Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Κρίση εμπιστοσύνης στη διακυβέρνηση.


Το 92% θεωρεί ότι η διαφθορά στη χώρα είναι μεγάλη, το 53% δεν εμπιστεύεται κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα για την αντιμετώπισή της και στο ερώτημα για το φαινόμενο ανά επαγγελματική ομάδα, οι πολιτικοί καταλαμβάνουν την πρώτη θέση με ποσοστό 94%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue για την Καθημερινή της Κυριακής.

Επίσης, το 89% εκτιμά πως οι κυβερνήσεις εξαρτώνται από τα μεγάλα συμφέροντα, ενώ σε επίπεδο κυβερνώντων η αίσθηση της διαφθοράς είναι διάχυτη, καθώς το 78% αποδέχεται την άποψη ότι «στην κυβέρνηση αρκετοί ή και όλοι είναι διεφθαρμένοι».

Στο ερώτημα ποιος είναι καλύτερος για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ο Γ. Παπανδρέου λαμβάνει ποσοστό 41%, ο κανένας 40% και ο Αντ. Σαμαράς 10%.

Ακόμη, το 61% δηλώνει ότι το σημερινό πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη διαφθορά, το 85% πιστεύει ότι με τις εξεταστικές επιτροπές δεν θα αποδοθούν οι ευθύνες....Οι ερωτηθέντες θεωρούν σε ποσοστό 28% την κυβέρνηση Καραμανλή με τη μεγαλύτερη ευθύνη για τη διαφθορά και σε ποσοστό 22% την κυβέρνηση Σημίτη.

Επίσης, αξιολογούν την υπόθεση Χρηματιστηρίου ως την πιο σοβαρό σκάνδαλο (31%), ακολουθεί η υπόθεση της Siemens (18%) και της Μονής Βατοπαιδίου.

Ερευνα Pulse

Στην έρευνα της Pulse για τον Τύπο της Κυριακής, η πλειοψηφία των πολιτών τάσσεται κατά της δημιουργίας νέων κομμάτων και υπέρ της ανανέωσης των υπαρχόντων.

Επίσης, επτά στους δέκα πολίτες «βάζουν κάτω από τη βάση» στους κυβερνητικούς χειρισμούς στον κρίσιμο τομέα της ανάπτυξης. Το 70% αξιολογεί από «κακή έως πολύ κακή» την εικόνα της κυβέρνησης.

Σενάρια εκλογών, ανασχηματισμού

Η Καθημερινή της Κυριακής γράφει ότι η έντονη ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό, οι δυσχέρειες υλοποίησης του μνημονίου με την ΕΕ και το ΔΝΤ, αλλά και η τριετής λιτότητα που έχει προαναγγελθεί, πυροδοτούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο σενάρια πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, έγιναν εισηγήσεις στον πρωθυπουργό από κορυφαίους υπουργούς για πρόωρες εκλογές ταυτόχρονα με την αναμέτρηση για την τοπική αυτοδιοίκηση, στις αρχές Νοεμβρίου ή τους πρώτους μήνες του 2011, ακόμη και εάν έχει διακριβωθεί ότι η χώρα επιτυγχάνει τους στόχους που έχουν τεθεί από τους δανειστές της για τη μείωση του ελλείμματος.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, κλειδί ειναι ο ανασχηματισμός. Αν ο Γ. Παπανδρέου δεν προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα στις αρχές Ιουλίου, αυτό -σύμφωνα με την εφημερίδα- θα συνιστά μήνυμα ότι στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο των «δίδυμων» εκλογών τον Νοέμβριο.
nooz.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πως είναι δυνατόν το 89% να εκτιμά πως σε επίπεδο κυβερνώντων η αίσθηση της διαφθοράς είναι διάχυτη, καθώς το 78% αποδέχεται την άποψη ότι «στην κυβέρνηση αρκετοί ή και όλοι είναι διεφθαρμένοι» και ταυτόχρονα στο ερώτημα ποιος είναι καλύτερος για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ο Γ. Παπανδρέου να λαμβάνει ποσοστό 41%, ο κανένας 40% κλπ; Πως ο κ Παπανδρέου που με δική του επιλογή έχει στην κυβέρνηση διεφθαρμένους θα αντιμετωπίσει τη διαφθορά; Τρελλά πράγματα. Μάλλον κατασκευασμένη μου φαίνεται γιαυτό έχεο τέτοιες αντιφάσεις.

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails