Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Για τις επικείμενες δημοτικές εκλογές.


Του Μανώλη Συντυχάκη, Υποψηφίου δημάρχου Ηρακλείου

Βαδίζοντας προς τις τοπικές – περιφερειακές εκλογές το Νοέμβρη του 2010 και κουβεντιάζοντας για τους υποψηφίους και τα κριτήρια ψήφου, πρέπει να παρθούν υπ’ όψη, δύο παράγοντες :

1ον Οι εκλογές αυτές θα είναι εκλογές για τα όργανα της κρατικής τοπικής διοίκησης και όχι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Προ πολλού και ακόμα περισσότερο μετά τον «Καλλικράτη» έχουν εξαφανιστεί και τα τελευταία ίχνη της έννοιας «αυτοδιοίκησης». Ο «Καλλικράτης» είναι θεσμός για τους επιχειρηματίες, με το λαό στη γωνία, με το λαό να συμμετέχει μόνο και μόνο για να περνάει η κυρίαρχη πολιτική.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην ΚΚΕ, έπνιξαν κυριολεκτικά το αντιδραστικό περιεχόμενο του νόμου και τη σχέση του με τις ιδιωτικοποιήσεις, την εμπορευματοποίηση και ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, τη σχέση του με το πνεύμα και το γράμμα του μνημονίου, και όλων των αντιλαϊκών συμβάσεων και νόμων που ψηφίστηκαν από τις αρχές της 10ετίας του '90....Επομένως, τα όργανα που θα προκύψουν, θα ασκούν διοίκηση, δεν είναι συνδικαλιστικά όργανα. Εκείνοι/νες που θα εκλεγούν, αν δεν έχουν πολιτική ριζικής εναντίωσης και ρήξης, τότε ενσωματώνονται και γίνονται όργανα της κρατικής πολιτικής. Άρα, όσοι συνεχίζουν συνειδητά να χρησιμοποιούν τον όρο «αυτοδιοίκηση» απλά κοροϊδεύουν τον κόσμο.

2ον Πάνω από το κεφάλι του λαού στέκει η δαμόκλειος σπάθη του μνημονίου, της πιο βάρβαρης και κατάπτυστης συμφωνίας που έχει υπογραφεί ποτέ από ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Εκπονούν μέτρα διαρκείας που αφορούν όλους μας, από την κούνια έως τα σάβανα. Αφορούν τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας και τα παιδιά των εγγονιών μας. Για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, μεγάλο μέρος του λαού δε θα μπορεί να πληρώσει τα χρέη του, τα έξοδα για τις σπουδές των παιδιών, δε θα μπορεί να εξοφλήσει λογαριασμούς της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, δε θα μπορεί να γεμίσει το καλάθι του με τα βασικά προϊόντα διατροφής.

Με βάση τα παραπάνω, πριν απ' όλα βαραίνει το κριτήριο της γενικής πολιτικής και στο πλαίσιό της κρίνεται και ο ρόλος των υποψήφιων συνδυασμών. Δεν έχει καμιά βάση ο διαχωρισμός των προβλημάτων σε προβλήματα στο χώρο εργασίας και προβλήματα στο χώρο κατοικίας, στο χώρο των σπουδών. Τα λεγόμενα τοπικά προβλήματα (υποβάθμιση συνοικιών, σκουπίδια, κυκλοφοριακό, πράσινο, ελλείψεις υποδομών και κοινωνικών δομών, κ.ά.) είναι απόρροια των γενικών (σχέση Δήμων με κεντρική εξουσία, περικοπή θεσμοθετημένων πόρων, μετατροπή δήμων σε επιχειρήσεις, εξυπηρέτηση συμφερόντων επιχειρηματικών ομίλων, μνημόνιο, κ.ά.).

Επομένως, αυτός ο λαός θέλει δίπλα του ασυμβίβαστους αγωνιστές και όχι αγωνιστές της φράσης, κινδυνολόγους και τρομοκράτες, συκοφάντες και αποφασισμένους να μην πειράξουν ούτε μια τρίχα από τα κέρδη των μονοπωλίων.

Δε χρειάζεται απλά έντιμους δημάρχους, συμβούλους και περιφερειάρχες, αλλά αδιάλλακτους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Χρειάζεται εκλεγμένους άφοβους, που δε διστάζουν να σηκώσουν πρώτοι τα βάρη του αγώνα.

Το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών πρέπει να γίνει όπλο στον αγώνα του λαού για να αποτραπεί η λήψη των σφαγιαστικών μέτρων που μετατρέπουν τη ζωή του εργαζόμενου, ιδιαίτερα των νέων ηλικιών, σ’ έναν εφιάλτη, να αποτελέσει όπλο καταδίκης της κυρίαρχης πολιτικής και του μνημονίου, να ανοίξει ο δρόμος της λαϊκής αντεπίθεσης ως τη λαϊκή νίκη.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι ο τίτλος του συνδυασμού με τον οποίο ενιαία θα διεκδικήσουμε την ψήφο των εργαζομένων σε όλους της δήμους και τις περιφέρειες της χώρας κατά συνέπεια και στο Δήμο Ηρακλείου.

Επιδίωξή μας είναι :

- Να εκφραστεί, η αντίθεση στο μνημόνιο, στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, στην Ε.Ε., στον αντιλαϊκό χαρακτήρα του «Καλλικράτη», στο φτιασίδωμα του αστικού πολιτικού συστήματος που επιδιώκουν για να χειραγωγήσουν το λαό.

- Να εκφραστεί όσο το δυνατόν καλύτερα η κοινή δράση και συνεργασία με ριζοσπαστικές λαϊκές δυνάμεις που έχουν δοκιμαστεί θετικά στις γραμμές του κινήματος.

Δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας ! Δεν αλλάζουμε μανδύα, όπως ετοιμάζονται κάποιοι «ανεξάρτητοι», δήθεν ακομμάτιστοι, οι οποίοι, λειτουργούν ως αναχώματα με σκοπό να συγκρατήσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια «εντός των τειχών».

Ανεξάρτητοι δεν υπάρχουν ! Είτε έτσι είτε αλλιώς πρέπει να πάρουν θέση για το μνημόνιο, την κυβερνητική πολιτική, το καλλικράτειο έκτρωμα. Πάνω σ’ αυτά θα κριθούν και όχι όποτε μας βολεύει είμαστε ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ και όποτε δεν μας βολεύει είμαστε «ανεξάρτητοι» και «αντάρτες».

Το ΚΚΕ στηρίζει τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Δε θα κατέβουμε όμως ως ΚΚΕ. Ούτε μετονομαζόμαστε απλά από «Αγωνιστική Κίνηση Δημοτών Ηρακλείου» σε «Λαϊκή Συσπείρωση» για να ξεγελάσουμε τους εργαζόμενους.

Στη «Λαϊκή Συσπείρωση» συσπειρώνονται κομμουνιστές, δυνάμεις διαφόρων λαϊκών συσπειρώσεων, όπως του ΠΑΜΕ, της ΠΑναγροτικής ΣΥσπείρωσης, της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης των ΕΒΕ, του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, της νεολαίας και των γυναικών, κάθε τίμιος και πρωτοπόρος αγωνιστής, που όλοι μαζί βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή του αγώνα και αντιπάλεψαν τα αντιδραστικά αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα. Είναι η πιο ολοκληρωμένη συνεργασία – συμμαχία και στη μορφή, αλλά κυρίως στο περιεχόμενο.

Αν όλοι αυτοί συμφωνήσουν, ότι η μάχη των τοπικών εκλογών συνδέεται με το πολιτικό ζήτημα της διεξόδου από την κρίση, τότε έχουν θέση στα ψηφοδέλτιά μας. Σε καμία όμως των περιπτώσεων δεν θα συνεννοηθούμε με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΛΑΟΣ. Με αυτούς δηλαδή οι οποίοι συνέδραμαν στο να γίνει ο «Καποδίστριας» πριν και ο «Καλλικράτης» τώρα, ανεξάρτητα τι ψήφισαν στη Bουλή.

Σήμερα υπάρχει ένα δεδομένο : Λαϊκή αγανάκτηση και θυμός. Αυτά θα ακυρωθούν, θα είναι γράμμα κενό, αν δεν εκφραστούν με ψήφο και σαφή καταδίκη στους συνδυασμούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και σε εκείνους τους συνδυασμούς που υποστηρίχτηκαν από ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ο.Σ. Αν δεν τιμωρηθούν από το λαό, θα αξιοποιηθεί από τους ίδιους και την πλουτοκρατία ως έγκριση της πολιτικής τους, αποδοχή των αντεργατικών – αντιλαϊκών μέτρων, συμφωνία προς το μνημόνιο, το ΔΝΤ και την ΕΕ.

Οι εκλεγμένοι κομμουνιστές και κομμουνίστριες, οι συνεργαζόμενοι :

Θα μπαίνουν μπροστά στην αποκάλυψη της αδικίας, θα πρωτοστατούν στην οργάνωση, στήριξη και αλληλεγγύη των αγώνων. Δε θα ισχυρίζονται ότι δεν είναι στην αρμοδιότητά τους τα διάφορα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους εργαζόμενους, δε θα ισχυρίζονται ότι θέλουν να λύσουν προβλήματα, αλλά δεν έχουν πόρους!

Δε θα λυπηθούν κόπους και θυσίες για την αναγέννηση και ανασύνταξη του κινήματος, για απόσπαση κάποιων κατακτήσεων, για την τελική νίκη.

Φιλοδοξούν το Ηράκλειο να γίνει Πόλη Συσπείρωσης και αγώνα, αντεπίθεσης και ανασύνταξης του κινήματος. Να πάρει σάρκα και οστά η συμμαχία εργατών- αγροτών και αυτοαπασχολουμένων.

Η δική μας αντίληψη για το κράτος, ένα άλλο κράτος και τις δομές διοίκησης και διεύθυνσης σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, έχει ως βάση την κοινωνική – λαϊκή ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής και κατανομής. Στον κεντρικό σχεδιασμό της παραγωγής με κίνητρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Στηρίζεται στην εργατική και λαϊκή συμμετοχή και έλεγχο από τα κάτω προς τα πάνω, που διαρθρώνεται πρώτα από όλα σε επίπεδο τόπου δουλειάς και κοινωνικής υπηρεσίας. Πάνω σε αυτή τη βάση θα διαμορφώνονται τα ενιαία για όλη τη χώρα, αποκλειστικά δημόσια δωρεάν συστήματα Παιδείας, Υγείας, Πρόνοιας. Θα εξασφαλίζεται ο κεντρικός σχεδιασμός ανάπτυξης ανά τομέα και κλάδο, αξιοποιώντας τον φυσικό και παραγωγικό πλούτο της χώρας με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

Γι’ αυτό, κριτήριο για να βρει ο λαός τη λύτρωσή του από την αδικία και την εκμετάλλευση αποτελεί σήμερα η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ και της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ». Της κοινής δράσης όλων εκείνων που καταλαβαίνουν ότι πρέπει να ενισχυθεί το αντίπαλο λαϊκό δέος, να αποφευχθούν τα χειρότερα και να ανοίξει ο δρόμος για το άλλο τύπου ανάπτυξης με λαϊκή οικονομία που μόνο μια λαϊκή εξουσία μπορεί να την εφαρμόσει.

Κριτήριο διεξόδου είναι να χάσουν αισθητά τα ψηφοδέλτια που θα στηρίξουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με το συνεργάτη του ΛΑ.Ο.Σ., ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Να αποδοκιμαστούν εκείνοι που στο όνομα των τάχα ανανεωτικών και νεωτεριστικών πολιτικών τους θέσεων γεύτηκαν το μέλι της διοίκησης.

Το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών θα είναι ένα είδος τεστ αντοχής και διάθεσης των εργαζομένων να αντιπαλέψουν τα νέα μέτρα, να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους, θα είναι ένα είδος σφυγμομέτρησης αν πιάνει στο λαό η τρομοκρατία, η μοιρολατρία, αν ο λαός έχει αποφασίσει να παραδοθεί στη μοίρα του.

Η ψήφος όπως και αποχή στις εθνικές εκλογές του 2009 δεν έδωσε διέξοδο στο λαό. Τώρα ο λαός πρέπει να επανορθώσει και να τιμωρήσει με τη συμμετοχή και την ψήφο στήριξης στο ψηφοδέλτιο της «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ».

Ή θα ηττηθεί ο λαός ή η πλουτοκρατία και τα κόμματά της! Άλλος δρόμος δεν υπάρχει !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails