Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Ισραήλ- Τουρκία: Τα μαντρόσκυλα της περιοχής.

Όλοι γνωρίζουν ότι το αμερικανικό μαντρόσκυλο στην Μέση Ανατολή είναι το Ισραήλ. Αυτό που ακόμη δεν έχει γίνει ευρέως κατανοητό, είναι πως ήδη έχει εμφανιστεί στην περιοχή νέο– πρώην αμερικανικό και νυν «αδέσμευτο» και επιθετικό– μαντρόσκυλο: Η Τουρκία, η οποία επιχειρώντας να παίξει το ρόλο της τοπικής υπερδύναμης αμφισβητεί τα πρωτεία του Ισραήλ. Μέσα από αυτήν την ματιά αποκτούν μια άλλη διάσταση τα γεγονότα της περασμένης Δευτέρας, όταν οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις εμπόδισαν στολίσκο που μετέφερε εφόδια στην αποκλεισμένη από τους ισραηλινούς παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας.

Τα γεγονότα είναι λίγο πολύ γνωστά: Ισραηλινοί κομάντο επιτέθηκαν σε ακτιβιστές που έπλεαν με ένα μικρό στολίσκο έξι πλοίων προς την αποκλεισμένη (από στεριά, θάλασσα και αέρα) λωρίδα της Γάζας, με στόχο να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια και άλλα εφόδια τα οποία είχαν συγκεντρώσει. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επιχείρηση αποστολής της βοήθειας προς του Παλαιστίνιους, οργανώθηκε από τουρκική Μη Κυβερνητική Οργάνωση και υποστηρίχτηκε από πολλές ακόμη φιλειρηνικές οργανώσεις απ όλο τον κόσμο. Τελικά, το Ισραήλ προστάτεψε δια της βίας τον θαλάσσιο αποκλεισμό που έχει επιβάλλει στη Λωρίδα της Γάζας, με την επίθεση που εξαπέλυσαν ειδικές δυνάμεις κατά του στολίσκου των ακτιβιστών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 15 άνθρωποι και να τραυματιστούν πάνω από 60!....Οσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στην περιοχή γνωρίζουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που δυνάμεις του Ισραήλ σκοτώνουν ξένους, υποστηρικτές των Παλαιστινίων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή της ειρήνης. Αυτή τη φορά όμως η υπερβολική επίδειξη δύναμης είναι ξεχωριστή και διαφέρει από προηγούμενες για τους εξής λόγους:

* Το αιματηρό γεγονός ήταν πρωτοφανές σε έκταση και ένταση. Στο παρελθόν οι δυνάμεις του Ισραήλ αντιμετώπιζαν μερικές δεκάδες ξένους ακτιβιστές που κατόρθωναν να φτάσουν στο Τελ Αβίβ για να διαδηλώσουν υπέρ των Παλαιστινίων. Την περασμένη Δευτέρα οι ακτιβιστές στον στολίσκο ήταν πάνω από 700 άτομα, από πολλές χώρες του κόσμου, γεγονός που αναμένεται να πολλαπλασιάσει την πίεση που θα δεχτεί η ισραηλινή κυβέρνηση από τη Διεθνή κοινή γνώμη.
* Πρωτοφανής είναι και η δημοσιογραφική κάλυψη του γεγονότος από την πρώτη μάλιστα στιγμή της επίθεσης. Συνεντεύξεις ακτιβιστών σε τηλεοπτικούς σταθμούς παγκόσμιας εμβέλειας, ενώ ήδη έπεφταν σφαίρες, ηλεκτρονικά μηνύματα και άλλες νέες μορφές ενημέρωσης και επικοινωνίας (Twitter) πυροδότησαν άμεσες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη παγκοσμίως.
* Για πρώτη φορά επίσης, μια μη αραβική χώρα, η Τουρκία εμφανίζεται να υποστηρίζει μια ενέργεια υπέρ των Παλαιστινίων, όπως ήταν η προσπάθεια των ακτιβιστών να σπάσουν τον αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας.

Επισήμως, η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει ανάμειξη. Ωστόσο, τουρκική Μη Κυβερνητική Οργάνωση είχε την πρωτοβουλία της ανθρωπιστικής αποστολής. Ολοι γνωρίζουμε τι βαθμό ανεξαρτησίας έχουν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ειδικά σε χώρες όπως η Τουρκία…

Δεδομένων τούτων, προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι η σύγκρουση μεταξύ των ακτιβιστών και των ισραηλινών κομάντο ξεκίνησε, κλιμακώθηκε και περιορίστηκε στο τουρκικό πλοίο του ανθρωπιστικού στολίσκου. Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, οι ισραηλινοί βρήκαν αφορμή για την υπέρμετρη άσκηση βίας την οργανωμένη επιθετική αντίσταση Τούρκων ακτιβιστών και μελών του πληρώματος, οι οποίοι επιτέθηκαν με μαχαίρια, στους πάνοπλους ισραηλινούς κομάντο, οι οποίοι αναζητούσαν προσχήματα για να απαντήσουν με τα όπλα τους.

Η βίαιη απάντηση του Ισραήλ ήταν αναμενόμενη, καθώς και στο παρελθόν έχει αποδείξει ότι δε «μασάει» όταν πρέπει να υπερασπιστεί αυτό θεωρεί και ορίζει ως εθνική του κυριαρχία. Στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, το ερώτημα είναι άλλο: Μέχρι ποιου σημείου και με ποιον τρόπο θα απαντήσει η Αγκυρα;
http://skakistis.wordpress.com/

2 σχόλια:

Theoprovlitos είπε...

Εγκρινω και επαυξανω με τον σχολιασμό...

Ανώνυμος είπε...

Aν δεν είχε πυρηνικά το Ισραήλ θα σου έλεγα αν έκανε τον νταή.Οι Τούρκοι τα έκλασαν,δε μπορούν να κάνουν τίποτα,θα σκάσουν στο ζουμί τους.

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails