Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Κ.Μπατζελή : Υποβαθμίζει την κρητική διατροφή.


Θυσία στο βωμό διεθνών συμφερόντων που ελέγχουν τον κλάδο των τροφίμων και μάλιστα με τις ευλογίες της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κατερίνας Μπατζελή γίνεται η κρητική διατροφή. Η κ. Μπατζελή επιτέθηκε ευθέως κατά της κρητικής διατροφής, αναγνωρίζοντας μόνο τη μεσογειακή, η οποία αναφέρεται στο σύνολο της Ελλάδας, καθώς και σε τέσσερα ακόμη κράτη, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και το Μαρόκο.
«Η Κρήτη πάει να σπάσει το μέτωπο...», είπε η κ. Μπατζελή, βάλλοντας απροκάλυπτα εναντίον της Κρήτης και αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι προσπάθειες για την ανάπτυξη και διατήρηση της κρητικής διατροφής ούτε λίγο ούτε πολύ είναι διασπαστικές.
Η απίστευτα προκλητική αυτή δήλωση του μέλους της ελληνικής κυβέρνησης έγινε στην εκπομπή "Χθες, σήμερα, αύριο" της ΝΕΤ, την οποία παρουσιάζει ο Σεραφείμ Φυντανίδης, και η οποία είχε θέμα την αξία της μεσογειακής διατροφής. Η αντίδραση της κ. Μπατζελή ήρθε όταν η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Αθηνά Λινού, υπεύθυνη της Εθνικής Επιτροπής Διατροφής, αναφέρθηκε στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από Αμερικανούς επιστήμονες της δεκαετίας του 1950 και ’60 ανάμεσα σε 11.500 άτομα από 7 χώρες, συμπεριλαμβάνοντας την Ελλάδα, με επίκεντρο τις διατροφικές συνήθειες στην Κρήτη, όπου τότε αναγνωρίστηκε διεθνώς η αξία της....«Μετά τη μελέτη των 7 χωρών, που περιελάμβανε την Κρήτη, αλλά θα μπορούσε να είναι και οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας πιστεύω», είπε η κ. Λινού, για να ακολουθήσει το σχόλιο της κ. Μπατζελή: «Η Κρήτη πάει να σπάσει το μέτωπο».
Η δήλωση περί διασπαστικών προσπαθειών έφερε σε δύσκολη θέση τους συνομιλητές της, αλλά και το συντονιστή-δημοσιογράφο Σεραφείμ Φυντανίδη, που περιορίστηκαν σε χαμόγελα, προσπερνώντας την αναφορά της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ως απάντηση στην κρητική διατροφή η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προβάλλει το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής, στην οποία όμως, εκτός από την Ελλάδα, συμπεριλαμβάνονται τέσσερις ακόμη μεσογειακές χώρες, οι δύο από τις οποίες είναι οι βασικοί ανταγωνιστές των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.
«Πρέπει να βρούμε τους συμμάχους μας και νομίζω ότι όλες οι χώρες της Μεσογείου, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, έχουμε κάνει αυτή τη συμφωνία, στα πλαίσια της UNESCO, για να τη διατηρήσουν και να την πιστοποιήσουν. Αυτό πρέπει να είναι μια ενιαία προσπάθεια και θα το κατορθώσουμε», δήλωσε σχετικά η κ. Μπατζελή.
Οι προκλητικές δηλώσεις της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης για την Κρήτη έρχονται ως αποκορύφωμα της πολιτικής που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια η ηγεσία του υπουργείου με στόχο την υποβάθμιση της κρητικής διατροφής κάτω από την ομπρέλα της μεσογειακής.
Χαρακτηριστικό, άλλωστε, της γραμμής που ακολουθούν διαχρονικά οι ηγεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ότι ακόμη και στις εκδηλώσεις του Αγροτικού Αυγούστου, που διεξάγονταν μέχρι και πέρυσι στα Χανιά, τουλάχιστον από το 2006 το υπουργείο επέμενε να προβάλλει μέσω διαφημιστικών φυλλαδίων τη μεσογειακή διατροφή, αγνοώντας επιδεικτικά την παραδοσιακή κρητική διατροφή που μέσα από τεκμηριωμένες μελέτες αναγνωρίζεται ως το πραγματικό και υπαρκτό διατροφικό πρότυπο, στο οποίο στηρίζεται η επινόηση για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων που φέρει τον τίτλο "μεσογειακή διατροφή".
neakriti.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails