Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Φόβο, οργή αλλά και ελπίδα...


...της κοινής γνώμης καταγράφει γκάλοπ της Κάπα Research, που έγινε πανελλαδικά 28 και 29 Απριλίου, σε δείγμα 1.256 ατόμων για το Βήμα της Κυριακής.

Το 94,1% πιστεύει ότι τα χειρότερα είναι μπροστά μας, το 79,5% δεν συμφωνεί με τις περικοπές στον ιδιωτικό τομέα και 84% συμφωνεί ότι είναι μια ευκαιρία για να αλλάξουμε.

Ειδικότερα, οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι το συναίσθημα που τους κυρίευσε, όταν πληροφορήθηκαν την προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης ήταν οργή (31,2%), απογοήτευση ή φόβος (30,6%), ντροπή και θλίψη (22,8%), ανακούφιση/ελπίδα (14,8%).

Το 50,6% αναγνωρίζει ότι η αίτηση του πρωθυπουργού για οικονομική στήριξη ήταν αναγκαία, ενώ ποσοστό 41,9% εξακολουθεί να πιστεύει ότι μπορούσε να αποφευχθεί....Ταυτόχρονα, ποσοστό 66,8% υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έφτασε στο σημείο αυτό επειδή η οικονομία της είναι σε κακή κατάσταση, ενώ μόλις το 29,9% θεωρεί ότι αναγκάστηκε να καταφύγει σε βοήθεια λόγω των επιθέσεων που δέχθηκε από κερδοσκόπους.

Ακόμη, οι ερωτηθέντες λένε ότι νιώθουν ανασφάλεια σε ποσοστό 85,6%, εξάρτηση 42,1% και αδυναμία να τα βγάλουν πέρα 40,2%.

Η πλειοψηφία αντιλαμβάνεται ήδη ότι θα χρειαστούν και πρόσθετα μέτρα, γι΄ αυτό το 53,4% τονίζει πως θα χρειαστούν και άλλες περικοπές. Αντιθέτως το 39,9% πιστεύει ότι τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί είναι αρκετά.

Στον ιδιωτικό τομέα αντίθετο με το ενδεχόμενο μείωσης των αποδοχών δηλώνει το 70,5%, εκτιμώντας ότι με τη ρύθμιση αυτή δεν θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Μάλιστα το 72,3% υποστηρίζει ότι, ακόμη και αν μειωθούν οι αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, δεν θα μειωθούν οι τιμές των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, ενώ μόλις το 25,7% πιστεύει ότι η μείωση των αποδοχών θα οδηγήσει και σε μείωση των τιμών.

Παρ΄ όλα αυτά, οι Ελληνες δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους, εκφράζοντας στη συντριπτική τους πλειοψηφία (84%) την ελπίδα ότι η κρίση θα είναι μια ευκαιρία να αλλάξει συνολικά το πολιτικό σύστημα και να προοδεύσει η κοινωνία.

Σχετικά με τη στάση των κομμάτων, θεωρούν ότι την πιο υπεύθυνη συμπεριφορά έχει το ΠΑΣΟΚ και αμέσως μετά ο ΛΑΟΣ, αφήνοντας στην τρίτη θέση τη ΝΔ.

Εξι μήνες μετά τις εκλογές, το 64,6% δηλώνει καθόλου ή λίγο ικανοποιημένο από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζουν σε ποσοστό 57,1% ότι τα πράγματα θα ήταν χειρότερα αν τις εκλογές κέρδιζε η ΝΔ.

Ο κ. Παπανδρέου εξακολουθεί να θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός με 42,7% έναντι 24,1% του κ. Σαμαρά.

Επίσης, το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να προηγείται με 10,1 ποσοστιαίες μονάδες από τη ΝΔ, συγκεντρώνοντας τις προτιμήσεις του 30,7% των ερωτηθέντων έναντι 20,65% της ΝΔ, 6,7% του ΚΚΕ, 4,2% του ΛΑΟΣ και 3,3% του ΣΥΡΙΖΑ.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails