Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Spam με πιστοποίηση... κλιματιστικού.



Αναδημοσέυση από http://www.salata.tv/

Σήμερα το μεσημέρι έλαβα ένα e-mail με τίτλο "Ποιος είναι αυτός που φιλάει τη Τζούλια;" και ένα link προς το άρθρο που απαντούσε στο ζωτικό αυτό ερώτημα.

"Ποιος είναι αυτός ο μαλάκας που νομίζει ότι με νοιάζει;", σκέφτηκα. Ο αποστολέας ήταν κάποιο splog, από αυτά που δημιουργήθηκαν στον απόηχο της απρόσμενης αναγνωστικής επιτυχίας του Τρωκτικού.

Εδώ θα κάνω μία μικρή παρένθεση για να εξηγήσω τι είναι το splog. Η λέξη προέρχεται από το spam + blog, και χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει blogs που δημιουργήθηκαν με σκοπό να προωθήσουν άλλα φιλικά sites ή/και να βγάλουν χρήματα από διαφημίσεις. Οι διαχειριστές τους "ψαρεύουν" διευθύνσεις e-mail από άλλα sites, blogs ή από chain mails και τις "βομβαρδίζουν" με παραπομπές σε άρθρα του splog προσπαθώντας να ανεβάσουν την επισκεψιμότητά του, πράγμα απαραίτητο για να πετύχουν το σκοπό τους.
Η ενόχληση μέσω e-mails από το συγκεκριμένο splog ξεκίνησε πριν αρκετούς μήνες. Στα μηνύματα υπήρχε η υποσημείωση «Αυτό το e-mail δεν μπορεί να θεωρηθεί spam εφόσον αναγράφονται τα στοιχεία του αποστολέα και δίνεται η δυνατότητα διαγραφής από την λίστα παραληπτών. Αυτό το μήνυμα πληροί τις προϋποθέσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί διαφημιστικών μηνυμάτων (Directiva 2002/31/CE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Relative as A5-270/2001 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).». Όντας καλοπροαίρετος, αποφάσισα να παραβλέψω το γεγονός ότι ουδέποτε είχα εγγραφεί σε οποιαδήποτε λίστα παραληπτών του συγκεκριμένου ιστολογίου και απλά να διαγραφώ....δε! Σε όλα τα μηνύματα, τα μόνο link ήταν αυτά προς τα άρθρα. Κανένα link και καμία διευκρίνιση για το πώς μπορεί κανείς να διαγραφεί από τη λίστα παραληπτών. Μπήκα στη σελίδα και έψαξα κι εκεί για κάποιο κουμπί εγγραφής/διαγραφής από το newsletter, αλλά τίποτα. Τελικά έστειλα ένα σχετικά ευγενικό e-mail ζητώντας να με διαγράψουν από τη λίστα παραληπτών ή να μου υποδείξουν πώς μπορώ να διαγραφώ μόνος μου. Ούτε φωνή ούτε ακρόαση, αλλά για αρκετό καιρό δεν είχα λάβει κανένα email από αυτούς οπότε υπέθεσα ότι με είχαν διαγράψει.

Μέχρι σήμερα το μεσημέρι.

Αποφασισμένος να βρω μια λύση στο θέμα, έψαξα στο διαδίκτυο και βρήκα αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα, πέρα από τον ορισμό του splog.

Στους όρους χρήσης της πλατφόρμας Blogger (σε αυτή στεγάζεται το συγκεκριμένο splog) αναφέρεται η υποχρέωση των χρηστών να ακολουθούν τους κανόνες περιεχομένου (content policy), ένας από τους οποίους είναι ο εξής:

Spam: To spam στο Blogger έχει διάφορες μορφές, και όλες τους μπορούν να οδηγήσουν στη διαγραφή του λοαριασμού ή του blog σας. Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν τη δημιουργία blogs με σκοπό να οδηγήσουν χρήστες στο site σας ή να βελτιώσουν τη θέση του στα αποτελέσματα αναζήτησης, καθώς και το σχολιασμό σε άλλα blogs με μόνο σκοπό την προώθηση του δικού σας site ή προϊόντος.

Ωραία όλα αυτά, αλλά απ' ότι φαίνεται τα spam e-mails δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των ποινικά κολάσιμων πράξεων της Google. Συζητήσεις επί του θέματος σε διάφορα blogs, επιβεβαιώνουν ότι η Google δεν ασχολείται με τέτοιου είδους καταγγελίες.
Για την συνέχεια του άρθρου κλικ εδώ: http://www.salata.tv/digital-cookies/spam-%CE%BC%CE%B5-%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%BB%CE%B9%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails