Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

"Οι Εβραίοι έχουν αρχαίους κοινούς γενετικούς δεσμούς και συγγένεια με τους Παλαιστίνιους"


Οι κοινότητες των Εβραίων ανά τον κόσμο δεν έχουν μόνο κοινή θρησκεία και άλλα έθιμα, αλλά επίσης ισχυρούς γενετικούς δεσμούς, σύμφωνα με την μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει διεθνώς μέχρι σήμερα σχετικά με τον ιουδαϊκό λαό. Η γενετική ανάλυση αποκάλυψε επίσης σημαντική γενετική συγγένεια με μη ιουδαϊκούς πληθυσμούς: στην Ευρώπη οι στενότεροι γενετικοί συγγενείς των Ιουδαίων είναι οι Ιταλοί, ενώ στη Μέση Ανατολή οι Παλαιστίνιοι, οι Δρούζοι και οι Βεδουίνοι.

Η έρευνα, υπό τον γενετιστή Χάρι Όστρερ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, σε συνεργασία με συναδέλφους του από το πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό γενετικής "American Journal of Human Genetics", σύμφωνα με τα "Science" και "Nature". Η μελέτη έκανε ανάλυση του γονιδιώματος 237 ατόμων από επτά ιουδαϊκές κοινότητες στην Ελλάδα, την Τουρκία, το Ιράν, το Ιράκ, την Ιταλία, τη Συρία και την ανατολική Ευρώπη.

Εδώ και τουλάχιστον ένα αιώνα, οι ιστορικοί, γλωσσολόγοι και άλλοι ερευνητές διαφωνούν για το αν οι Ιουδαίοι (γύρω στα 13 εκατ. ανά τον κόσμο) αποτελούν μια ενιαία φυλετική ομάδα, έχουν απλώς μια κοινή θρησκευτική και πολιτισμική ταυτότητα ή κάτι άλλο. Οι ερευνητές σύγκριναν το γενετικό "προφίλ" των Εβραίων με μη Εβραίους κατοίκους των ίδιων χωρών, με βάση στοιχεία DNA από το Πρόγραμμα Ποικιλίας Ανθρωπίνου Γονιδιώματος, μια βάση δεδομένων με γενετικές πληροφορίες από όλο τον κόσμο....Κάθε ομάδα Ιουδαίων σε κάθε χώρα είναι γενετικά διακριτή, όμως όλες οι ιουδαϊκές ομάδες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, συνδέονται από κοινά στοιχεία που συνιστούν ένα "γενετικό νήμα", το οποίο πάει πίσω στον χρόνο πάνω από 2.000 χρόνια, παρά τις πάμπολλες μεταναστεύσεις και επιμειξίες στο μεταξύ με μη Εβραίους. Σύμφωνα με τον Όρστερ, φαίνεται να υπάρχει όντως μια κοινή γενετική βάση μεταξύ των ανά τον κόσμο Ιουδαίων, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες μικρότερου εύρους έρευνες που είχαν εστιαστεί σε μικρότερες ομάδες ιουδαϊκών πληθυσμών.

Η έρευνα όμως αποκαλύπτει, παράλληλα, ότι το γονιδίωμα των Εβραίων εμφανίζει -σε ποικίλο βαθμό- γενετική ανάμιξη με γειτονικούς μη ιουδαϊκούς πληθυσμούς. Οι πιο ξεχωριστοί, από γενετική πλευρά, εβραϊκοί πληθυσμοί είναι αυτοί του Ιράν και του Ιράκ, σε σχέση τόσο με τις υπόλοιπες εβραϊκές κοινότητες άλλων χωρών όσο και με τις μη εβραϊκές.

Η νέα γενετική μελέτη, μεταξύ άλλων, εκτιμά ότι ο γενετικός διαχωρισμός μεταξύ των Εβραίων της Μέσης Ανατολής και της ανατολικής Ευρώπης συνέβη πριν από 100 - 150 γενιές ή πριν από περίπου 2.500 χρόνια, όταν οι εβραϊκές κοινότητες είχαν εγκαθιδρυθεί στην Περσία και τη Βαβυλώνα. Η γενετική έρευνα δείχνει μια κοινή γενετική καταγωγή των Εβραίων από την Μέση Ανατολή, όμως δεν είναι ακόμα σαφές πότε και πως οι πρόγονοι των Εβραίων ανακατεύτηκαν γενετικά με άλλους γειτονικούς πληθυσμούς.

Τέλος, η νέα έρευνα φαίνεται να καταρρίπτει την θεωρία (που είχε υποστηρίξει και ο Άρθουρ Κέστλερ στο βιβλίο του "Η 13η φυλή") ότι πολλοί Εβραίοι της Ευρώπης κατάγονται από την τουρκική φυλή των Χαζάρων της Κεντρικής Ασίας, οι οποίοι είχαν ασπαστεί τον ιουδαϊσμό τον 8ο αιώνα.

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://www.cell.com/AJHG/abstract/S0002-9297(10)00246-6
Πηγή:ΑΠΕ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο,τι "μελετη" σου πασαρουν οι εβραιοι εσυ την τρως;

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails