Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Οι ξηροί καρποί μειώνουν τη χοληστερίνη.


Η κατανάλωση ξηρών καρπών βοηθά στη μείωση του επιπέδου της χοληστερίνης, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αν κανείς τρώει καθημερινά, επί τρεις έως οκτώ εβδομάδες, κατά μέσο όρο 67 γραμμάρια ξηρών καρπών, που αντιστοιχούν σε ένα μικρό σακουλάκι, τότε η ολική χοληστερίνη του μειώνεται κατά 5,1%, ενώ η "κακή" χοληστερίνη (LDL) κατά 7,4%, με συνέπεια να βελτιώνεται η κρίσιμη για την υγεία αναλογία "κακής" προς "καλή" χοληστερίνη.

Εκτός από την χοληστερίνη, οι ξηροί καρποί -που περιέχουν "καλά" λίπη, ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες- διαπιστώθηκε ότι μειώνουν κατά 10,2% κατά μέσο όρο και το επίπεδο των τριγλυκεριδίων, τα οποία επίσης σχετίζονται με τα καρδιαγγειακά προβλήματα. Όσο πιο υψηλά ήσαν εξαρχής τα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων, τόσο μεγαλύτερη ήταν η κατοπινή ωφέλεια από την κατανάλωση των ξηρών καρπών για την μείωσή αυτών των επιπέδων στο αίμα....Η ωφέλεια είναι αναλογικά μικρότερη στα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα και μεγαλύτερη στα άτομα με φυσιολογικό βάρος. Όσο πιο ανθυγιεινή διατροφή κάνει κανείς (με πολλά λίπη κλπ), τόσο μεγαλύτερη είναι η ωφέλεια από τους ξηρούς καρπούς, σε σχέση με τα άτομα που ήδη κάνουν μια γενικότερη υγιεινή διατροφή με πολλά λαχανικά, φρούτα και ψάρια. Παρόλα τα πολλά λιπαρά που περιέχουν οι ξηροί καρποί, δεν βρέθηκαν να αυξάνουν το πάχος κατ΄ ανάγκην, ενώ η επίδρασή τους διαρκεί για αρκετό καιρό, καθώς η κατανάλωσή τους φαίνεται επίσης να μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Η έρευνα, η οποία περιλάμβανε την ανάλυση 25 προηγούμενων μελετών σχετικών με το θέμα που είχαν διενεργηθεί σε επτά χώρες, έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου Λόμα Λίντα της Καλιφόρνιας υπό την Τζόαν Σαμπάτε και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ιατρικής "Archives of Internal Medicine" του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, σύμφωνα με το BBC και τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό. Σε όλες τις μελέτες είχε γίνει σύγκριση δύο ομάδων εθελοντών ηλικίας 19-86 ετών, μιας από άτομα, που έτρωγαν ξηρούς καρπούς, και μιας ομάδας ελέγχου που δεν έτρωγαν. Καμία ομάδα δεν έπαιρνε φάρμακα που μειώνουν την χοληστερίνη.

Οι αμερικανοί ερευνητές συνιστούν την αύξηση της κατανάλωσης ξηρών καρπών στο πλαίσιο της υγιεινής διατροφής και ανέφεραν ότι διαφορετικά είδη καρπών έχουν παρεμφερή ευεργετικά αποτελέσματα. Όμως βρετανοί συνάδελφοί τους προειδοποιούν ότι μπορεί οι ξηροί καρποί να αποτελούν τμήμα μιας υγιεινής δίαιτας, όχι όμως αν είναι καλυμμένοι με ζάχαρη ή αλάτι, όπως συνήθως συμβαίνει.

Δεν είναι ακόμα σαφές γιατί οι ξηροί καρποί έχουν επωφελή δράση, αν και, σύμφωνα με μια εκδοχή, οφείλεται στις φυτικές στερόλες που περιέχουν και οι οποίες εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης. Οι ερευνητές επεσήμαναν την ανάγκη να γίνουν και άλλες έρευνες πάνω στο ζήτημα.

Προηγούμενες μελέτες είχαν επίσης δείξει την ωφέλεια των (ανάλατων) ξηρών καρπών, όμως η νέα έρευνα για πρώτη φορά ποσοτικοποίησε αυτή την ωφέλεια σε σχέση με την χοληστερίνη.

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/short/170/9/821
Πηγή:ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails