Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Tα 20 επαγγέλματα του μέλλοντος.


"Τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις παιδί μου;" Γιατρός, δικηγόρος, μηχανικός, δάσκαλος και πιλότος είναι συνηθισμένες απαντήσεις των περισσότερων παιδιών που όταν επειτα απο χρόνια βγουν στην αγορά εργασίας θα κάνουν το πτυχίο τους κορνίζα! Διότι κανείς δεν θα τους έχει πει, τουλάχιστον στην Ελλάδα, ότι σε 20 χρόνια, στο πολύ κοντινό μέλλον, θα χρειαζόμαστε αγρότες πόλεων, μετεωρολογική αστυνομία, χειρουργούς μνήμης, καθαριστές δεδομένων και "συνεργεία" ανθρώπινων μελών.

Η Βρετανική κυβέρνηση ανέθεσε σε ομάδα επιστημόνων να προσδιορίσουν τα επαγγέλματα του μέλλοντος, με βαση τις ανάγκες και απαιτήσεις που δημιουργούν οι τεχνολογικές, επιστημονικές, αλλά και κοινωνικές εξελίξεις. Τα αποτελέσματα με τα 20 επαγγέλματα του μέλλοντος παρουσιάστηκαν από την ομάδα Fast Future Research στην Έκθεση «Shape of Jobs to Come».

1. Κατασκευαστές μελών του ανθρώπινου σώματος: Η πρόοδος της τεχνολογίας θα επιτρέψει την ζωντανών ανθρώπινων μελών. Επομένως θα υπάρξει ανάγκη "κατασκευαστών" ανθρωπίνων μελών, αλλά και καταστημάτων δηλαδή όπου θα πωλούνται και θα επισκευάζονται ανθρώπινα μέλη, οπως πχ είναι οι εκθέσεις - συνεργεία αυτοκινήτων....2. Νανο-γιατροί: Οι εξελίξεις στον τομέα της νανοτεχνολογίας είναι πολύ πιθανόν να φέρουν αλλαγές στην περίθαλψη και έτσι θα χρειαστεί μια νέα γενιά νανο-ειδικών ιατρικής που θα εφαρμόζουν τις νέες θεραπείες.

3. Αγρότες γενετικά τροποποιημένων τροφίμων: Οι αγρότες νέας γενιάς θα καλλιεργούν φυτά και θα εκτρέφουν ζώα γενετικά τροποποιημένα έτσι ώστε να παράγουν περισσότερη τροφή με θρεπτικές πρωτεΐνες. Οι επιστήμονες ήδη ασχολούνται με την παρασκευή "θεραπευτικού" γάλακτος από αγελάδες πρόβατα και κατσίκες. Τώρα που πάμε εμείς με τις ελιές και τα λεμόνια;

4. Διαχειριστές/ σύμβουλοι ηλικιωμένων: Θα χρειαζόμαστε ειδικούς οι οποίοι θα διαχειρίζονται την υγεία και τις ανάγκες των ηλικιωμένων, οι ανάγκες των οποίων αλλάζουν. Αυτοί οι ειδικοί πρέπει να είναι σε θέση να εφαρμόζουν νέες θεραπείες και προγράμματα ψυχικής υγείας και εκγύμνασης.

5. Χειρουργοί αύξησης της μνήμης: Χειρουργοί θα μπορούν να "προσθέσουν" επιπλέον μνήμη σε ανθρώπους, ώστε να μπορέσουν αυτοί να αποθηκεύσουν τον διαρκώς αυξανόμενο όκγο πληροφοριών. Πως γίνεται με τις κάρτες μνήμης στα κινητά, κάτι τέτοιο.

6. Ηθικιστές της Νέας επιστήμης: Καθώς η επιστημονική πρόοδος επιταχύνεται σε τομείς όπως η κλωνοποίηση, ενδέχεται να χρειαστεί μια νέα γενιά ειδικών επιστημόνων που θα βοηθούν την κοινωνία να κάνει ηθικές επιλογές. Δεν θα είναι πια ζήτημα το αν μπορούμε να κάνουμε κάτι αλλά το αν πρέπει.

7. Διαστημικοί πιλότοι, τουριστικοί ξεναγοί και αρχιτέκτονες: Με εταιρείες ήδη πολλά υποσχόμενες στον τουριστικό χώρο, θα χρειαστούμε πιλότους και ξεναγούς του διαστήματος καθώς και αρχιτέκτονες που θα σχεδιάζουν που θα ζούμε και θα εργαζόμαστε. Προγράμματα σε εξέλιξη στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον περιλαμβάνουν ένα θερμοκήπιο στον Άρη, σεληνιακά φυλάκια και οχήματα εξερεύνησης του διαστήματος.

8. Αγρότες σε ουρανοξύστες:Τα κάθετα αγροκτήματα σε ουρανοξύστες στο κέντρο των πόλεων αναμένεται να αυξηθούν γεωμετρικά μέχρι το 2020.

9. Ειδικοί αντιστροφής της κλιματικής αλλαγής: Όσο αυξάνονται οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, θα χρειαστούν μηχανικοί – επιστήμονες για να συμβάλουν στη μείωση ή και ανατροπή δυσάρεστων συνεπειών. Το φάσμα των επιστημών και τεχνολογιών που χρησιμοποιούν θα περιλαμβάνει, ενδεχομένως, τη συμπλήρωση των ωκεανών με ρινίσματα σιδήρου και την τοποθέτηση γιγαντιαίων ομπρελών που θα εκτρέπουν τις ακτίνες του ήλιου.

10. Ειδικές δυνάμεις για την επιβολή καραντίνας στην περίπτωση πανδημίας: Εάν ένας θανατηφόρος ιός αρχίσει να εξαπλώνεται ταχέως, λίγες χώρες, και λίγοι άνθρωποι, θα είναι έτοιμοι. Το νοσηλευτικό προσωπικό δεν θα επαρκεί. Καθώς τα ποσοστά θνησιμότητας θα αυξάνονται και οι πόλεις θα κλείνουν, κάποιος πρέπει να αναλάβει την φύλαξη στις εισόδους των πόλεων. Σεκιούριτι για επιδημίες, δηλαδή.

11. Αστυνομία καιρικών μετατροπών: Η κλοπή σύννεφων για να δημιουργηθεί βροχή, είναι κάτι που ήδη συμβαίνει σε κάποιες γωνιές του πλανήτη και στο μέλλον θα χρειάζονται ειδικά σώματα που θα προστατεύουν τα σύννεφα και θα ελέγχουν ποιος έχει δικαίωμα να ψεκάσει με ιωδίδια αργύρου για να προκαλέσει βροχή από τα περαστικά σύννεφα. Eπάγγελμα meteo- police.

12. Εικονικοί δικηγόροι: Όσο περισσότερο επικοινωνούμε online, τόσο θα αυξάνεται η ανάγκη για ειδικούς δικηγόρους που θα επιλύουν νομικές διαφορές μεταξύ ατόμων που ζουν σε διαφορετικές χώρες με διαφορετικά νομικά συστήματα.

13. Εικονικοί διαχειριστές / ψηφιακοί καθηγητές: Ευφυή είδωλα ή χαρακτήρες υπολογιστών (avatar) ενδέχεται να βοηθούν ή ακόμα και να αντικαταστήσουν τους εκπαιδευτικούς στις τάξεις.

14. Κατασκευαστές εναλλακτικών οχημάτων: Θα χρειαστούμε σχεδιαστές και κατασκευαστές της επόμενης γενιάς μέσων μεταφοράς, χρησιμοποιώντας εναλλακτικά υλικά και καύσιμα.

15. Προσωπικοί παρουσιαστές ειδήσεων: Καθώς το τηλεοπτικό, ραδιοφωνικό και διαδικτυακό περιεχόμενο γίνεται όλο και περισσότερο εξατομικευμένο θα υπάρξει ανάγκη ειδικών που θα ασχολούνται με ειδήσεις και θέματα προσαρμοσμένα στα προσωπικά ενδιαφέροντα καθενός.

16. Καθαριστες δεδομένων: Καθώς αυξάνονται τα ηλεκτρονικά δεδομένα και οι πληροφορίες για τον καθένα μας, θα χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ειδικους καθαριστές που θα πετούν με ασφάλεια ό,τι δεν χρειαζόμαστε.

17. Οικιακή ηλεκτρονική βοηθός: Οι ηλεκτρονικές βοηθοί θα μας βοηθούν να οργανώνουμε την ηλεκτρονική ζωή μας, θα οργανώνουν τα email μας, θα εξασφαλίζουν τη σωστή αποθήκευση των προφίλ, των δεδομένων και των passwords μας.

18. Χρηματιστές χρόνου: Ο χρόνος είναι χρήμα και δεν αποκλείεται στο μέλλον ο χρόνος να τίθεται υπό διαπραγμάτευση σε κάποιο χρηματιστηριακό ταμπλό.

19. Υπάλληλοι κοινωνικής δικτύωσης: Ενδεχομένως να χρειαστούμε ειδικούς που θα φροντίσουν ανθρώπους - θύματα της κοινωνικής δικτύωσης.

20. Προσωπικοί μάνατζερ: Αυτή η δουλειά θα είναι προέκταση του ρόλου που σήμερα παίζουν οι στυλίστες και οι μάνατζερς των διασημοτήτων. Θα είναι ο υπεύθυνος για την δημιουργία της προσωπικής μας «μάρκας», της προσωπικής μας εικόνας, που μπορεί να περιλαμβάνει τις προσωπικές μας αξίες και επιδιώξεις. Ενας ...Φουρθιώτης της μέλλοντος.

Αυτά συμβαίνουν στην Βρετανία. Στην Ελλάδα μόλις προσφάτως "ανακαλύψαμε" το επάγγελμα του πορνοστάρ! Επάγγελμα με μέλλον!

Links:sciencesowhat.direct.gov.uk/future-jobs/future-jobs-what-might-you-be-doing
Πηγή:ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails