Πανέτοιμοι να παράσχουν στρατιωτική συνοδεία σε πλοία που θα προσπαθήσουν να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας δηλώνουν οι Φρουροί της Επανάστασης στο Ιράν, ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τους τόνους στις ήδη τεταμένες διμερείς σχέσεις και πυροδοτώντας φόβους για ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Διότι το Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές ότι θα ανακόψει κάθε πλοίο που θα επιχειρήσει να προσεγγίσει τη Γάζα και ενδεχόμενη παρέμβαση του Ιράν (το οποίο το Τελ Αβίβ κατηγορεί ότι προμηθεύει με όπλα τη Χαμάς) μπορεί να εκληφθεί από το εβραϊκό κράτος ως... πράξη πολέμου. Τόσο το Ισραήλ όσο και οι σύμμαχες ΗΠΑ άλλωστε αποφεύγουν να αποκλείουν το ενδεχόμενο χρήσης στρατιωτικής βίας απέναντι στο Ιράν προκειμένου να αποτρέψουν την πυρηνικοποίησή του...
«Είναι καθήκον του Ιράν να προασπίσει τους αθώους πολίτες της Γάζας», δήλωσε πάντως χθες ο Αλί Σιραζί, εκπρόσωπος του Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι, τονίζοντας ότι «θα εκθέσουμε τους εχθρούς μας σε μία αυθόρμητη παγκόσμια αντίδραση. Δεν θα τους αφήσουμε να επιτύχουν τους ειδεχθείς σκοπούς τους»....Αντίδραση που, λίγες μέρες μετά την εισβολή Ισραηλινών κομάντος σε πλοία του Στόλου της Ελευθερίας, φαίνεται να φθίνει? Παρά την αναχαίτιση το Σάββατο ενός ακόμα πλοίου, του ιρλανδικού Rachel Corrie από το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό σε διεθνή χωρικά ύδατα. Το Ισραήλ ξεκίνησε χθες τη διαδικασία απέλασης των 19 επιβαινόντων, τους οποίους και υποχρέωσε να υπογράψουν έγγραφο με το οποίο θα δεσμεύονται ότι δεν θα προσφύγουν στην ισραηλινή δικαιοσύνη.
Και παρά την απόρριψη από το Ισραήλ της σύστασης διεθνούς επιτροπής που θα ερευνήσει την αιματηρή επίθεση εναντίον του τουρκικού Mavi Marmara. Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν έχει προτείνει τη σύσταση μιας πολυεθνούς επιτροπής της οποίας θα ηγείται ο πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζέφρι Πάλμερ και στην οποία θα μετέχουν απεσταλμένοι από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την Τουρκία. Πρόταση που το Ισραήλ απορρίπτει. «Το Ισραήλ είναι ένα δημοκρατικό κράτος.
Το Ισραήλ έχει την ικανότητα και το δικαίωμα να διεξάγει μία έρευνα μόνο του και όχι υπό διεθνή εποπτεία», δήλωσε ο Ισραηλινός πρέσβης στις ΗΠΑ, Μάικλ Ορεν, επισημαίνοντας πάντως ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με την κυβέρνηση Ομπάμα για τον τρόπο που θα διεξαχθεί η έρευνα. Το Ισραήλ άλλωστε, επιμένει ότι στο Mavi Marmara είχε επιβιβαστεί ομάδα «βίαιων εξτρεμιστών».
Εάν πάντως η διεθνής κοινότητα επιχειρεί να ρίξει τους τόνους, η Τουρκία σφίγγει τον κλοιό γύρω από το Ισραήλ, μετά και το πόρισμα των ιατροδικαστών που έδειξε ότι οι εννέα που σκοτώθηκαν στο Mavi Marmara είχαν πυροβοληθεί τουλάχιστον 30 φορές. Η κυβέρνηση Ερντογάν υποδέχεται αυτή την εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη ηγέτες από τη Ρωσία, το Ιράν, τον αραβικό κόσμο και την κορεατική χερσόνησο, στο πλαίσιο της συνόδου της Ευρασίας για την ασφάλεια και του Φόρουμ Τουρκο-Αραβικής Συνεργασίας ...σχεδόν απών το Ισραήλ, το οποίο θα εκπροσωπηθεί μόνο από μία χαμηλόβαθμη αντιπροσωπεία.
imerisia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου