Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Το δικαίωμα στο όνειρο - "godimitris"!

ΑΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΜΟΥ
ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
ΤΟΤΕ ΩΣ ΕΛΛΗΝΑΣ
ΔΕΝ ΕΧΩ ΣΥΝΟΡΑ



Πολλοί είναι αυτοί που πριν από ένα ταξίδι διακατέχονται από άγχος- για το άγνωστο που θα συναντήσουν, για τις προετοιμασίες, για το πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθήσουν. Την ίδια ώρα ένας δημοσιογράφος, ο Δημήτρης Παρούσης, ταξιδεύει επί 1.500 ημέρες, κάνοντας το γύρο του κόσμου. Και το γιορτάζει.

Ο Δ. Παρούσης διατηρεί την ιστοσελίδα http://www.godimitris.gr/ , όπου και καταγράφει τις εμπειρίες του από τις περιπέτειες που βιώνει στα μέρη που επισκέπτεται, αναζητώντας τα χνάρια "ξεχασμένων" Ελλήνων. Ο ίδιος άλλωστε τονίζει ότι ταξιδεύει με "ελληνικό διαβατήριο", υπογραμμίζοντας τις συνδηλώσεις της πρότασης.

"Πούλησε τα ελάχιστα υπάρχοντά του, παραιτήθηκε από τη δουλειά του, πήρε το σακίδιο του, μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, μια πυξίδα και άρχισε τη δική του Οδύσσεια".

Ο ίδιος ξεκίνησε αυτό το εγχείρημα με την προοπτική να κάνει το γύρο του κόσμου σε δύο χρόνια. Ήδη περάσαν αρκετά. Το ταξίδι του άρχισε το 2006, με πρώτο προορισμό τη Λατινική Αμερική, όπου και παραμένει.

Δεν κάνει διακοπές- δημοσιογραφεί, καταγράφει στιγμές και εικόνες: αναζητά "χαμένους" Έλληνες που ζουν σε σημεία τα οποία δεν υπάρχουν στους ταξιδιωτικούς οδηγούς, αλλά και απλούς ντόπιους που βάζουν έναν κόκκο άμμου στη σύγχρονη ιστορία...."1.500 μέρες ταξίδι και όπου με βγάλει. Αν ήμουν κράτος θα είχα πτωχεύσει, ως άνθρωπος αισθάνομαι ο πλούσιος του κόσμου", γράφει στην κεντρική σελίδα της ιστοσελίδας του, συνδέοντας το παράτολμο του εγχείρημα, με την διεθνή οικονομική κρίση.

Και συνεχίζει: "1.500 μέρες χωρίς χρήματα, με πέντε κιλά βασικά ρούχα και ένα μικρό σακίδιο, κόντρα στους καιρούς άνοιξα πανιά στο περιβόλι του τρελού, σε μια θαλασσογραφία που το μόνο που γνωρίζω είναι ότι στο τέλος, η Ιθάκη μου, πλούτη δεν έχει να μου προσφέρει".
Ταξίδι στο "τέλος του κόσμου"... και αλλού

Η αφετηρία του ταξιδιού βρίσκεται το 2006, ωστόσο ο Δ. Παρούσης έχει επιστρέψει στα πάτρια εδάφη ήδη δύο φορές, συνεχίζοντας τη στιγμή αυτή την τρίτη φάση της περιπέτειας του.

Στην πρώτη φάση του ταξιδιού βρέθηκε στο τέλος του κόσμου, στην Παταγονία της Αργεντινής. Περιπλανήθηκε στην Αργεντινή, λίγο στη Χιλή, στην Ουρουγουάη, την Παραγουάη και λίγο στη Βραζιλία. Οικονομικοί λόγοι (έπειτα από οκτώ μήνες περιπλάνησης) τον ανάγκασαν να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Στη δεύτερη φάση του ταξιδιού βρέθηκε στην Κούβα και στην Κεντρική Αμερική: Μεξικό, Γουατεμάλα, Μπελίζ, Νικαράγουα, Σαλβαδόρ, Ονδούρα, Κόστα Ρίκα, Παναμάς και λίγο από Κολομβία. Περιπλάνηση που κράτησε πάνω από 18 μήνες.

Κατά την τρίτη φάση βρέθηκε στην αρχή στη Χιλή. Ακολουθούν Περού, Βολιβία, Εκουαδόρ, Βενεζουέλα, Κολομβία, Βραζιλία, Γουινέα, Σουρινάμ.

- Με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Δ. Παρούση (http://www.godimitris.gr/ ) θα ταξιδέψετε νοερά στους μακρινούς αυτούς τόπους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails