Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ!


Η δηλητηρίαση των ζώων είναι έγκλημα. Στην Ελλάδα είναι παράνομο σύμφωνα με τους Νόμους 1197/1981 (άρθρο 8) και 3170/2003 (άρθρο 12). «Οποιοσδήποτε σκοτώνει,κακοποιεί ή εγκαταλείπει ζώα θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης 6 μηνών και / ή χρηματικό πρόστιμο από 300 – 1500 ευρώ».

Δυστυχώς, οι δηλητηριάσεις ζώων είναι μια καθημερινότητα σ’ όλη τη χώρα με αποτέλεσμα να βρίσκουν φρικτό θάνατο δεκάδες ζώα. Ένα μεγάλο γιατί προκύπτει απ’ αυτή τη συμπεριφορά, καθώς και τι θα μπορούσαμε να κάνουμε γι’ αυτό το πολύπλοκο θέμα.

Οι δηλητηριάσεις φαίνεται να ξεκινούν από διάφορες αιτίες και λόγω του μικρού αριθμού διώξεων και καταδικαστικών ποινών είναι δύσκολο να είμαστε σίγουροι για τους δράστες και τα κίνητρα που τους οδηγούν στη δολοφονία αθώων ζώων. Παρότι τα τοπικά φιλοζωικά σωματεία καταγράφουν τα περιστατικά δηλητηριάσεων που συμβαίνουν στην περιοχή τους, δεν υπάρχουν στατιστικά δεδομένα σε εθνικό επίπεδο. Προσωπικές διαφωνίες είναι συχνά η αιτία, αλλά σύμφωνα με μαρτυρίες φαίνεται ότι οι κάτοικοι πολλών περιοχών ενοχλούνται απ’ τα αδέσποτα. Επιπλέον, στις αγροτικές περιοχές διάφοροι κτηνοτρόφοι μπορεί να ισχυριστούν ότι αδέσποτα σκυλιά επιτίθενται στα κοπάδια τους και μ’ αυτή τη δικαιολογία διαπράττουν το αποτρόπαιο έγκλημα της δηλητηρίασης. Τοπικές οργανώσεις πολλές φορές φροντίζουν τα αδέσποτα της περιοχής τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα και όταν έρχεται το καλοκαίρι, ειδικά στις τουριστικές περιοχές, που οι επιχειρηματίες ξανανοίγουν τα καταστήματά τους, ραγίζουν οι καρδιές τους όταν βρίσκουν όλα τα υγιή, στειρωμένα ζώα που με τόση αγάπη είχαν φροντίσει, δηλητηριασμένα....Μερικές φορές κάποιες ομάδες αδέσποτων ή ζώων της γειτονιάς μπορεί πράγματι να προκαλούν προβλήματα σε πόλεις ή χωριά. Σκίζουν τις σακούλες των σκουπιδιών και σκορπάνε το περιεχόμενο με αποτέλεσμα να λερώνουν και να προκαλούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Μπορεί να συμπεριφερθούν επιθετικά προς τους ανθρώπους ή και προς άλλα ζώα. Μπορεί να κάνουν φασαρία τη νύχτα. Συνήθως, βέβαια, υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος γι’ αυτές τις συμπεριφορές και φυσικά, τίποτα απ’ τα παραπάνω δεν δικαιολογεί τον τερματισμό της ζωής ενός ζώου με τόσο οδυνηρό και αγωνιώδη θάνατο.

Παρά τις πιέσεις που δέχεται η αστυνομία τόσο από οργανώσεις, όσο κι από ιδιώτες, δεν μπορεί να ασκήσει διώξεις χωρίς αποδεικτικά στοιχεία. Οι δράστες φροντίζουν να καλύψουν τα ίχνη τους και να μην υπάρχουν μάρτυρες των αποτρόπαιων ενεργειών τους, οπότε είναι πολύ δύσκολο να οδηγηθεί κάποιος στη δικαιοσύνη. Οι ντόπιοι μπορεί να έχουν τις υποψίες τους… ή ακόμα και μαρτυρίες απειλών, αλλά και πάλι δεν είναι αρκετό. Ιδιαίτερα στις μικρές κοινωνίες θα πρέπει να στραφούν εναντίον γειτόνων και συγχωριανών και διστάζουν να το κάνουν. Παρόλα αυτά το GAWF συνεχίζει να ασκεί πιέσεις για την ενδελεχή έρευνα των περιστατικών δηλητηριάσεων και για την άσκηση διώξεων, όποτε αυτό είναι δυνατό.

Στην Ελλάδα, οι τοπικές αρχές είναι νομικά υπεύθυνες για τα αδέσποτα ζώα της περιοχής τους. Όμως, είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που παίρνουν το ρόλο τους σοβαρά και συνήθως πρόκειται για μια χούφτα ανθρώπων που επωμίζονται το βάρος της οργάνωσης αυτής της τόσο σοβαρής υπόθεσης, που είναι η περίθαλψη των αδέσποτων. Ο κανόνας είναι να δίνουν στο όλο θέμα ελάχιστη σημασία, που σε συνδυασμό με την έλλειψη κονδυλίων και ανθρώπινου δυναμικού, αφήνει τα αδέσποτα στην τύχη τους, εκτός αν υπάρχει κάποια τοπική εθελοντική ομάδα προστασίας ζώων.

Η στείρωση στην Ελλάδα, κυρίως στις αγροτικές περιοχές, αντιμετωπίζεται με πολύ διαφορετικό τρόπο απ’ ότι στην Αγγλία. Τα έξοδα για την στείρωση είναι ένας λόγος, αλλά ένας εκπληκτικά μεγάλος αριθμός ανθρώπων εναντιώνεται στη ιδέα της στείρωσης επειδή το θεωρούν «αφύσικο»! Πιστεύουν ότι τα ζώα πρέπει να είναι ελεύθερα να ακολουθήσουν τα φυσικά τους ένστικτα, να ζευγαρώσουν και να αναπαραχθούν. Η σκέψη τους όμως σταματά εκεί. Δεν φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη όλα αυτά τα γατάκια και κουταβάκια, που πετάγονται ζωντανά στα σκουπίδια, ή εγκαταλείπονται στην τύχη τους… στην ατυχία τους δηλαδή!
Το GAWF πιστεύει ότι δεν είναι απλή η απάντηση σ’ αυτό το πολύπλοκο ζήτημα, γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί πολύπλευρα και σφαιρικά.

• Διανέμουμε δικά μας έντυπα κατά των δηλητηριάσεων σε όλη την Ελλάδα.
• Όταν μας έρθει κάποια αναφορά για δηλητηρίαση, επικοινωνούμε με τις τοπικές αρχές και πιέζουμε να το ερευνήσουν και να οδηγήσουν τον ένοχο στη δικαιοσύνη.
• Εφαρμόζουμε το πρόγραμμα Πιάνω, Στειρώνω, Απελευθερώνω (ΠΣΑ) για να μπορέσουμε να ελέγξουμε τους πληθυσμούς των αδέσποτων και υποστηρίζουμε τις τοπικές φιλοζωικές οργανώσεις να κάνουν το ίδιο.
• Με την εκστρατεία μας Υπεύθυνος Ιδιοκτήτης Ζώου, παρακινούμε τον κόσμο να κάνει το σωστό: να στειρώνει και να «τσιπάρει» (μικροτσίπ και καταγραφή) τα ζώα του, να φροντίζει να μην κάνουν φασαρία και ενοχλούν τη γειτονιά και φυσικά, να μην τα εγκαταλείπει ποτέ!

Πώς μπορείς να βοηθήσεις:

• Με τη διανομή ενημερωτικού υλικού του GAWF για την εκστρατεία κατά των δηλητηριάσεων. Τα έντυπα των διαφόρων εκστρατειών μας είναι δωρεάν και για να τα βρεις μπορείς να επικοινωνήσεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση gawfgr@otenet.gr ή να τα κατεβάσεις από το site μας
• Κατήγγειλε τους δράστες: εάν γνωρίζεις ότι κάποιος δηλητηρίασε ζώα, ή σκοπεύει να το κάνει, ή έστω απειλεί, ανάφερέ το στην αστυνομία.
• Μην γίνεις κι εσύ μέρος του προβλήματος, αντιθέτως γίνε ένας υπεύθυνος ιδιοκτήτης ζώου. Αυτό σημαίνει ότι εξασφαλίζεις ότι το κατοικίδιό σου δεν κάνει φασαρία και δεν ενοχλεί τους γείτονες. Και ποτέ να μην το εγκαταλείψεις.
• Βοήθησε τα θύματα: εάν βρεις ένα δηλητηριασμένο ζώο κάλεσε αμέσως κτηνίατρο (για να είναι επιτυχής η δίωξη που θα ασκηθεί, ο κτηνίατρος πρέπει να κάνει νεκροψία και να δηλώσει την αιτία θανάτου, εάν το ζώο δεν μπορεί να σωθεί). Ακολούθησε τις οδηγίες που βρίσκονται στο ενημερωτικό μας φυλλάδιο.
• Πάρε φωτογραφίες, που θα χρησιμοποιηθούν για αποδεικτικά στοιχεία.
• Επικοινώνησε με τα ΜΜΕ: ενημέρωσε τα ΜΜΕ αμέσως, αν συμβεί κρούσμα μαζικών δηλητηριάσεων στην περιοχή σου.
• Γράψε στο Δήμαρχο και το Βουλευτή σου: ζήτησε να λάβουν μέτρα κατά των δηλητηριάσεων και να κάνουν τους νόμους και τις ποινές πιο αυστηρούς.
• Αν βρίσκεσαι στην Ελλάδα για διακοπές, στείλε γράμμα στα Υπουργεία Τουρισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης.
• Φρόντισε να μην προβάλλεις ισχυρισμούς που δεν μπορείς να αποδείξεις – θα καταλήξεις να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου για συκοφαντική δυσφήμιση.

Να θυμάσαι:
ΟΣΟΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΖΟΥΝ ΖΩΑ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ – ΑΣ ΜΗΝ ΜΕΝΟΥΝ ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΙ!
http://www.gawf.org.uk/index.php?page=greek-anti-poison

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails