Κυριακή, 2 Μαΐου 2010

Εκδήλωση για τα πνευματικά δικαιώματα στην τέχνη και το διαμοιρασμό στο διαδίκτυο.

Δελτίο Τύπου
Η εφημερίδα «Εποχή», διοργανώνει εκδήλωση την Τρίτη 4 Μαΐου, στις 8 μ.μ., στο Πολυτεχνείο (αίθουσα Γκίνη), για τα πνευματικά δικαιώματα στην τέχνη και το διαμοιρασμό στο διαδίκτυο. Ομιλητές θα είναι: ο Νίκος Σμυρναίος (λέκτορας του τμήματος επιστημών πληροφορίας και επικοινωνίας του πανεπιστημίου της Τουλούζ) και ο Κωστής Ζουλιάτης (μέλος του μουσικού συγκροτήματος Night On Earth).

Με αφορμή το διάλογο που έχει ανοίξει τον τελευταίο καιρό για τη σχέση πνευματικών δικαιωμάτων και διαδικτύου, καθώς και το κλείσιμο ιστοσελίδων διαμοιρασμού (peer-to-peer), η εφημερίδα «Εποχή» διοργανώνει ανοιχτή συζήτηση για τα πνευματικά δικαιώματα στην τέχνη και το διαμοιρασμό στο διαδίκτυο. Επιδιώκουμε να ενημερωθούμε αλλά και να ανταλλάξουμε απόψεις για τη λειτουργία των ιστοσελίδων διαμοιρασμού.
Ήδη στις προηγούμενες ευρωεκλογές, με την εκλογή του «κόμματος των Πειρατών», διαπιστώσαμε ότι ο διαμοιρασμός αποτελεί ένα κοινωνικό φαινόμενο που έχει στήριξη από τη νεολαία, και όχι μόνο, σε όλη την Ευρώπη. Η αντίδραση της νεολαίας με το κλείσιμο των ιστοσελίδων διαμοιρασμού ήταν άμεση με πορείες διαμαρτυρίας, συλλογή υπογραφών και δράσεις στις γειτονιές....Από την άλλη, διαμορφώνεται και μία αντίθετη άποψη, η οποία ορίζει το διαμοιρασμό ως «βλαβερό» για τους καλλιτέχνες και τη βιομηχανία του θεάματος. Η καμπάνια που έχει ξεκινήσει ενάντια στην «πειρατεία» επικεντρώνεται στις επιπτώσεις που έχει η «πειρατεία» στην οικονομική διασφάλιση των καλλιτεχνών. Την περασμένη βδομάδα η Εταιρεία Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων (ΕΠΟΕ) κατηγόρησε τις κινηματογραφικές ομάδες του Πολυτεχνείου Θεσσαλονίκης για παράνομη προβολή ταινιών. Η κοσμητεία επέλεξε αντί να προστατέψει τους φοιτητές, να «διευκολύνει» την εταιρεία και της παρέδωσε τα στοιχεία αυτών που είχαν αναλάβει την ευθύνη της αίθουσας προβολών.

Τελικά πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων; Ποια είναι η νομοθεσία για το διαμοιρασμό; Ο πολιτισμός «κινδυνεύει» από το διαμοιρασμό; Ποια θα μπορούσε να είναι η λύση για να πάψει η δίωξη των διαχειριστών ιστοσελίδων αλλά και κινηματογραφικών ομάδων, χωρίς να πλήττονται τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών;

Τρίτη, 4 Μαΐου 2010
8:00 μ.μ. - 10:00 μ.μ.
Πολυτεχνείο (αίθουσα Γκίνη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails