Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

80% Κάτω οι συντάξεις!!!


1. Στην παρουσίαση αυτή γίνεται σύγκριση των αναλογικών συντάξεων του ισχύοντος (παλιού) συστήματος με το νέο σύστημα, βάσει των ρυθμίσεων που προβλέπει το προσχέδιο νόμου, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 10 Μάη από τον Α. Λοβέρδο, αφού εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο.

2. Μολονότι σ' αυτό το προσχέδιο αναφέρεται ότι όλοι οι συνταξιούχοι θα παίρνουν και τη βασική σύνταξη, αυτή δεν ενσωματώνεται στους υπολογισμούς που κάναμε, διότι ΔΕΝ πρόκειται να δοθεί σε όλους, αλλά θα δοθεί ως ΠΡΟΝΟΙΑΚΟ επίδομα, με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Αυτό αναφέρεται σαφώς στο Μνημόνιο με την τρόικα, που αποτελεί νόμο του ελληνικού κράτους. Επίσης, έχει αναφερθεί ρητά και κατηγορηματικά από τον υπουργό Εργασίας Α. Λοβέρδο, σε τοποθετήσεις του στην «επιστημονική επιτροπή» για το Ασφαλιστικό και σε συνεντεύξεις του. Επίσης, αναφέρθηκε από τον εκπρόσωπο του επιτρόπου Ολι Ρεν, Αμαντέο Αλταφάζ, στη δήλωση που έκανε στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής. Δεν μπορούμε, λοιπόν, να προσθέσουμε σε όλες τις συντάξεις τη βασική των 360 ευρώ, διότι δεν ξέρουμε τι θα ισχύσει τελικά. Ποιοι θα την πάρουν και με ποια κριτήρια, αν θα την πάρουν ολόκληρη κ.λπ. Μέχρι στιγμής έχουμε το παράδειγμα του ΕΚΑΣ (προνοιακό επίδομα, όπως ορίζεται και η βασική σύνταξη), που τα εισοδηματικά κριτήρια με τα οποία χορηγείται είναι τέτοια ώστε να αποκλείουν τη συντριπτική πλειοψηφία και των χαμηλοσυνταξιούχων....3. Εξάλλου, η βασική σύνταξη θα δοθεί μόνο σε όσους βγουν στη σύνταξη αποκλειστικά με το νέο σύστημα. Δηλαδή, περί το 2030, οπότε το σύστημα θα έχει αλλάξει και πάλι, αφού πλέον οι αλλαγές γίνονται με συχνότητα 2-3 χρόνων. Οσοι βγουν στη σύνταξη μέχρι τότε, θα παίρνουν δυο τμήματα σύνταξης. Ενα με το παλιό σύστημα και ένα με το νέο. Οπότε, το προνοιακό μέρος θα θεωρηθεί ότι είναι ενσωματωμένο στο τμήμα της σύνταξης που θα υπολογιστεί με το παλιό σύστημα (ισχύον σήμερα) και δεν πρόκειται να πάρουν και τη βασική σύνταξη.

4. Στα παραδείγματα κάνουμε σύγκριση της αναλογικής σύνταξης του νέου συστήματος με την αναλογική σύνταξη του ισχύοντος (παλιού) και όχι με το σύνολο της σύνταξης του ισχύοντος. Αλλιώς, στη λίστα που αναφέρεται στο ισχύον δεν θα υπήρχε σύνταξη κάτω από 495 ευρώ, που είναι σήμερα η κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ. Για παράδειγμα, στην κατηγορία ανύπαντρος χωρίς τριετίες, η αναλογική με το ιχύον σύστημα είναι 337,26 ευρώ. Ο εργαζόμενος που βγαίνει στη σύνταξη, όμως, παίρνει την κατώτερη του ΙΚΑ, που είναι 495 ευρώ. Με το νέο σύστημα, η αναλογική θα είναι 65,33 ευρώ, δηλαδή ΜΕΙΩΜΕΝΗ κατά 80,63%. Αν στο παράδειγμα αυτό προσθέσουμε και τη βασική των 360 ευρώ, θα φτάσουμε στα 425 ευρώ. Μέχρι τα 495, που είναι η σημερινή κατώτερη σύνταξη του ΙΚΑ, μένουν άλλα 70 ευρώ. Ποιος θα τα πληρώσει αυτά, αν υποθέσουμε ότι θα δοθούν;

5. Σ' αυτή την παρουσίαση θελήσαμε απλά να δείξουμε πόσο πετσοκόβονται οι συντάξεις (οι αναλογικές πάντα, γιατί μόνο η αναλογική θα θεωρείται πλέον σύνταξη, η βασική είναι ΠΡΟΝΟΙΑ) με το νέο σύστημα. Οταν δημοσιευτεί το τελικό νομοσχέδιο, θα επανέλθουμε.

6. Από την παρουσίαση αυτή αποδεικνύεται ότι λένει ψέματα όσοι μιλούν για ποσοστό αναπλήρωσης 48%. Πράγματι, στο Μνημόνιο γίνεται λόγος για ποσοστό αναπλήρωσης 1,2% το χρόνο κατά μέσο όρο (άρα 48% για 40 χρόνια). Ομως, το προσχέδιο νόμου της κυβέρνησης είναι χειρότερο από το Μνημόνιο, όπως αποδεικνύεται από τους πίνακες που παραθέτουμε. Αρκεί να σημειώσουμε ότι για τα 15 πρώτα χρόνια ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης είναι 0,7% το χρόνο! Αυτό και μόνο δείχνει τις προθέσεις της κυβέρνησης να πετσοκόψει τις συντάξεις. Οχι μόνο τις ψηλότερες, αλλά και τις πιο χαμηλές.
http://www.eksegersi.gr/article.php?article_id=2999&pos=4&cat_id=48

Ενημερωση απο: http://apneagr.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails