Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Οι ελεγκτικές αρχές στην Ελλάδα...

Οι ελεγκτικές αρχές στην Ελλάδα (αυτά δεν τα λένε στο σκαι)
Χτες μου έλεγαν σε μια παρέα για μια γερμανική αστυνομική σειρά που έπαιζε το κανάλι Alpha όπου η όλη υπόθεση του επεισοδίου περιστρεφόταν γύρω από έναν κατασκευαστή εργολάβο ο οποίος κανόνισε να δολοφονηθούν κάποιοι άνθρωποι προκειμένου να μην τον "καρφώσουν" στο γερμανικό ΙΚΑ για το ότι απασχολούσε ανασφάλιστους εργαζόμενους!!!

Προχτές διάβαζα στην ημερησία για την φοροδιαφυγή στην Credit Suisse όπου με απόφαση της εισαγγελίας του Ντίσελτορφ, 150 γερμανοί εφοριακοί έκαναν έφοδο σε καταστήματα της τράπεζας σε 13 πόλεις ταυτόχρονα βάσει ενός CD που περιείχε 1100 ονόματα φοροφυγάδων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το γερμανικό δημόσιο να ανακτήσει εκατοντάδες χαμένα εκατομμύρια ευρώ, ήδη πολλοί έχουν ομολογήσει.

Το ίδιο είχε συμβεί πριν από 2 χρόνια με το αμερικάνικο δημόσιο στου οποίου την κατοχή περιήλθε CD με ανάλογα ονόματα και 2-3 στελέχη της UBS ομολόγησαν τις τεχνικές φοροαποφυγής που εφάρμοζε η τράπεζα για μεγάλους της πελάτες. Τελικά το αμερικανικό δημόσιο κατευνάστηκε όταν οι Ελβετοί τους έδωσαν μια κατάσταση με φοροφυγάδες με τους οποίους ήρθαν σε συμβιβασμό και τους πήραν μερικά δις δολάρια....Ξέρω επίσης ο ίδιος ότι στις ΗΠΑ όταν κάνουν ελέγχους ακόμη και σε αποθήκες σε super market για να ελέγξουν αν τα εμπορεύματα τους, μπαίνουν στις αποθήκες ειδικοί ελεγκτές οι οποίοι συνοδεύονται με ένοπλα κομάντος που φοράνε αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη. Όταν δε γίνονται έλεγχοι σε εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρείες, μπαίνουν μέσα στις εταιρείες οι ελεγκτές των ειδικών υπηρεσιών συνοδευόμενοι επίσης με ενόπλους και φωνάζουν: "ψηλά τα χέρια όλοι". Και απαγορεύεται οι εργαζόμενοι να ακουμπήσουν τα γραφεία τους.

Αυτά όλα βέβαια (π.χ. στις ΗΠΑ) μεταφέρουν απλά το επίπεδο της διαφθοράς από το χαμηλό επίπεδο στο πιο υψηλό και έτσι βλέπουμε ότι γίνεται χειρότερη ζημιά με τις άπειρες επιτρεπόμενες "χορηγίες" των πολιτικών από τα λόμπι, άσχετα αν αυτές δημοσιοποιούνται.

Στην Ελλάδα όμως και στο χαμηλό επίπεδο και στο υψηλό η διαφθορά είναι η ίδια. Η κυβέρνηση αντί να βάζει χέρι στους συνταξιούχους και τους απλούς χαμηλόμισθους γιατί δεν στέλνει ανθρώπους στη Γερμανία π.χ. για να εκπαιδευτούν και να φτιάξουν νέες ελεγκτικές υπηρεσίες κομάντος; Προφανώς στο αστυνομικό επεισόδιο που περιέγραψα στην αρχή, ο επιχειρηματίας σκότωσε για να μην πέσει στην τσιμπίδα της εισφοροδιαφυγής. Στην Ελλάδα αντίθετα, όποιος εισφοροδιαφεύγει είναι και μάγκας αφού μπαίνει αργότερα σε ειδική ρύθμιση για να πληρώσει τα στάνταρτ με έκπτωση.

Θέλει και μπορεί μια ελληνική κυβέρνηση να φτιάξει ελεγκτικούς μηχανισμούς ή ουσιαστικά παίζουν το παιχνίδι όσων χρηματοδοτούν τα κόμματα; Για παράδειγμα φίλος μου που εργάζεται στο ΙΚΑ μου έλεγε ότι στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές το 2009, υπήρχε λέει μορατόριουμ ελέγχων προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, κάτι που του είπαν ευθέως και άμεσα χωρίς καμία περιστροφή!!!! Πώς είναι δυνατόν ένας π.χ. τοπικός διευθυντής ΙΚΑ να δέχεται κάτι τέτοιο χωρίς να παραιτείται αξιοπρεπώς από την θέση του; Ασφαλώς παριστάνει τον καραγκιόζη, όπως και τόσοι άλλοι διευθυντές δημόσιων οργανισμών, που σαν επαγγελματίες πόρνες κάνουν ό,τι τους λένε τα διεφθαρμένα πολιτικά τους αφεντικά και χωρίς να διαμαρτύρονται, γι΄ αυτό άλλωστε αναλαμβάνουν υψηλές θέσεις.

Εκεί είναι ένας βασικός τομέας που πρέπει να επικεντρωθούν όλοι όσοι ψάχνουν να βρουν λύσεις για την χρεοκοπία της χώρας και όχι βέβαια στις μεγάλες μειώσεις των πενιχρών συντάξεων και μισθών.
http://greekrider.blogspot.com/2010/07/blog-post_18.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails