Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Η Ελλάδα των μεγάλων ανισοτήτων.


Την απώλεια ακόμη 250.00 θέσεων εργασίας μέχρι το τέλος του 2011 προέβλεψε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αθηνών Πειραιώς (ΣΒΑΠ) Δ. Μαθιός. Την ίδια στιγμή, στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας τοποθετούν την Ελλάδα μεταξύ των χωρών με τη μεγαλύτερη ανισοκατανομή εισοδήματος, ενώ ανακοίνωση του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτή υπολογίζει πως η ζωή στην Ελλάδα είναι κατά 34% ακριβότερη από τη ζωή στο Βερολίνο.

Η δήλωση του κ. Μαθιού συνοδεύτηκε από προτροπές προς την κυβέρνηση να εκσυγχρονίσει την κρατική μηχανή και να ενισχύσει το επιχειρηματικό περιβάλλον. «Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δει κατάματα την πραγματικότητα. Δεν είναι δυνατόν να τιμωρούνται οι επιχειρήσεις που κερδίζουν με έκτακτες εισφορές για να καλυφθούν οι ανάγκες ενός σπάταλου κράτους» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΒΑΠ....Παράλληλα, στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας ανάγουν στο 5,9 τον δείκτη οικονομικής ανισότητας της χώρας για το 2008. Με άλλα λόγια, τη χρονιά εκείνη το μερίδιο του εισοδήματος του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού της Ελλάδας ήταν 5,9 φορές μεγαλύτερο από το μερίδιο του εισοδήματος του φτωχότερου 20% του πληθυσμού. Κατά συνέπεια, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 21η θέση ως προς την ανισοκατανομή του εισοδήματος, με τη μικρότερη ανισότητα να καταγράφεται στη Σλοβενία και τη μεγαλύτερη στη Λετονία.

Όσον αφορά στη μισθολογική ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων, η Στατιστική Υπηρεσία υπολόγισε ότι οι αμοιβές των μισθωτών ανδρών υπερτερούν των αντίστοιχων των γυναικών κατά 10%. Ειδικότερα, οι αμοιβές των μισθωτών του δημόσιου τομέα υπερτερούν εκείνων των γυναικών κατά 3,8%, ενώ στον ιδιωτικό τομέα υπερτερούν κατά 15,2%.

Το πρόβλημα των ανισοτήτων εντείνει η ακρίβεια που επικρατεί στη χώρα. Σύμφωνα με το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτή, στην Ελλάδα επικρατούν «ακρίβεια, ανατιμήσεις, διατροφικές κρίσεις, ανυπαρξία ή υποβάθμιση μηχανισμών ελέγχου, καταπάτηση των δικαιωμάτων μας. Μαζί με τις μειώσεις των εισοδημάτων έρχονται απανωτές αυξήσεις: Λογαριασμοί ΔΕΗ, εισιτήρια του ΟΑΣΘ, αυξήσεις φόρου κατανάλωσης, αυξήσεις ΦΠΑ είναι μερικά, από τα νέα χαράτσια που καλούμαστε να πληρώνουμε οι καταναλωτές»

Τα στοιχεία του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτή δείχνουν τα ακόλουθα:

* Αυξήσεις των έμμεσων φόρων. Το 2005, οι άμεσοι φόροι ήταν 18,4 δις ευρώ και το 2009, 21,4 δις. ευρώ. Το 2005 οι έμμεσοι φόροι ήταν 23,7 δις και το 2009 28,3. Το 2005, οι άμεσοι φόροι φυσικών προσώπων ήταν 8,3 δις. ευρώ και των νομικών προσώπων 4,7 δις. Το 2009, οι άμεσοι φόροι των φυσικών προσώπων ήταν 10,8 δις ευρώ και των νομικών προσώπων 3,8 δις.

* Έχουμε γίνει θύματα των υπέρογκων και παράλογων αυξήσεων στη βενζίνη και στο πετρέλαιο θέρμανσης, που κάποιοι επιτήδειοι επέβαλαν πριν ακόμα ανακοινωθούν οι αυξήσεις φόρου κατανάλωσης.

* Ενώ έχουν εξαντληθεί οι καταναλωτές των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, συνεχίζεται ο καταιγισμός αυξήσεων της ΔΕΗ, του ΟΑΣΘ, των κααυσίμων, που φοβόμαστε ότι θα προκαλέσουν αλυσιδωτές, δυσανάλογες ανατιμήσεις, σε όλα τα άλλα αγαθά, μια και στην Ελλάδα λειτουργεί μεγάλο κομμάτι της αγοράς, με λογικές ευκαιριακές και κερδοσκοπικές.
http://tvxs.gr/node/57914

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails