Κυριακή 2 Μαΐου 2010

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ

Δελτίο Τύπου

Οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες στα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων έχουμε πάρει τα προηγούμενα τρία χρόνια μια γερή και πικρή δόση της αντίληψης ότι όλες οι δημόσιες κοινωνικές δαπάνες συνιστούν «πολυτέλεια». Γι' αυτό και αγωνιώντας καταγγέλλουμε την νέα «Μεγάλη Ιδέα» της «σωτηρίας του έθνους» μέσω της ιδιωτικοποίησης του σύμπαντος κόσμου, της ακρότατης συμπίεσης του κράτους πρόνοιας και του εργατικού κόστους προς όφελος μιας μηχανικής «ανταγωνιστικότητας».

Ως εργαζόμενοι και εργαζόμενες «δεύτερης ταχύτητας», σε δομές-υπεργολάβους του Κράτους, σε «αστικές εταιρείες» με ουσιαστικά ανύπαρκτο θεσμικό πλαίσιο, ως στελέχη προαγωγής της υγείας χωρίς διαύλους επιστημονικής δικτύωσης και ανάπτυξης, μπαίνουμε στην εμπροσθοφυλακή του αγώνα αντίστασης ενάντια στην κατάργηση κατακτήσεων των εργαζομένων, που επί γενιές αγωνίστηκαν για να τις καταστήσουν θεσμό. Διαμηνύουμε μαζί με όλους τους Έλληνες Εργαζόμενους στην Κυβέρνηση να μην νομοθετήσει ακόμα πιο σκληρές αντεργατικές και αντικοινωνικές πολιτικές. Να μην υποκύψει στον εκβιασμό των «αγορών» και των δανειστών, που ήδη έχουν αρπάξει από παράλληλους δρόμους διπλά και τριπλά όσα μας δάνεισαν. Ας αντιληφθούν επιτέλους οι Κυβερνώντες το μέγεθος των θυελλών που θα θερίσουν με μια τέτοια επιλογή, ιδιαίτερα αφού θα έχουν διαλύσει πρωτύτερα τον κοινωνικό ιστό....Ειδικότερα για τα Κέντρα Πρόληψης

Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν θα ανεχτούμε να γίνει το «Πρόγραμμα Καλλικράτης» ταφόπλακα της Πρόληψης, καθώς απουσιάζει παντελώς από το προσχέδιό του σαφής πρόβλεψη ενός εργασιακά ασφαλούς και επιστημονικά άρτιου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης. Διαιώνιση του σαθρού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας μας -μάλιστα με επικαιροποιημένους όρους περαιτέρω υποβάθμισης- όχι μόνο δεν αποτελεί λύση, αλλά συνιστά αιτία ανησυχίας και αντικείμενο σύγκρουσης για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες. Μας ανησυχούν ιδιαίτερα: 1). Η καθυστέρηση της έναρξης εργασιών της Ομάδας Διοίκησης Έργου, που μετά από ένα έτος αδράνειας κινδυνεύει να χάσει πλέον την σημασία της. 2). Η κατά έτη φωτός απομακρυσμένη από την πρότασή μας διγλωσσία που αναδύεται κατά καιρούς από ημιεπίσημες δηλώσεις εκπροσώπων Υπουργείων. 3). Η απουσία στο Προσχέδιο του «Καλλικράτη» της παραμικρής έστω αναφοράς στις εξόχως υβριδικές μορφές νομικών προσώπων, που ακούν στο όνομα «Κέντρα Πρόληψης-Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες» - πόσο μάλλον η απουσία συγκεκριμένης αναφοράς-πρότασης για την με νομοθετική ρύθμιση επίλυση του θεσμικού προβλήματός τους.

Βρισκόμενοι στην καρδιά της εργασιακής επισφάλειας και ανασφάλειας, τόσο ως επιστήμονες που δεχόμαστε ολοένα αυξανόμενα αιτήματα βοήθειας από κλονισμένους εργαζόμενους όσο και ως εργαζόμενοι οι ίδιοι, χαιρετίζουμε την φετινή Εργατική Πρωτομαγιά με όλο το πάθος της φιλοσοφίας μας που αξιώνει να θέτει ακόμη τον άνθρωπο στο επίκεντρο των πρακτικών απολήξεών της – των παρεμβάσεών μας στις τοπικές κοινωνίες.

Ξανά στον δρόμο, αγωνιζόμαστε για:

- Άμεσο μετασχηματισμό των Κέντρων Πρόληψης της χώρας σε αυτοδιοικούμενα ΝΠΔΔ. Μέχρι στιγμής καμιά πρόταση δεν έχει κατατεθεί επισήμως επί της δικής μας για να προκύψει διάλογος. Μια ανάσα πριν τον «Καλλικράτη» και την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, καλούμε όλους τους υπεύθυνους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

- Άμεση καταβολή όλων ανεξαιρέτως των οφειλών προς όλα ανεξαιρέτως τα Κέντρα Πρόληψης. Τα χρήματα της Πρόληψης στην Πρόληψη – Τα χρήματα κάθε Κέντρου Πρόληψης στο ίδιο.

- Μισθολογική εξίσωση με τους εργαζομένους στον ΟΚΑΝΑ.

- Να τηρηθούν οι κυβερνητικές δεσμεύσεις περί «προτεραιότητας στην πρόληψη» και η υπόσχεση για «νομοθετική επίλυση του θεσμικού προβλήματος των Κέντρων Πρόληψης», που δόθηκε από τον Πρωθυπουργό σε προηγούμενη συνάντησή μας, στο Κέντρο Πρόληψης Χολαργού, πριν ένα έτος. Δεν χωρά περαιτέρω χρονική μετάθεση των δεσμεύσεων και μάλιστα μέσα από τον ίδιο δαιδαλώδη γραφειοκρατικό μηχανισμό, από τον οποίο με αλλεπάλληλες συγκρούσεις προσπαθούμε να απεμπλακούμε εδώ και τρεισήμισι χρόνια. Διότι σε όλες τις εξόδους του παραμονεύει το «λουκέτο». Ένα «λουκέτο» που φαίνεται να απειλεί ολοένα περισσότερο -σε περίοδο βαθειάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης- τα θεσμικά ανοχύρωτα Κέντρα Πρόληψης.

Οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες πιστεύαμε ότι οι φετινές εκδηλώσεις μας στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών, μετά από πολλά χρόνια, θα είχαν αντάξιο της δουλειάς μας χαρακτήρα πανηγυρικό και όχι διαμαρτυρίας. Διαφαίνεται, ωστόσο, πως μόνο με τους αγώνες μας θα συνεχίσουμε να κρατούμε τα Κέντρα Πρόληψης σε λειτουργία, ανοιχτά στην κλυδωνιζόμενη κοινωνία και σύμφωνα με το δικό της συλλογικό πρόταγμα για ποιοτικές δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υγείας. Διότι ακόμη και η «ένεση» της καθιέρωσης του διακριτού Κωδικού της χρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης δεν φαίνεται να αποδίδει με το υπάρχον αναιμικό θεσμικό πλαίσιο, που συνεχίζει να μην εξασφαλίζει την ροή του «ορού» – της χρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης!

Ζήτω η Εργατική Πρωτομαγιά!

Το Δ.Σ. του Σωματείου
e-mail: prolipsiworkers@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails