Τρίτη 18 Μαΐου 2010

Για ένα μέτωπο αλλαγής...

Η ΚΟΕ θα καταθέσει τις επόμενες μέρες μια ανοικτή πρόταση συγκρότησης ενός μετώπου αλλαγής της πορείας προς την κοινωνική καταστροφή. Ένα τέτοιο ανοικτό, πλατύ, λαϊκό μέτωπο είναι η ανάγκη των καιρών. Είναι η απαίτηση ανατροπής ενός πολιτικού συστήματος ξεπερασμένου, ληστρικού, διεφθαρμένου. Είναι ο μοναδικός δρόμος ελπίδας και διεξόδου. Στην πρόταση συγκρότησης του μετώπου καθοριστικό ρόλο οφείλει να παίξει η αριστερά, αλλά το μέτωπο δεν περιορίζεται στην αριστερά. Αφορά τις δυνάμεις, κοινωνικές ή πολιτικές που επιδιώκουν την πραγματική αντιπαράθεση με το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα και τις πολιτικές ασφυξίας που εφαρμόζονται στη χώρα.

Είναι προφανές ότι οι δυνάμεις που συγκροτούν την πρωτοβουλία που ονομάστηκε «Μέτωπο Ανατροπής και Αλληλεγγύης», ενώνονται σήμερα σε δύο πράγματα: Πρώτον στην ανάγκη δημιουργίας ενός μετώπου ανατροπής και αλληλεγγύης. Δεύτερον στην εκτίμηση ότι αν η αριστερά δεν ανταποκριθεί, θα ξεπεραστεί από την κοινωνία. Δείγματα τέτοιων καταστάσεων ζήσαμε και κατά την γενική απεργία της 5/5, όπου η κατακραυγή για το πολιτικό σύστημα ήταν πάνδημη και η αριστερά –ανεξαρτήτως δηλώσεων- ήταν μέσα στο κάδρο της απαξίωσης....Οι όποιες πρωτοβουλίες και διεργασίες για τη συγκρότηση ενός τέτοιου μετώπου οφείλουν πρώτα από όλα να βλέπουν την κοινωνία και όχι το μικρόκοσμο ή τις μικροεξουσίες της αριστεράς. Επομένως τα ερωτήματα περί διάσπασης, νέου φορέα ή ψηφοδελτίου, αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ κλπ, αν δεν είναι κατευθυνόμενα, είναι αφελή. Διατυπώνονται, αφαιρώντας την πραγματικότητα των κοινωνικών αλλαγών που θα είναι ραγδαίες και ανατρεπτικές, είτε σε αντιδραστική, είτε σε προοδευτική κατεύθυνση. Στην εποχή που είμαστε και με την αριστερά που υπάρχει, δεν περιμένουμε ότι η αριστερά θα σώσει την κοινωνία. Ανάποδα, η κοινωνία είτε θα αναδείξει άλλο ρόλο για την αριστερά, είτε θα την περιθωριοποιήσει.

Τις τελευταίες μέρες εξαπολύθηκε μια συντονισμένη εκστρατεία εναντίον του Μετώπου, συντρόφων και οργανώσεων που συμμετέχουν σε αυτό.

Τα επιτελεία που έχουν την ολοκληρωτική ευθύνη για τη μιζέρια και την εσωστρέφεια της αριστεράς, σε συγχορδία με κατευθυνόμενα δημοσιεύματα, κατασκεύασαν γεγονότα, προχώρησαν σε εικασίες, «αποκάλυψαν» σχέδια διάσπασης, έφτασαν να μιλάνε για μέλος του Μετώπου που ρωτά στη Βουλή για το πώς θα κατανεμηθεί η κρατική επιχορήγηση μετά τη διάσπαση… Είχε προηγηθεί η βεβιασμένη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στις 14/5, με μόνο στόχο να προλάβουν τον Α. Αλαβάνο. Και φυσικά οι γνωστές αθλιότητες που κυκλοφόρησαν για το πώς το Μέτωπο δήθεν αρνήθηκε την πρόταση που το ίδιο κατέθεσε: Να είναι ομιλητές και ο Α. Τσίπρας και ο Α. Αλαβάνος, ως ένα θετικό, δημιουργικό σοκ ελπίδας και ενότητας για τον κόσμο της αριστεράς. Σήμερα, οι εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από την ΚΟΕ και η συγκέντρωση του Μετώπου στις 27/5 ερμηνεύονται ως εξαγγελία διάσπασης.

Αυτές οι κινήσεις δείχνουν μια αριστερά μικρή, μίζερη και αναντίστοιχη. Σε καιρούς βαθιάς κρίσης και μεγάλων ανατροπών, τμήματα της αριστεράς ασχολούνται με την εκκαθάριση, τις προγραφές, την εξώθηση σε διάσπαση. Όχι με δημόσιο και πολιτικό τρόπο. Αλλά με την γνωστή πλέον μέθοδο της διαβολής και των διαρροών, με την βοήθεια των γνωστών και μη εξαιρετέων συγκροτημάτων τύπου.

Θα διαψευστούν.

Πολιτικά ζητήματα υπήρξαν και υπάρχουν:

Η απαίτηση για συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ στη βάση του «ευρωπαϊσμού» πριν την 3η συνδιάσκεψη, που ευτυχώς αποσύρθηκε πριν εκτεθούμε ανεπανόρθωτα. Η εμμονή στην «προγραμματική αντιπολίτευση», ενώ ξεκινούσε η πιο έξαλλη επίθεση του κεφαλαίου. Η (δημόσια αναγνωρισμένη) καταστρατήγηση όλων των αποφάσεων των συνδιασκέψεων του ΣΥΡΙΖΑ. Η διολίσθηση σταθερά και αποφασιστικά στη διάλυση και στο σάπισμα των διαδικασιών του ΣΥΡΙΖΑ. Ο προπηλακισμός της πρότασης δημοψηφίσματος για το Σύμφωνο Σταθερότητας. Η μετά από μήνες αντιγραφή της ίδιας πρότασης για το ΔΝΤ. Η συζήτηση για ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογή Παπούλια. Η πρόταση για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές. Η πρόταση για «νέο» πόλο της αριστεράς με δυνάμεις της οικολογίας και του ΠΑΣΟΚ. Ο περιορισμός της αριστεράς σε ρόλο σχολιαστή χωρίς «εξαλλοσύνες». Η απουσία παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών που θα οργανώσουν την αντίσταση και τον αγώνα του λαού. Η ανεξέλεγκτη και ανταγωνιστική παρέμβαση τμήματος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η θλιβερή τηλεοπτική παρουσία. Η φθοροποιός πολυήμερη συζήτηση για την εμφάνιση ή όχι του ΣΥΡΙΖΑ στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Οι κεντρικές παρεμβάσεις χωρίς αιχμές και στόχους, επίπεδες και αδιάφορες. Η σημερινή αήθης επίθεση ενάντια σε όσους έθεσαν την ανάγκη για μια αριστερά ανταγωνιστική και επικίνδυνη. Η κατασκευή ανύπαρκτων «ειδήσεων», «δηλώσεων», «ομιλιών».

Ο κατάλογος είναι μακρύς.

Επομένως υπάρχουν πολιτικά ζητήματα που μια υγιής διαδικασία θα τα έθετε στη συζήτηση. Τα προσωπικά, ψυχολογικά ή άλλα, ηγετικά προβλήματα, ανασύρονται για να κρύψουν το κενό αριστεράς. Και αντί να υπάρξει πολιτική αντιπαράθεση πετιέται η λάσπη της διάσπασης ώστε να μετατεθούν οι ευθύνες. Εκτός κι αν την ευθύνη για το σημερινό βάλτωμα και τη σμίκρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, την έχει μια «αριστερίστικη», «αντιευρωπαϊκή», «μικρή», «ανύπαρκτη στην κοινωνία» συνιστώσα - με μηδενική πρόσβαση στα ΜΜΕ, και ένας πρώην πρόεδρος που αποφάσισε ξαφνικά να ξαναγίνει πρόεδρος…

Η ΚΟΕ δεν θα αναλωθεί σε αυτή την αντιπαράθεση. Δεν θα έβγαζε καν αυτή την ανακοίνωση αν τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης ήταν σεβαστά και δεν είχαμε παροξυσμό πανικόβλητων και προσβλητικών άρθρων.

Η ΚΟΕ θα πάρει πρωτοβουλίες για να τεθεί η ανάγκη συγκρότησης ενός πολιτικού και κοινωνικού μετώπου αλλαγής. Οι εξελίξεις θα είναι γρήγορες, απρόβλεπτες και κρίσιμες για την πορεία της χώρας και του λαού της. Προτιμούμε να παρέμβουμε αποφασιστικά στην κατεύθυνση αυτή, από το να αναλωθούμε στο συνηθισμένο αριστερό χόμπι της ίντριγκας, της διαβολής και του κουτσομπολιού.

Στις 29 Μαΐου θα διεξαχθεί έκτακτη πανελλαδική σύσκεψη της ΚΟΕ. Στη συγκέντρωση του Μετώπου στις 27/5 θα υπάρξει δημόσια τοποθέτηση από τη μεριά μας για το μέτωπο που πρέπει να συγκροτήσουν οι δυνάμεις που κινούνται έξω από το σύστημα υποτέλειας και χρεοκοπίας. Η ΚΟΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους της να δουλέψουν αποφασιστικά για την επιτυχία της συγκέντρωσης, που μπορεί να αποτελέσει μια νέα αρχή.

http://www.koel.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3958:---1752010&catid=193:2010-01-26-15-02-35&Itemid=115

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails