Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

η θεωρία της σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν είναι σωστή?


Τρία υπερσύγχρονα διαστημικά αεροσκάφη θα ταξιδέψουν τρία εκατομμύρια μίλια στο διάστημα, στην προσπάθεια των επιστημόνων να επιβεβαιώσουν εάν τελικά η θεωρία της σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν είναι σωστή. Οι φυσικοί ελπίζουν ότι η φιλόδοξη αποστολή θα επιτρέψει στους ίδιους να αποδείξουν την ύπαρξη των βαρυτικών κυμάτων, ένα φαινόμενο που διατυπώθηκε στη διάσημη θεωρία το οποίο αποτελεί και το μοναδικό κομμάτι της που δεν έχει αποδειχθεί.

Η αποστολή με τίτλο LΙSΑ (Laser Ιnterferometer Space Αntenna), είναι μια συνεργασία μεταξύ της NASA και της ΕSΑ (Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος). Τα διαστημικά αεροσκάφη θα βρίσκονται σε απόσταση, το ένα από το άλλο, 5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων σε διάταξη ισόπλευρου τριγώνου. Κάθε σκάφος θα μεταφέρει από ένα κύβο λευκόχρυσου, που θα «επιπλέει» σε μηδενική βαρύτητα και θα αποτελεί το βασικό εργαλείο των επιστημόνων....Κάποια στιγμή, τα σκάφη θα ρίξουν ριπές λέιζερ το ένα προς το άλλο γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα να πραγματοποιούνται συνεχείς μετρήσεις στον χώρο και στη μάζα για να εντοπίσουν τυχόν μεταβολές στο πεδίο του χωροχρόνου στον οποίο θα βρίσκονται τα τρία σκάφη. Οι μετρήσεις θα γίνονται με βάση τις αλλαγές στην απόσταση μεταξύ των κύβων ανα λεπτό που θα προκαλέσουν, υποθετικά, τα βαρυτικά κύματα που θα είναι απόρροια των βίαιων κοσμικών φαινομένων που θα δημιουργήσουν τα λέιζερ.

Σύμφωνα με τη γενική θεωρία της σχετικότητας τα βαρυτικά κύματα σχηματίζονται όταν μαύρες τρύπες τραβιούνται ακόμα πιο γρήγορα μέσω του διαστήματος από μεγαλύτερες μαύρες τρύπες. Εάν οι επιστήμονες καταφέρουν να βρουν έναν τρόπος να ανιχνεύσουν αυτά τα κύματα, που όπως θεωρούνε μέχρι στιγμής προκαλούν αναταράξεις στο χωροχρόνο, θα μπορέσουν να τα μελετήσουν και να επιβεβαιώσουν τη θεωρία του Αϊνστάιν.

Μέχρι στιγμής καμία προσπάθεια ανίχνευσης αυτών των κυμάτων από τη γή δεν καρποφόρησε. Όταν η LISA ολοκληρωθεί θα αποτελεί τη μεγαλύτερη επιστημονική μηχανή που κατασκευάστηκε. Πάντως η ολοκλήρωση του προγράμματος δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από το 2020, ωστόσο όταν οι NASA και ESA προωθούν ήδη το LISA Pathfinder, μια πειραματική αποστολή που θα εξετάσει εάν η τεχνολογία που πρόκειται να εφαρμοστεί στο φιλόδοξο project μπορεί να φέρει εις πέρας την αποστολή.

Πηγή: Telegraph
http://tvxs.gr/node/58211

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails