Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2010

"Της γης οι κολασμένοι".


Τα 43.3 εκατομμύρια έφτασαν οι βίαια ξεριζωμένοι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο στα τέλη του 2009, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες «Παγκόσμιες Τάσεις 2009» που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Είναι ο υψηλότερος αριθμός εκτοπισμένων από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, ενώ ο αριθμός των προσφύγων που επέστρεψαν εθελοντικά στην πατρίδα τους έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων είκοσι ετών. Η έκθεση δείχνει πως ο συνολικός αριθμός των προσφύγων παρέμεινε σχετικά σταθερός στα 15,2 εκατομμύρια.

«Πολλές μεγάλες συρράξεις όπως αυτές στο Αφγανιστάν, τη Σομαλία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό δεν εμφανίζουν σημάδια εκτόνωσης», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες και πρόσθεσε: «Συγκρούσεις που φάνηκαν να τελειώνουν ή τελούσαν σε πορεία επίλυσης, όπως στο νότιο Σουδάν ή το Ιράκ, έχουν περιέλθει σε τέλμα. Ως εκ τούτου, η περασμένη χρονιά δεν ήταν καλή για τον εθελοντικό επαναπατρισμό. Στην πραγματικότητα, ήταν η χειρότερη των τελευταίων είκοσι ετών»....Η έκθεση της Υπατης Αρμοστείας δείχνει πως μόλις 251.000 πρόσφυγες επέστρεψαν στην πατρίδα τους το 2009, ο χαμηλότερος αριθμός από το 1990, καθώς την τελευταία δεκαετία είχε γίνει σχεδόν κανόνας να επαναπατρίζονται περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι κάθε χρόνο.
Όπως σημειώνεται περίπου 27,1 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας τους, στα τέλη του 2009, κυρίως στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Πακιστάν και τη Σομαλία.

Σημαντική παρατήρηση είναι ότι όλο και περισσότεροι πρόσφυγες ζουν σε πόλεις, του αναπτυσσόμενου κόσμου, φαινόμενο που αντιτίθεται στην γενική άποψη ότι οι πρόσφυγες κατακλύζουν τα βιομηχανικά ανεπτυγμένα κράτη.

Ο αριθμός των αιτούντων άσυλο ανά τον κόσμο έφτασε σχεδόν στο ένα εκατομμύριο, με τη Νότια Αφρική να δέχεται πέρυσι περισσότερες από 222.000 νέες αιτήσεις, αριθμός που την καθιστά τον μεγαλύτερο αποδέκτη αιτήσεων ασύλου παγκοσμίως.

Και η Ελλάδα συνεχίζει το κυνήγι των προσφύγων

Με καταστολή και με αρχή το δόγμα Χρυσοχοϊδη «η χώρα μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και δεν μπορεί να αποτελεί τη γέφυρα για οποιονδήποτε παράνομο που θέλει να πάει στην Ευρώπη», οι ελληνικές αρχές συνεχίζουν το κυνήγι των προσφύγων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των πρώτων μηνών του 2010, τα μεταναστευτικά ρεύματα εγκατέλειψαν το Αιγαίο, λόγω FRONTEX και πλέον χρησιμοποιούν τις παραδοσιακές πύλες του Έβρου. Οι περιοχές Ορμενίου, Καστανιών και Νέας Βύσσας αποτελούν την είσοδο, ενώ η Βουλγαρία εξελίσσεται σταδιακά σε τράνζιτ, εν όψει της προσχώρησής της στον ενιαίο χώρο ελεύθερης διακίνησης Σένγκεν.

Ενώ λοιπόν στα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία, οι δείκτες εμφανίζουν μείωση των συλλήψεων κατά 50 έως 65%, στους νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης ο αριθμός αυξήθηκε κατά 167%, ενώ στην περιοχή της Ορεστιάδας το ποσοστό αύξησης εκτοξεύεται στο 336%.
Η μείωση στο μεταναστευτικό ρεύμα του Αιγαίου, οφείλεται εν μέρει στις ευρωπαϊκές πιέσεις που δέχεται η Τουρκία αλλά και στη δράση της FRONTEX, που «έκλεισε» το Αιγαίο αλλά έστρεψε τις θαλάσσιες ρότες της προσφυγιάς στη Δυτική Μεσόγειο και το Ιόνιο.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους, σημαντικό ρόλο στη μετατόπιση του μεταναστευτικού ρεύματος έχει παίξει και η οικονομική συγκυρία, που καθιστά τη χώρα μας λιγότερο δημοφιλή προορισμό για κάποιον που αναζητά ένα καλύτερο αύριο.

Τέλος, ανασταλτικός παράγοντας για τους πρόσφυγες είναι και η δυσκολία να μεταβούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα από τα ελληνικά λιμάνια και αεροδρόμια. Τα κυκλώματα πλέον, σύμφωνα με τα στοιχεία, στρέφονται στη γειτονική Βουλγαρία, εκτιμώντας ότι η διαφυγή προς την Κεντρική Ευρώπη, θα είναι ευκολότερη.
http://tvxs.gr/node/60367

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails