Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2010

Τους έχουν μετατρέψει σε σύγχρονους δούλους.


Τους έχουν μετατρέψει σε σύγχρονους δούλους. Ξεκινούν από την Ουκρανία και, με μια βεβαίωση πρακτικής άσκησης από το ΤΕΙ Σερρών, καταλήγουν σε μεγάλα ξενοδοχεία της Κρήτης για να δουλεύουν κανονικότατα, για 2 ευρώ την ώρα, στις χειρότερες συνθήκες. Το θέμα είναι εδώ και καιρό γνωστό στην Κρήτη, το δημοσίευσε ο «Ρ» το περασμένο Σάββατο και το ΚΚΕ έχει, ήδη, καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή. Για την κυβέρνηση και τους μεγαλοεπιχειρηματίες ιδιοκτήτες ΜΜΕ το συγκεκριμένο γεγονός δεν αποτελεί, καν, «είδηση». Ολα είναι «φυσιολογικά»! Αυτό που συμβαίνει στην Κρήτη δεν είναι ούτε «τοπική» υπόθεση, ούτε θέμα που αφορά μόνο τους φοιτητές και τους σπουδαστές. Πρόκειται για ζήτημα που αφορά όλη την εργατική τάξη, κάθε εργαζόμενο, αφού το κεφάλαιο «νόμιμα» κάνει δουλεμπόριο, με μεσάζοντα ένα δημόσιο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Είναι λόγος ξεσηκωμού.

Υπενθυμίζουμε ορισμένες λεπτομέρειες από το «επίσημο» δουλεμπόριο, που αποδεικνύει ποια είναι η «νομιμότητα» του αστικού κράτους: Το ΤΕΙ Σερρών έχε υπογράψει συμβάσεις με ουκρανικά πανεπιστήμια και «παραλαμβάνει» Ουκρανούς φοιτητές και τους δίνει «βεβαιώσεις πρακτικής άσκησης» και τους στέλνει «πακέτο» στους μεγαλοξενοδόχους της Κρήτης. Στις «βεβαιώσεις» που εκδίδει το Γραφείο Διασύνδεσης του ΤΕΙ Σερρών αναφέρεται, για παράδειγμα, ότι ο φοιτητής «γίνεται αποδεκτός για πρακτική εξάσκηση στο αντικείμενο σπουδών του, με βάση τη συνημμένη διμερή συμφωνία, που έχουν υπογράψει το Volyn National University, Lutsk Ουκρανίας και το ΤΕΙ Σερρών».

Ο Ουκρανός φοιτητής υποχρεώνεται να έχει ιδιωτική ασφάλιση και στη σχετική σύμβαση που υπογράφει ορίζεται ότι θα παίρνει 16 ευρώ μεροκάματο, για 8 ώρες, ενώ αναφέρεται ότι μπορεί να δουλέψει περισσότερες ώρες «εφόσον συμφωνήσει». Πρακτικά ο φοιτητής είναι υποχρεωμένος να κάνει ό,τι του πει ο εργοδότης και να δουλέψει όσο θέλει ο εργοδότης, αφού στη σύμβαση προβλέπεται ότι «εάν ο εκπαιδευόμενος δεν εμμένει στις πολιτικές της εταιρείας» η επιχείρηση «έχει το δικαίωμα να λήξει τη συμφωνία εκπαίδευσης». Με λίγα λόγια ο φοιτητής δουλεύει 8 ώρες την ημέρα για ένα μεροκάματο πείνας των 16 ευρώ (δηλαδή 2 ευρώ τη ώρα!) και εάν φέρει οποιαδήποτε αντίρρηση, ο εργοδότης έχει δικαίωμα να τον στείλει από εκεί που ήρθε!..
2810.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails