Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Λευκοί και μαύροι, πλούσιοι και φτωχοί.


Γιατί οι λευκοί είναι πέντε φορές πιο πλούσιοι από τους μαύρους στις ΗΠΑ; Μια συνηθισμένη οικογένεια λευκών στην Αμερική βρίσκεται σήμερα να είναι πέντε φορές πιο πλούσια από την αντίστοιχη αφροαμερικανική, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσίευσε σήμερα το Πανεπιστήμιο Brandeis της Μασσαχουσέτης.

Οι οικογένειες λευκών έχουν συνήθως περιουσιακά στοιχεία 100.000 δολαρίων, σημειώνοντας αύξηση από τα υπάρχοντα 22.000 δολαρίων που είχαν τη δεκαετία του 1980. Οι οικογένειες αφροαμερικανών, όμως, έχουν περιουσιακά στοιχεία που μόλις φτάνουν τις 5.000 δολάρια, από τις 2.000 δολάρια που έφτανε η περιουσία τους τη δεκαετία του 1980. Το ένα τέταρτο των οικογενειών αφροαμερικανών δεν έχει καθόλου περιουσιακά στοιχεία.

Η μελέτη αυτή παρακολούθησε περισσότερες από 2.000 οικογένειες, από το 1984 μέχρι σήμερα. «Το φυλετικό χάσμα πλούτου κάλπασε μέσα σε μια γενιά, φτάνοντας τις 95.000 δολάρια» λέει ο Tom Shapiro, ένας από τους συντάκτες της αναφοράς του πανεπιστημιακού Ινστιτούτου για την Περιουσία και την Κοινωνική Πολιτική....Ο Shapiro προσθέτει ότι αν υπολογιστεί η οικοσκευή το χάσμα θα διευρυνθεί ακόμα περισσότερο. Το χάσμα σημειώνεται ακόμα και μεταξύ ατόμων από την ίδια κοινωνική τάξη και με ίδια θέση εργασίας και εισόδημα. «Το να κατορθώσει μια οικογένεια να αποταμιεύσει είναι μια όλο και δυσκολότερη πρόκληση στις ΗΠΑ, αλλά υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες και λιγότερες δυσκολίες όταν μια οικογένεια έχει λευκά μέλη, σε σύγκριση με αυτά που καλείται να αντιμετωπίσει μια οικογένεια αφροαμερικανών ή ισπανόφωνων.

Σήμερα, το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει στην κατοχή του περίπου το 40% του πλούτου της χώρας. Το 25% των πλουσιότερων νοικοκυριών, έχει στην κατοχή του 87%. Ότι απομένει μοιράζεται μεταξύ των Αμερικανών της μεσαίας και χαμηλότερης τάξης εισοδήματος. Σε αυτό τον αγώνα, οι λευκοί προπορεύονται.

Μόλις ο ένας στους 10 Αφροαμερικανούς έχει στην κατοχή του κάποιες μετοχές. Το εν τρίτο δεν έχει κάποιο πρόγραμμα για τη συνταξιοδότησή του, και μεταξύ όσων έχουν κάποιο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, η αξία του φτάνει μόλις το1/5 της αξίας της σύνταξης των λευκών.

Ο Shapiro λέει ότι μια από τις πιο ανησυχητικές πτυχές της μελέτης είναι το γεγονός ότι ο πλούτος ακόμα και μεταξύ των αφροαμερικανών με τα υψηλότερα εισοδήματα έχει σημειώσει πτώση τα τελευταία χρόνια, πέφτοντας από τις 25.000 δολάρια στις 18.000, ενώ μεταξύ των λευκών ομολόγων τους της ιδίας τάξης και εισοδήματος, έχει ανέλθει στις 240.000 δολάρια.

Το 1984 οι υψηλά αμειβόμενοι αφροαμερικανοί είχαν περισσότερα περιουσιακά στοιχεία από τους λευκούς της μεσαίας τάξης. Αυτό δεν ισχύει πλέον.

«Η υπόθεση ότι σε μια δημοκρατία είναι ότι τα προσόντα και τα επιτεύγματα θα ανταμειφθούν και στην προκειμένη μιλάμε για περιουσιακά στοιχεία. Έπρεπε να βλέπουμε μια ισότητα, πάνω κάτω, αλλά δεν υπάρχει καμία» λέει ο Shapiro, ο οποίος αν και χαρακτηρίζει τον εαυτό του κυνικό ερευνητή, δηλώνει σοκαρισμένος από τα όσα αποκαλύπτει η έρευνα.

Οι συντάκτες της μελέτης αποδίδουν εν μέρη τα όσα διαπίστωσαν στον «ισχυρό ρόλο της επίμονης διάκρισης στη στέγαση, την πίστωση και την αγορά εργασίας., Οι αφροαμερικανοί και οι Ισπανόφωνοι έχουν τουλάχιστον διπλάσια πιθανότητα να συνάψουν μια υποθήκη υψηλού κόστους, απ’ ότι οι λευκοί με παρόμοια εισοδήματα».

Επιπλέον, η διακυβέρνηση των ΗΠΑ από τη δεκαετία του 1980 έχει ρυθμίσει το φορολογικό σύστημα προς όφελος των εχόντων. Οι φόροι στο εισόδημα από επενδύσεις, όπως είναι οι μετοχές ή οι κληρονομιές, έχουν σημειώσει κάθετη πτώση και είναι πολύ πιο χαμηλοί απ’ ότι οι φόροι επί των μισθών. «Όσο πιο πολύ εισόδημα και πλούτο συγκέντρωσαν οι άνθρωποι, τόσο λιγότερο φορολογείται» λέει ο Shapiro.

Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι, σύμφωνα με τη μελέτη. «Στις αφροαμερικανικές οικογένειες υπάρχει πολύ πιο διευρυμένο δίκτυο συγγενών καθώς και άλλες υποχρεώσεις. Από προηγούμενη μελέτη είναι γνωστό ότι υπάρχουν περισσότερες «κρούσεις» για βοήθεια προς τους ευπορότερους της οικογένειας, ότι δανείζουν χρήματα που δεν παίρνουν πίσω, ότι πληρώνουν για να πάνε ξαδέρφια τους στο σχολείο, ότι βοηθούν αδέρφια, αδερφές, θείες και θείους, με όλων των ειδών τα νομικά και οικονομικά προβλήματα» σημειώνει ο Shapiro.
Πηγή: Guardian
http://tvxs.gr/node/58617

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails