισχυρά «τζάκια» της ελληνικής οικονομίας, που άλλωστε ωφελήθηκαν τα μέγιστα από το εκσυγχρονιστικό εγχείρημα της 8ετίας 1996-2004.

- Οι μεγάλοι επιχειρηματίες και τραπεζίτες, που προβληματίζονται έντονα για το ενδεχόμενο εξάντλησης των ορίων αντοχής του σημερινού δικομματικού συστήματος, φοβούνται ότι η ύφεση, το αυστηρό σταθεροποιητικό πρόγραμμα και οι συμφωνίες με Ε.Ε. και ΔΝΤ δίνουν τέλος στο κρατικοδίαιτο μοντέλο ανάπτυξης, ενώ δεν αισθάνονται ιδιαίτερα «άνετα» με τις σημερινές ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων. Οι σκέψεις που υπήρχαν στα υψηλά επιχειρηματικά σαλόνια για δημιουργία κόμματος με επικεφαλής κάποιον προβεβλημένο επιχειρηματία, στα πρότυπα της Forza Italia του Μπερλουσκόνι φαίνεται ότι εγκαταλείπονται, καθώς ρίχνεται το βάρος πλέον υπέρ της σύστασης του νέου κόμματος, που θα επανδρωθεί με πολιτικά στελέχη, αλλά θα έχει τη σθεναρή υποστήριξη του ελληνικού Big Business.

Στο νέο κομματικό σχήμα γίνεται προσπάθεια να επιστρατευθούν όχι μόνο τα στελέχη που φαίνεται ότι πολύ σύντομα θα αποσχισθούν από τη Νέα Δημοκρατία για να ακολουθήσουν την Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και επιφανείς εκσυγχρονιστές πολιτικοί, στους οποίους έχει δείξει και δημόσια την αμέριστη εκτίμησή του ο Κ. Μητσοτάκης, όπως ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Αλ. Παπαδόπουλος. Πολλά ερωτηματικά υπάρχουν για τη στάση του ίδιου του Κ. Σημίτη, ο οποίος φέρεται απογοητευμένος από τους υφιστάμενους κομματικούς σχηματισμούς, αλλά δεν είναι βέβαιο αν θα μετάσχει ενεργά στο κεντρώο-φιλελεύθερο νέο εγχείρημα. Γίνεται πάντως, όπως λέγεται στο πολιτικό παρασκήνιο, προσπάθεια επιστράτευσης άλλοτε στενών συνεργατών του, όπως ο Ν. Χριστοδουλάκης, ο Γ. Παπαντωνίου και ο Γ. Στουρνάρας.

Το σενάριο που φαίνεται να εξυπηρετεί κατά τον καλύτερο τρόπο τις επιδιώξεις των εμπνευστών του νέου κόμματος συνδέεται άμεσα με τις προσεχείς πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις:

n Ο Γ. Παπανδρέου «αντέχει» ως τώρα στις πιέσεις της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, αλλά η δυσαρέσκεια για τα μέτρα σταθεροποίησης διογκώνεται και η δημοσκοπική ισχύς τους ΠΑΣΟΚ μειώνεται συνεχώς. Αντίστοιχα, η Ν.Δ. του Αντώνη Σαμαρά δείχνει να χρειάζεται μια πολύ μεγάλη περίοδο προσαρμογής για να επιστρέψει, αν το πετύχει, στη διεκδίκηση της εξουσίας –άλλωστε, η διαφαινόμενη απόσχιση των μητσοτακικών δεν αφήνει περιθώρια γρήγορης «ανάρρωσης» της ΝΔ.

n Το ερχόμενο φθινόπωρο προβλέπεται θερμό, καθώς θα έχει γίνει πια έντονα αισθητή η επίδραση των οικονομικών μέτρων και η εμβάθυνση της ύφεσης, εντείνοντας την κοινωνική δυσαρέσκεια και δημιουργώντας προϋποθέσεις εκρηκτικών, αν όχι ανεξέλεγκτων, αντιδράσεων στην κυβερνητική πολιτική.

n Με αυτά τα δεδομένα, δεν θα πρέπει να αποκλείεται η σχεδόν υποχρεωτική προσφυγή σε διπλές κάλπες το φθινόπωρο (τοπικές και εθνικές εκλογές), ώστε να δοθεί τέλος στην πρώτη πράξη του μετά την οικονομική κατάρρευση πολιτικού δράματος της χώρας. Σε αυτή την περίπτωση, το πιθανότερο είναι, ότι το ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου θα είναι μεν πρώτο κόμμα, αλλά χωρίς να συγκεντρώνει πλειοψηφία στη Βουλή. Αν το νέο κόμμα περάσει με ευκολία το 3% και σχηματίσει μια «αξιοπρεπή» κοινοβουλευτική ομάδα, θα έχει μια χρυσή ευκαιρία να συμμετάσχει σε σχηματισμό κυβέρνησης, προτείνοντας συνεργασία στο ΠΑΣΟΚ, με αντάλλαγμα τον έλεγχο βασικών υπουργείων (Εξωτερικών, Οικονομικών κ.α.).

«Βαρίδια» και φθορά…

Το μεγάλο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι δυνάμεις του επίδοξου, νέου κομματικού σχηματισμού δεν είναι άλλο από την ίδια τη φθορά τους, από τα χρόνια που βρέθηκαν στη διαχείριση της εξουσίας. Τόσο οι εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ, όσο και τα στελέχη της μητσοτακικής πτέρυγας έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις κυβερνήσεις της τελευταίας δεκαπενταετίας, που χρεώνονται από τους πολίτες τη βασική ευθύνη για τη σημερινή οικονομική κατάρρευση και την εκτεταμένη διαφθορά στο πολιτικό σκηνικό.

Η φθορά αυτή συμπυκνώνεται συμβολικά στην υπόθεση της Siemens, η διερεύνηση της οποίας από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής προκαλεί σήμερα ισχυρούς κραδασμούς στο πολιτικό σκηνικό. Είναι γνωστές οι άριστες σχέσεις της Ντόρας Μπακογιάννη και της οικογένειας Μητσοτάκη συνολικότερα με την Siemens και τον Μ. Χριστοφοράκο, όπως είναι γνωστό πλέον, ότι οι μοναδικοί πολιτικοί που ομολόγησαν ότι έλαβαν μεγάλα χρηματικά ποσά από την Siemens είναι οι δύο πρώην στενοί συνεργάτες του κ. Κ. Σημίτη, ο Θ. Τσουκάτος και ο Τ. Μαντέλης, ο οποίος προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων με όσα δήλωσε αυτή την εβδομάδα, εξεταζόμενος στη Βουλή.

Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να ποντάρει πολλά στη διερεύνηση της υπόθεσης Siemens, ενώ υπάρχουν ενδείξεις, ότι Παπανδρέου και Σαμαράς συνεργάζονται άριστα προς την κατεύθυνση της πλήρους διερεύνησης μιας υπόθεσης, από την οποία έχουν περισσότερα να χάσουν οι βασικοί τους εσωκομματικοί αντίπαλοι (εκσυγχρονιστές και μητσοτακικοί). Δεν είναι τυχαίο, ότι για πρώτη φορά τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν συμφωνήσει να καταλήξουν σε κοινό πόρισμα, μαζί και με τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα, για το σκάνδαλο της Siemens.

Επιπλέον, το Μαξίμου ευνοείται και από την τροπή που πήρε η απολογία Μαντέλη στην Εξεταστική Επιτροπή. Ενώ αρχικά αναμενόταν ότι ο πρώην υπουργός θα ερχόταν, θα μιλούσε και θα επέστρεφε «άθικτος» στο Αζερμπαϊτζάν, όπου δραστηριοποιείται επαγγελματικά, διατάχθηκε από αρμόδιο εισαγγελέα η απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα και ασκήθηκε εναντίον του ποινική δίωξη για ξέπλυμα χρήματος, η οποία μπορεί να μην φαίνεται αρκετά πειστική, αφού οι βασικές κατηγορίες της δωροληψίας αφορούν παραγεγραμμένα αδικήματα, αλλά δεν παύει να δημιουργεί κινδύνους για τον πρώην υπουργό.

Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί, λένε στα πολιτικά παρασκήνια, ότι αυτή η ποινική πίεση δεν θα «σπάσει» τον κ. Μαντέλη, δίνοντας του ένα κίνητρο συνεργασίας με τις αρχές για την κατάδοση άλλων μιζαδόρων, με αντάλλαγμα ευμενέστερη μεταχείριση, για την οποία υπάρχει πρόνοια πλέον, με τον τελευταίο νόμο Καστανίδη. Αν ο κ. Μαντέλης υποχρεωθεί σε τέτοιες αποκαλύψεις, βέβαιο είναι ότι αρκετά ακόμη ηχηρά ονόματα σημιτικών κυβερνήσεων θα εμπλακούν στην υπόθεση Siemens.

Παράλληλα, το ΣΔΟΕ έφθασε με κυβερνητικές εντολές στα γραφεία της Siemens την Πέμπτη και μεταξύ των στοιχείων που άντλησε ήταν αυτά που αναφέρονται στις κατά καιρούς «δωρεές», μικρότερης ή μεγαλύτερης αξίας, σε πολιτικά στελέχη. Εκτιμάται, ότι στο υλικό αυτό ίσως βρεθούν πολλά νεότερα στοιχεία για τα δώρα στην Ντόρα Μπακογιάννη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη από την Siemens, που θα δημιουργήσουν πολιτικούς πονοκεφάλους στο μητσοτακικό στρατόπεδο.

Με αυτά τα δεδομένα, το πολιτικό εγχείρημα για νέο κόμμα εξουσίας στην Ελλάδα ίσως αποδειχθεί θνησιγενές, αν θαφτεί κάτω από τις βαριές αποκαλύψεις για το σκάνδαλο της Siemens ένας σημαντικός αριθμός πολιτικών στελεχών που έχουν ταυτισθεί με την εκσυγχρονιστική-κεντρώα-φιλελεύθερη πτέρυγα, που εκπροσωπούν ιστορικά στην Ελλάδα, έστω και από διαφορετικά κόμματα, οι μητσοτακικοί και οι εκσυγχρονιστές…
sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails