Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Καλλικράτης και κομματικοί μηχανισμοί.

Πρόθεση μας, σίγουρα δεν είναι να αναμικτούμε στα εσωτερικά κάποιου κόμματος, μας ζητήθηκε η δημοσίευση του παρόντος και αυτό και μόνο κάνουμε.
Αφορά είτε άμεσα, είτε έμεσα αν θέλετε τα τοπικά δρώμενα γύρω από τον Καλλικράτη και τις διαδικασίες που ακολουθούνται, καθώς οδηγούμαστε προς τις δημοτικές εκλογές.
Το κείμενο ως έχει:

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΥΠΟΨΗΦΕΙΩΝ
ΠΡΟΣ ΤΟ ΓΡΑΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΠΡΟΣ ΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΡΑΜΑΤΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ
Σύντροφοι, με το άνοιγμα των διαδικασιών στο ΠΑΣΟΚ για τον χρησμό των υποψηφίων Δημάρχων στους νέους Καλλικρατικούς Δήμους , θα ήθελα να σας πληροφορήσω για τη πρόθεση μου να συμμετέχω στην εκλογική διαδικασία του Νοέμβρη και να σας καταθέσω τους προβληματισμούς μου σε σχέση με την ακολουθούμενη διαδικασία και τις ιδιαιτερότητες του Δήμου μας.
Θεωρώ απαράδεκτο να στερείται το δικαίωμα της οποιασδήποτε έκφρασης από τη βάση όταν η κορυφαία διαδικασία για την ανάδειξη Προέδρου του κινήματος έδινε το δικαίωμα όχι μόνο στα μέλη αλλά και στους φίλους να εκφράσουν τη προτίμηση τους. Στο Δήμο μας ανάλογες πρακτικές αποδοκιμάστηκαν με το πιο έντονο τρόπο από το εκλογικό σώμα.
Σε μια περιοχή που η συντριπτική πλειοψηφία στις κοινοβουλευτικές εκλογές ψηφίζει ΠΑΣΟΚ οι χρησμένοι υποψήφιοι δεν κατάφεραν να κατακτήσουν ούτε τη δεύτερη θέση .
Εκφυλιστικά φαινόμενα άλλον να στηρίζει το κόμμα άλλον οι βουλευτές άλλον οι υπουργοί το ζήσαμε έντονα στο Δήμο Χερσονήσου στις εκλογές του 2002.Το χρίσμα τότε ηττήθηκε....Η λαϊκή όμως ετυμηγορία καταγράφηκε, ο εκφραστής της δικαιώθηκε και επιβραβεύτηκε από το κίνημα.
Τα κόμματα πρέπει να αφρουκάζοντε την κοινωνία να σχεδιάζουν με βάση τις ανάγκες της να παράγουν πολιτική και να στοχεύουν στη κοινωνία των πολιτών και όχι των πελατών όπως λέει ο Πρόεδρος.
Σύντροφοι , εδώ και τρεις μήνες ανέλαβα πρωτοβουλίες και δράσεις για τη σύνθεση του χώρου της κεντροαριστεράς στο Δήμο μας ,ζήτησα από τον γραμματέα της οργάνωσης του Δήμου Χερσονήσου να ανοίξει διαδικασίες για διάλογο και συζήτηση σχετικά με το σχεδιασμό και τη δράση του τοπικού ΠΑΣΟΚ κάτω από τις νέες συνθήκες που δημιουργεί ο νέος Καλλικρατικός Δήμος και να αναλάβει τη πρωτοβουλία των κινήσεων σε συνεργασία με τις οργανώσεις των άλλων δημοτικών διαμερισμάτων με στόχο τη συνεργασία και την ομογενοποίηση των κοινωνιών που εντάσσονται στο νέο χωροταξικό χάρτη που προσδιορίζει τα όρια του Δήμου μας. Να αναζητήσει τη δυνατότητα ανανέωσης του πολιτικού δυναμικού του Δήμου μας ,να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το φαινόμενο ανακύκλωσης των ιδίων προσώπων εδώ και τριάντα χρόνια στα δημοτικά συμβούλια.

Να προχωρήσει στην επεξεργασία ενός πολιτικού σχεδιασμού που θα επιτρέψει στο Κίνημα να ανακτήσει την επιρροή του στη κοινωνία και στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης , να δημιουργήσει ένα κοινωνικό μέτωπο δράσης και στήριξης σε τοπικό επίπεδο της προσπάθειας αντιμετώπισης από τη κυβέρνηση της πολύπλευρης κρίσης και να στοχεύσει στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών για μια βιώσιμη ανάπτυξη στο τομέα της οικονομίας του περιβάλλοντος και του πολιτισμού. Δυστυχώς οι τοπικές οργανώσεις είναι σφραγίδες και είναι αποκομμένες από όλες τις κοινωνικές λειτουργίες.
Οι προσωπικές στρατηγικές μπλοκάρουν τις συλλογικές δράσεις , εμποδίζουν τον εμπλουτισμό του μοντέλου της τοπικής εξουσίας με νέες ιδέες, καινοτόμες δράσεις. Η νέα γενιά των 700 ευρώ, της ημιαπασχόλησης και της ανεργίας απογοητευμένη . Βλέπει να γκρεμίζοντε τα όνειρα της για μια καλύτερη ζωή. Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να δώσει χώρο δράσης στους νέους επιστήμονες για να μπουν φρέσκες ιδέες και οράματα.
Κάτω άπ’ αυτές τις συνθήκες η επαφή και ο διάλογος με την κοινωνία είναι μονόδρομος για την δημιουργία ενός κινήματος πολιτών που θα αφυπνίσει τα αδρανοποιημένα τμήματα της και θα φέρει τη πολιτική στο προσκήνιο.
Επεδίωξα το διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους δημάρχους μεταφέροντας τους τον προβληματισμό μου για συλλογική δράση και σύνθεση του μετώπου της κεντροαριστεράς. Δυστυχώς οι προσωπικές στρατηγικές και συμπεριφορές μέχρι σήμερα δεν απέδωσαν καρπούς.
Συγκεκριμένοι υποψήφιοι προπαγανδίζουν ότι έχουν λάβει το χρίσμα και εκθέτουν το Κίνημα και τις διαδικασίες. Οι συγκεκριμένοι υποψήφιοι λόγο έλλειψης επαφής με την κοινωνία και τον τόπο αυτοδιαφημίζονται ως ισχυροί παράγοντες του κομματικού μηχανισμού.
Η αντίδραση της κοινωνίας θα είναι έντονη στη προσπάθεια ‘ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ υποψηφίου δημάρχου και θα θεωρηθεί προσβολή για το υφιστάμενο πολιτικό δυναμικό του Δήμου μας. Η προσπάθεια, η τοπική αυτοδιοίκηση να μετατραπεί σε ετεροδιοίκηση , είναι αντίθετη με τις αρχές και το πνεύμα του αυτοδιοικητικού κινήματος , και μετατοπίζει το κέντρο των αποφάσεων σε μηχανισμούς που δημιουργουν εξαρτήσεις και κηδεμονίες που παραλύουν τη κοινωνία , συντηρούν το χρεοκοπημένο πελατειακό μοντέλο , δυναμιτίζουν τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και εμποδίζουν την άμεση συμμετοχή των πολιτών στις πολιτικές διαδικασίες.
Το βαθύ Κράτος θα προσπαθήσει να εμποδίσει τη χειραφέτηση της τοπικής αυτοδιοίκησης τόσο σε επίπεδο περιφέρειας όσο και Δήμων.Θα χαράξει γραμμές άμυνας για να εμποδίσει τη μεταφορά αρμοδιοτήτων που η άσκηση τους αποτελούσε ιδιοκτησιακό του προνομιακό δικαίωμα.

Η επιτυχία εφαρμογής του πειράματος του σχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ που δυστυχώς στηρίζεται μόνο από το ΠΑΣΟΚ θα αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα και κλυδωνισμούς στα πρώτα του στάδια και απαιτεί μεγάλη προσπάθεια εάν λάβουμε υπόψη ότι αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση γίνεται σε μια φάση μιας μεγάλης και γενικευμένης οικονομικής κρίσης. Έχει την ανάγκη μιας πλατιάς πολιτικής κοινωνικής και επιστημονικής υποστήριξης.Η νέα ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας όπως χαρακτηριστικά εκφράστηκε από τα χείλη του Προκόπη Παυλόπουλου στη Βουλή προφητεύει ότι το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ θα μείνει στο γιαπί .
Το κόμμα της άκρας δεξιάς με πρόφαση τη συμμετοχή των αλλοδαπών και τις πιθανές πρωτοβουλίες που θα αναπτύξουν στο μέλλον θα πολεμήσει με κάθε μέσον τη δοικητικη μεταρρύθμιση. Ο επικοινωνιακός του λόγος η προβολή του από τα ιδιωτικά κανάλια και η πολιτική εκμετάλλευση της κρίσης , της οικονομίας και του πολιτικού συστήματος θα πρέπει να μας ανησυχήσει ιδιαίτερα .
Η παραδοσιακή Αριστερά βαθειά συντηρητική και αποκομμένη από τη πραγματικότητα, προσηλωμένη στους οικονομίστικους στόχους του «Λαϊκού Κινήματος» θεωρεί ότι το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ αποτελεί συνωμοσία της Πλουτοκρατίας και του Κεφαλαίου, και όπως φαίνεται , δεν θα στηρίξει την προσπάθεια εφαρμογής του .
Όπως φαίνεται το βάρος της διοικητικής μεταρρύθμισης βρίσκεται πάνω στις πλάτες του ΠΑΣΟΚ . Τα νέα δημοτικά συμβούλια δεν είναι επιφορτισμένα μόνο με την αποκομιδή των σκουπιδιών και τη διαχείριση των γεωτρήσεων αλλά θα διαχειριστούν πάρα πολύ σοβαρά θέματα και πάνω απ’όλα θα χαράξουν τους στόχους και το πλαίσιο για μια βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή τους. Η προσπάθεια αυτή απαιτεί τη συνένωση των δυνάμεων του χώρου και τη προσαρμογή των πρακτικών στις σημερινές συνθήκες.
Το πολιτικό σύστημα μπάζει. Εμείς τα απλά μέλη είμαστε υποχρεωμένοι καθημερινά να απολογούμαστε για τη συμπεριφορά και τη δράση ιστορικών στελεχών του Κινήματος.
Κυνικές ομολογίες για χρηματισμό κορυφαίων υπουργών παγώνει το αίμα μας.
Η μεγάλη παράταξη της κεντροαριστεράς δεν είναι ιδιοκτησία κανενός κομματικού μηχανισμού. Σέβομαι την ιστορία και το καταστατικό του Κινήματος. Διαφωνώ και εκφράζω την ένσταση για τη προβλεπόμενη διαδικασία . Επειδή πιστεύω ότι η εκλογή Δημάρχου είναι μια κορυφαία πολιτική διαδικασία και όχι διαγωνισμός του Α.Σ.Ε.Π. .Δεν καταθέτω κανένα βιογραφικό διότι εξάλλου στερείται τίτλων και γαλονιών από προσφορά αμειβόμενης πολιτικής. Είμαι παρόν στην πρώτη γραμμή για τη σύνθεση, την ενότητα και τη προοπτική. Νομίζω ότι σ’ αυτή τη προσπάθεια όσοι δηλώνουν προσφορά μόνο για τη θέση του Δημάρχου αποκλείονται αυτόματα από τη διαδικασία σύνθεσης. Η αγάπη για τον τόπο και τη κοινωνική προσφορά δεν εκφράζεται μόνο από τη καρέκλα του Δημάρχου.
Σύντροφοι , το χρίσμα δεν ωφελεί ούτε την κοινωνία ούτε το Κόμμα ούτε αυτόν που θα το πάρει εάν δεν προέρχεται από τη διαλεκτική σύνθεση των αντιθέσεων των διαφορετικών απόψεων και των τοπικών ανταγωνισμών.
Εύχομαι να δοθεί λύση μέσα στο Κόμμα, διαφορετικά θα συνθέσουμε κάτω από άλλους όρους και συνθήκες στο ανοιχτό κοινωνικό περιβάλλον.
ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ Ν. ΛΟΥΛΟΥΔΑΚΗΣ
Μέλος του ΠΑΣΟΚ , ΜΟΝΙΜΟΣ κάτοικος και πολίτης του ΔΗΜΟΥ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

2 σχόλια:

OOO είπε...

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΥΠΟΨΗΦΕΙΩΝ
ΠΡΟΣ ΤΟ ΓΡΑΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΠΡΟΣ ΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΚΡΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΡΑΜΑΤΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

Επειδη κατα κανενα τροπο δεν εχω σχεση με ολους τους παραπανω στους οποιους απευθυνεται,τοτε σιγουρα δεν απευθυνεται σε εμενα και δεν μου πεφτει λογος.Ενα κειμενο νουθεσιας να συμπεριφερθουν σαν καλα παιδια.Θα τους αφησει αδιαφορους,τον υποψηφιο με την ψευδαισθηση,"εγω καλα σου τα'λεγα",
και την πικρα της αδιαφοριας και της απορριψης.
Οταν διαπιστωνει ολα αυτα τα αρνητικα που περιγραφει στο κειμενο του για τον πολιτικο χωρο που απευθυνεται,σε τι ελπιζει?

Υ.Γ
Απευθυνομαι περισσοτερο σε εσενα και το mail που μου εστειλες.

busy bee είπε...

Καλησπέρα φίλε ade gia!
Ενημερωτικά και μόνο στο έστειλα...και τελικά κατάφερα να σε εξοργίσω! :)
Καλή συνέχεια φίλε!

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails