Σάββατο, 10 Ιουλίου 2010

Προτάσεις για περιορισμό του συστήματος «all inclusive» στα ξενοδοχεία.


Κίνητρα για τον περιορισμό του συστήματος «all inclusive» στα ξενοδοχεία, περιλαμβάνονται στις προτάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού προς το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σχετικά με τα κριτήρια βαρύτητας στη βαθμολογία των τουριστικών επενδύσεων στο Νέο Αναπτυξιακό Νόμο.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γ. Νικητιάδης σε επιστολή που έστειλε σήμερα με τις προτάσεις προς την Υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλη, αναφέρεται στην ανάγκη να υπάρξει περιορισμός στη λειτουργία του συστήματος «all inclusive» και σημειώνει ότι τα κριτήρια του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου θα πρέπει να προσαρμοστούν ανάλογα.

Ειδικότερα στις προτάσεις, σημειώνεται η δέσμευση με υπεύθυνη δήλωση του επενδυτή, ότι για τουλάχιστον 5 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης, η ξενοδοχειακή μονάδα 4 ή 5 αστέρων δεν θα λειτουργεί με το σύστημα «all inclusive», ούτε θα συνεργάζεται με τουριστικά γραφεία που προωθούν παρόμοια προϊόντα Τουρισμού. Η λειτουργία κατά τη διάρκεια της πενταετίας, θα ελέγχεται με τους περιοδικούς ελέγχους του ΥΠΟΙΑΝ που προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος και σε περίπτωση μη τήρησης ο επενδυτής θα υποχρεούται να επιστρέφει το 30% της επιδότησης....Βαρύτητα στη βαθμολογία των Τουριστικών Επενδύσεων, προτείνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για τις εξής περιπτώσεις:

- Τουριστικές επενδύσεις που επενδύουν σε συστήματα προστασίας, περιβάλλοντος, διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων κλπ

- Ειδικές μορφές τουρισμού και σύνθετες επενδύσεις

- Αξιοποίηση παραδοσιακών κτισμάτων και εκσυγχρονισμός ξενοδοχείων

- Βελτιστοποίηση διαδικασιών (ΙSO κλπ)

- Συνεργασίες επιχειρήσεων σε τοπική και περιφερειακή κλίμακα

- Συμβατότητα της επένδυσης, με υφιστάμενα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και ανάδειξη αυτών.

- Ένταξη σε τουριστική αλυσίδα ή σύμβαση management σε άτομο με αποδεδειγμένη εμπειρία

- Συμβάσεις με tour operators εξωτερικού

- Εμπειρία του επενδύτη

Επίσης, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού προωθεί για ένταξη στον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο:

- Την απόσυρση παλαιών ξενοδοχείων

- Αυξημένα κίνητρα για τη νησιωτική Ελλάδα και ιδιαίτερα για τα νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.000 κατοίκων καθώς και τις ορεινές περιοχές.

- Την εξαίρεση από επιδότηση της κατασκευής νέων τουριστικών επενδύσεων σε υπεραναπτυγμένες περιοχές.

- Την ένταξη τουριστικών επιχειρήσεων ειδικής μορφής (πχ εγκαταστάσεις καταδυτικού τουρισμού, τουρισμού φύσης κλπ), παραδοσιακών επαγγελμάτων καθώς και πάσης φύσεως δραστηριότητες που τονίζουν και αναβαθμίζουν τα χαρακτηριστικά της περιοχής.
2810.gr
Σημ.
Οτι νόμους, ότι νομοσχέδια, ότι μεταρρυθμίσεις, ότι...ότι και να μας "φέρεται", αν δεν γίνει πλήρη εφαρμογή στην πράξη με τους μηχανισμούς ελέγχου σε συνεχή εγρήγορση, δεν θα αλλάξει ποτέ τίποτα, ούτε εδώ.
Εφαρμόστε τους νόμους, δώστε ίσες ευκαιρίες σε όλους, μαζέψτε τα λαμόγια που κατασπαράσουν και βιάζουν ασύστολα τον τουρισμό.
Συγκρουστείτε με τα συμφέροντα των ολίγων και της αλληλοσυγκάληψης των εμπλεκομένων.
Πατάξτε την διαφθορά, προστατέψτε ότι υγιές έχει απομείνει στον κλάδο του τουρισμού, που οπωσδήποτε δεν είναι μόνο το ξενοδοχειακό κομμάτι.
Σήψη, σαπίλα, παρακμή, παραοικονομία,.... ας σκύψουν κάποιοι το κεφάλι και ας δούνε σοβαρά πλέον τους πραγματικούς λόγους και τις αιτίες που έχουν οδηγήσει την όλη κατάσταση στον πάτο και ένα βήμα πριν το χείλος του γκρεμού.
Οι αντοχές έχουν και όρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails