Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Αλλη μια χρονιά χωρίς μουσείο το Ηράκλειο.


Κλειστές παραμένουν ακόμα οι πόρτες του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στον τουρισμό και την οικονομία της πόλης.

Τα κτίρια είναι ήδη έτοιμα από πέρυσι, ωστόσο παραμένουν κλειστά κι εγκαταλελειμμένα, αφού η έλλειψη 250.000 ευρώ για την εκπόνηση μουσειολογικής μελέτης καθυστερεί δραματικά τις διαδικασίες για την επαναλειτουργία του μουσείου.

Η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, αποδίδει τις σημαντικότατες καθυστερήσεις στην έλλειψη συντονισμού της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας πως ο τότε υπουργός Αντώνης Σαμαράς, είχε παραπέμψει για καιρό το θέμα στις καλένδες. Όπως είχε διευκρινίσει μάλιστα σε συνέντευξη του στο Ηράκλειο ο νυν υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, η πρώην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υποστήριζε πως είχε δεσμεύσει τα συγκεκριμένα χρήματα, ενώ δεν υπήρχαν.

Παρά το γεγονός ωστόσο πως ο νυν υπουργός είχε ήδη ανακοινώσει από τον Δεκέμβριο στο Ηράκλειο πως θα προχωρήσουν οι διαδικασίες, κανένα νεότερο δεν υπάρχει, τουλάχιστον προς το παρόν....Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Αρχαιολογικού Μουσείου δεν φαίνονται να έχουν κάποια συγκεκριμένη ενημέρωση σε σχέση με το ζήτημα, ενώ όσοι βουλευτές του νομού προχώρησαν σε ερωτήσεις, έλαβαν την απάντηση πως το ποσό των 250.000 ευρώ δεν μπορεί να καλυφθεί από το Γ’ Κ.Π.Σ.. Κατά τα λοιπά ο υπουργός στις απαντήσεις του, αναφέρονταν μονάχα σε γενικότητες, χωρίς να δίνεται κάποιο χρονοδιάγραμμα.

Την ίδια στιγμή, οι επισκέπτες του Ηρακλείου έχουν τη δυνατότητα να δουν μέρος μόνο των θησαυρών του μουσείου, στην “προσωρινή” έκθεση, η οποία στεγάζεται σε χώρο που υποτίθεται πως θα έπρεπε να ήταν…γκαράζ.

Η κατάσταση, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο τουριστικό προϊόν του Ηρακλείου, καθώς ο αριθμός των επισκεπτών που μπορούν να φιλοξενηθούν είναι ιδιαίτερα περιορισμένος, οπότε χρειάζεται προγραμματισμός και μεγάλη αναμονή, των επισκεπτών, για να δουν έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες, μέρος των θησαυρών.

Οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο γύρω από το Μουσείο παράλληλα, έχουν αρχίσει να μειώνονται δραματικά, ενώ οι υποσχέσεις της Πολιτείας αποδεικνύονται έωλες. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι που ζούσαν από τις επιχειρήσεις γύρω από το Μουσείο αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρότατα προβλήματα επιβίωσης των επιχειρήσεων τους, ενώ και οι λιγοστές που έχουν παραμείνει βρίσκονται στα όρια τους.

Όπως όλα δείχνουν μάλιστα, καμία μέριμνα δεν αναμένεται να υπάρξει για το Αρχαιολογικό Μουσείου, ενώ πλέον θα θεωρηθεί θαύμα αν το μουσείο μπορέσει να ανοίξει στο τέλος του 2012 με τις αρχές του 2013. Οι δραματικές καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας, αλλά και οι νέες οικονομικές συνθήκες, πηγαίνουν πίσω τον Πολιτισμό, ενώ επιδρούν αρνητικά στην αναγκαία ανάπτυξη.

Το κλειστό μουσείο βέβαια δεν αποτελεί μονάχα πλήγμα για τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτόν, αλλά και γενικότερο πλήγμα για την οικονομία της πόλης. Κι αυτό γιατί, όταν ο τουρισμός μειώνεται δραματικά, οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη και το Μουσείο απαξιώνεται, υπάρχει και μια γενικότερη απαξίωση της επίσκεψης στο κέντρο του Ηρακλείου.

Τόσο οι επισκέπτες πλέον της πόλης, όσο και οι τουριστικοί πράκτορες, έχουν ελάχιστα κίνητρα για να δελεάσουν τους τουρίστες να παραμείνουν στην πόλη, με αποτέλεσμα τεράστιο μέρος εσόδων να χάνεται.

Οι εναλλακτικές που φαίνονται να υπάρχουν στο κέντρο, είναι πάρα πολύ μικρές, με αποτέλεσμα οι δυνατότητες της αγοράς σε αυτό τον τομέα να συρρικνώνονται. Παρ’ όλα αυτά, η Πολιτισμική Διαχείριση φαίνεται να έρχεται σε δεύτερη μοίρα από τους επιτελείς της κυβέρνησης και να μην αξιολογείται ως αναπτυξιακή δυνατότητα. Με δεδομένες τις συνθήκες μάλιστα, ο πολιτισμός είναι ένα κομμάτι που για μία ακόμα φορά πάσχει και δεν αξιοποιείται.
Πηγή:patris.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails