Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

Απετράπη τελικά ο θάνατος Ιρανής δια λιθοβολισμού.


Χάρη σε μια ευρεία εκστρατεία κινητοποίησης σε όλον τον κόσμο, μια Ιρανή που κατηγορείται για μοιχεία μπορεί να γλιτώσει από την επιβολή της ποινής του θανάτου δια λιθοβολισμού στο Ιράν, αν ευσταθεί η ανακοίνωση της ιρανικής πρεσβείας στη Βρετανία, στην οποία ωστόσο δεν διευκρινίζεται αν τελικά θα της δοθεί χάρη.

"Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσαν οι αρμόδιες δικαστικές αρχές στο Ιράν, η Σακινέχ Μοχαμαντί Αστιανί δεν θα λιθοβοληθεί", αναφέρει η πρεσβεία του Ιράν στο Λονδίνο σε ανακοίνωσή της, την οποία επικαλούνται οι βρετανικές εφημερίδες Τάιμς και Γκάρντιαν.

Στην ανακοίνωση αυτή δεν διευκρινίζεται ωστόσο αν η 43χρονη που έχει καταδικαστεί σε θάνατο δια λιθοβολισμού θα πάρει χάρη ή θα εκτελεστεί δια απαγχονισμού, υπογραμμίζουν οι δύο βρετανικές εφημερίδες.

Ο συνήγορος της Μοχαμάντ Μοσταφαβί δήλωσε τηλεφωνικώς στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι "δεν έχει ενημερωθεί για μια αναστολή της εφαρμογής της ποινής". "Η πελάτισσά μου εξακολουθεί να βρίσκεται στη φυλακή".
Την ίδια στιγμή και η Διεθνής Αμνηστία υπογραμμίζει ότι εξακολουθούν να εκκρεμούν πολλά ζητήματα. "Απομένει να δούμε αν οι δικαστικές αρχές στο Ιράν θα επιβεβαιώσουν την ανακοίνωση της πρεσβείας και θα διατάξουν μια επανεξέταση της δίκης. Εξακολουθούμε να ανησυχούμε για την τύχη αυτής της γυναίκας και της οικογένειάς της", σημείωσε ο ειδικός της Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή, Ντρούερι Ντάικ....Η Αστιανί, η οποία βρίσκεται φυλακισμένη στο Ταμπρίζ, στο βορειοδυτικό Ιράν από το 2006, εμμένει ότι εξαναγκάστηκε να ομολογήσει ότι είναι ένοχη για μοιχεία.

Η καταδίκη της σε θάνατο δια λιθοβολισμού προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από όλον τον κόσμο και κυρίως στις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ τη χαρακτήρισε "μεσαιωνική" και σημείωσε ότι αν εκτελεστεί, ο λιθοβολισμός αυτός θα προκαλέσει "απέχθεια και φρίκη σε όλον τον κόσμο".

"Ο λιθοβολισμός ως μέσο εκτέλεσης μοιάζει με το θάνατο κατόπιν βασανιστηρίων. Είναι μια βάρβαρη και αποτρόπαιη πράξη", δήλωσε επίσης ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαρκ Τόνερ.

Διεθνής εκστρατεία

Τα παιδιά της Αστιανί διεξάγουν διεθνή εκστρατεία για να κινητοποιήσουν την κοινή γνώμη για την τύχη της μητέρας τους. "Η εκστρατεία για την απελευθέρωσή της προχωράει καλά", δήλωσε ο γιος της Σαγιάντ στον Γκάρντιαν. "Μου έδωσαν άδεια να της μιλήσω και ευχαριστεί τους ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο που την υποστηρίζουν", προσέθεσε.

Οι Τάιμς ξεκίνησαν μια εκστρατεία για την ακύρωση της καταδίκης της για εκτέλεση δια λιθοβολισμού και δημοσίευσαν μια ανοιχτή επιστολή που υπογράφουν περισσότερες από 80 προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, τρεις πρώην υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας και ο Ζοζέ Ράμος Χόρτα, πρόεδρος του Ανατολικού Τιμόρ και Νομπελίστας της Ειρήνης.

Την επιστολή αυτή υπογράφουν επίσης οι αμερικανοί ηθοποιοί Ρόμπερτ ντε Νίρο και Ρόμπερτ Ρέντφορντ, η γαλλίδα ηθοποιός Ζιλιέτ Μπινός και ο συμπατριώτης της, ο φιλόσοφος Μπερνάρ-Ανρί Λεβί.

Μεσαιωνική καταδίκη

Η Αστιανί είχε καταδικαστεί στις 15 Μαΐου σε 99 χτυπήματα με μαστίγιο επειδή είχε κριθεί ένοχη για τη διατήρηση "παράνομης σχέσης" με δύο άνδρες μετά το θάνατο του συζύγου της.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, με αφορμή τη δίκη ενός άνδρα που κατηγορείτο για τη δολοφονία του συζύγου της, άλλο δικαστήριο κίνησε δικαστική δίωξη εναντίον της για μοιχεία με την κατηγορία ότι είχε σχέσεις πριν από το θάνατο του συζύγου της.

Παρά το γεγονός ότι η ίδια ανακάλεσε την ομολογία της για μοιχεία λέγοντας ότι της αποσπάστηκε δια της βίας, το δικαστήριο την έκρινε ένοχη.

Η μοιχεία τιμωρείται στο Ιράν με θάνατο δια λιθοβολισμού.

Εκτός της Αστανί, τουλάχιστον 8 γυναίκες και τρεις άνδρες στο Ιράν κινδυνεύουν να εκτελεστούν δια λιθοβολισμού, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.
nooz.gr


Μπορούμε να κάνουμε τρεις ενέργειες για να βοηθήσουμε την προσπάθεια των παιδιών της Ιρανής Sakineh Mohammadi e Ashtiani, για να σωθεί η δύστυχη μητέρα τους από τον θάνατο δια λιθοβολισμού.Το πρώτο να υπογράψουμε. Να προσθέσουμε κι εμείς την υπογραφή μας για την απελευθέρωση της Sakineh. Καταχωρούμε τα στοιχεία μας (όνομα, επίθετο, μέηλ, υποχρεωτικά και αντιγράφουμε τους 4 λατινικούς χαρακτήρες που θα βρούμε στη φόρμα) πατώντας ΕΔΩ.

Μπορούμε επίσης να στείλουμε τα δύο μέηλ που παρατίθενται πιο κάτω.Τα κίτρινα χρώματα αντιγραφή και επικόλληση στον παραλήπτη ή στην κοινοποίηση.Αντιγράφουμε το κείμενο με τα έντονα γράμματα και το επικολλάμε στο χώρο κειμένου του μέηλ.

Μην ξεχάσετε να προσθέσετε το ονοματεπώνυμό σας με λατινικούς χαρακτήρες.

SAMPLE LETTER TO NAVI PILLAY, UN High Commissioner for the Office of Human RightsΣτείλτε το: npillay@ohchr.org,με κοινοποίηση προς: urgent-action@ohchr.org, Iran_team@amnesty.org, saneif@hrw.orgDear Ms. Pillay,I am writing to you with an urgent demand that you intervene with the authoritiesin the Islamic Republic of Iran, who are preparing to execute by stoningSakineh Mohammadi e Ashtiani.Stoning is a barbaric form of torture and execution that should be outlawed worldwide.It is your responsibility to step in and demand a halt to these proceedings.The children of Ms. Mohammadi e Ashtiani have written a letter in her defense, and have issued a call to the world asking for help.Their letter is here; I suggest you read it, and then act according to their heartrending demands.http://missionfreeiran.wordpress.com/2010/06/26/sakine-children-2Sincerely,(το όνομά σας με λατινικούς χαρακτήρες........................)SAMPLE LETTER TO THE INTERNATIONAL COMMITTEE OF THE RED CROSS:Στείλτε το : Florian Westphal (fwestphal@icrc.org ) and Dorothea Krimitsas (dkrimitsas@icrc.org )Dear Ms. Westphal and Ms. Krimitsas,I am writing to you with an urgent request that you intervene with the authoritiesin the Islamic Republic of Iran, who are preparing to execute by stoning Sakineh Mohammadi e Ashtiani.Stoning is a barbaric form of torture and execution that should be outlawed worldwide.Multilateral organizations have thus far refused to step in and put a halt to the criminal actions perpetrated by the Islamic Republic.Your mandate encourages your organization to undertake the work of visiting prisoners in situations of internal violence, where the Geneva Conventions do not apply.I ask you to step in and demand a halt to these and other ongoing criminal and barbaric proceedings in the Islamic Republic The children of Ms. Mohammadi e Ashtiani have written a letter in her defense, and have issued a call to the world asking for help.Their letter is here; please read it, and then act according to their heartrending demands. http://missionfreeiran.wordpress.com/2010/06/26/sakine-children-2Sincerely ,(το όνομά σας με λατινικούς χαρακτήρες........................)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails