Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Η αλήθεια για το τεστ των ελληνικών τραπεζών.


Σε «γκρίζα» συμπεράσματα, αλλά όχι «μαύρα», για τις ελληνικές τράπεζες θα καταλήξουν τα stress test που θα δημοσιευθούν στις 23 Ιουλίου, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του “S” από έγκυρες τραπεζικές πηγές: το συμπέρασμα θα είναι, ότι ακόμη και στις χειρότερες συνθήκες –πλην της χρεοκοπίας της χώρας…- το τραπεζικό σύστημα θα αντέξει τη δοκιμασία της κρίσης, με τα δύο «μπαστούνια» που έχουν ήδη προσφερθεί από τις αρχές, δηλαδή τις ενισχύσεις ρευστότητας 15 δις. ευρώ και τα νέα κεφάλαια 10 δις. ευρώ.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Εποπτικών Αρχών του Τραπεζικού Συστήματος (CEBS), η οποία θα συντονίσει τα τεστ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στην Ελλάδα θα ελεγχθεί ένα ευρύ δείγμα τραπεζών, στο οποίο εκτός από τις τέσσερις μεγάλες (Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς) θα περιλαμβάνονται η ΑΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ενώ θα ελεγχθεί και η Marfin Popular Bank, αλλά από τις κυπριακές αρχές....Όπως εξηγούν έγκυρες τραπεζικές πηγές, τρία θα είναι τα σημεία-κλειδιά των ελέγχων αντοχής της κεφαλαιακής επάρκειας των ελληνικών τραπεζών σε ακραίες συνθήκες:

n Το σενάριο χρεοκοπίας της Ελλάδας, με οποιαδήποτε μορφή θα μπορούσε να πάρει (στάση πληρωμών, αναδιάρθρωση χρέους) ΔΕΝ θα περιλαμβάνεται στα σενάρια για την τριετία 2009-2011, βάσει των οποίων θα μετρηθεί η αντοχή των τραπεζών. Αυτό σημαίνει, ότι δεν θα χρειασθεί να υπολογισθεί πόση ρευστότητα και κεφάλαια θα έχαναν οι τράπεζες, αν σε κάποιο χρονικό σημείο «εξαφανιζόταν» το 50%, για παράδειγμα, της αξίας των ομολόγων Δημοσίου, ονομαστικής αξίας 40 δις. ευρώ, έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Προφανές είναι, άλλωστε, ότι η μέτρηση ενός τέτοιου ακραίου καταστροφικού σεναρίου θα οδηγούσε σε… κατάμαυρες υποθέσεις για το τραπεζικό σύστημα.

n Παρόλα αυτά, για την εξεταζόμενη περίοδο (2009-2011) θα μετρηθούν οι οικονομικές επιδόσεις των τραπεζών, με βάση την υπόθεση μιας επιπλέον βαθιάς πτώσης των τιμών των ελληνικών ομολόγων, όπως αυτή που καταγράφηκε τον Μάιο. Δηλαδή, θα μετρηθεί πόσο θα άντεχαν οι τράπεζες, αν οι τιμές των ελληνικών ομολόγων, που ήδη διαπραγματεύονται 25% χαμηλότερα της ονομαστικής τους αξίας, έχαναν επιπλέον 16-17%. Δηλαδή, οι αντοχές των τραπεζών θα μετρηθούν με τα ομόλογα του χαρτοφυλακίου τους να έχουν τρέχουσα αξία περίπου 40% χαμηλότερη της ονομαστικής.

n Η αντοχή των χαρτοφυλακίων των τραπεζών θα μετρηθεί με βάση το ακραίο σενάριο μιας ύφεσης σχεδόν 10% μεγαλύτερης από αυτή που θα περάσει η ελληνική οικονομία στην τριετία 2009-2011. Δηλαδή, οι ελεγκτές θα αφαιρέσουν τρεις μονάδες επιπλέον από το ΑΕΠ του καταγεγραμμένο ΑΕΠ του 2009, προσαρμόζοντας αντίστοιχα τα βασικά οικονομικά και τραπεζικά μεγέθη. Το ίδιο θα κάνουν για τη διετία 2010-2011, αφαιρώντας επίσης 3% κατ’ έτος από τις προβλέψεις της Κομισιόν για το ελληνικό ΑΕΠ.

Τι συμπεράσματα, όμως, θα βγουν από αυτή την άσκηση; Όπως εξηγούν έγκυρες τραπεζικές, οι ελληνικές τράπεζες που θα ελεγχθούν ασφαλώς και θα φανεί, ότι με βάση ακόμη και τα μετριοπαθέστερα σενάρια θα χρειασθούν πρόσθετες ενισχύσεις ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας από το κράτος. Όμως, ακόμη και στο πιο ακραίο από τα εξεταζόμενα σενάρια, οι ενισχύσεις αυτές δεν θα είναι μεγαλύτερες από τα 15 δις. ευρώ κρατικών εγγυήσεων δανεισμού και τα 10 δις. ευρώ κρατικών ενέσεων κεφαλαίου, που ήδη έχουν μπει στην άκρη για την υποστήριξη του τραπεζικού συστήματος μέσα στην τριετία εφαρμογής του σταθεροποιητικού προγράμματος.

Ακόμη και το επιπλέον «κούρεμα» της αξίας των ομολόγων κατά 16-17%, εξηγούν οι ίδιες πηγές, θα προκαλέσει ανεκτές απώλειες στις τράπεζες. Και αυτό, γιατί όλες οι τράπεζες του δείγματος έχουν φροντίσει να καταχωρήσουν το μεγαλύτερο μέρος των κρατικών τίτλων στην κατηγορία των διακρατούμενων ως τη λήξη, άρα οι επιπτώσεις στην κεφαλαιακή επάρκεια θα είναι μικρές.

Πολύ σημαντικότερες θα είναι οι επιπτώσεις στη ρευστότητα, καθώς θα μειωθεί σημαντικά η αξία των ενεχύρων των ελληνικών τραπεζών και αυτό θα αφήσει μια «τρύπα» ρευστότητας της τάξεως των 5 δις. ευρώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έγκυρων τραπεζικών πηγών. Αυτό το ποσό, όμως, καλύπτεται με άνεση από τις κρατικές εγγυήσεις δανεισμού που έχει προγραμματίσει να προσφέρει το υπ. Οικονομικών, για να αυξήσουν οι τράπεζες σύμφωνα με τις ανάγκες τους τα ενέχυρα δανεισμού τους από την ΕΚΤ.

Όσον αφορά τις ζημιές από πρόσθετες προβλέψεις που θα πρέπει να σχηματισθούν, αν υποτεθεί ότι η οικονομία βρίσκεται σε μια πολύ βαθύτερη ύφεση από το αναμενόμενο, οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι και αυτές θα είναι μέσα στα όρια που καλύπτουν τα 10 δις. ευρώ της «προίκας» στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Είναι αλήθεια, ότι στο πρώτο πεντάμηνο του 2010 οι ελληνικές τράπεζες σχηματίζουν πρόσθετες προβλέψεις με αρκετά ταχύτερους ρυθμούς από το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Στοιχεία της ΤτΕ που επεξεργάσθηκε το “S”, δείχνουν ότι το πρώτο πεντάμηνο του 2009 οι προβλέψεις αυξήθηκαν από 6,379 σε 7,491, δηλαδή λίγο περισσότερο από 1 δις. ευρώ, ή ποσοστό 17,4%. Την ίδια περίοδο φέτος, αυξήθηκαν από 8,019 δις. ευρώ σε 9,847 δις. ευρώ, δηλαδή περίπου κατά 1,8 δις. ευρώ, ή ποσοστό 22,8%.

Προφανές είναι, ότι ακόμη και χωρίς τις ακραίες υποθέσεις των stress tests οι προβλέψεις αυξάνονται με επικίνδυνα γρήγορους ρυθμούς, ενώ αν στην εξίσωση προστεθεί μια επιπλέον κάμψη του ΑΕΠ κατά 3% ετησίως, είναι σαφές ότι θα καταγραφεί μια πραγματική «αιματοχυσία» τραπεζικών κεφαλαίων. Όμως, το «μαξιλάρι» των 10 δις. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι επαρκές ακόμη και σε αυτή την ακραία περίπτωση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έγκυρων τραπεζικών πηγών.

Σε επίπεδο επιμέρους ιδρυμάτων, το μόνο βέβαιο, με βάση τους ισολογισμούς του 2009 και του πρώτου τριμήνου του 2010, είναι ότι από το δείγμα των έξι τραπεζών η ΑΤΕ θα βγει με μεγάλη ευκολία σε θέση… off side από τα stress tests, δηλαδή θα φανεί ότι έχει ανάγκη άμεσης κεφαλαιακής ενίσχυσης. Το Τ.Τ. θα ξεπεράσει με ευκολία όλα τα σενάρια, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα για τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες, για τις οποίες είναι δύσκολο να βγουν από τώρα συμπεράσματα.

Σίγουρο είναι, ότι τα stress tests έχουν δομηθεί έτσι, ώστε να μη δώσουν στις αγορές την εντύπωση, ότι το ευρωπαϊκό –και το ελληνικό- τραπεζικό σύστημα κινδυνεύουν. Όμως, οι αγορές δεν είναι καθόλου βέβαιο, ότι θα πεισθούν από αυτή την άσκηση, όπως συνέβη ύστερα από αρκετούς κραδασμούς στις ΗΠΑ. Μετά τις 23 Ιουλίου θα ξέρουμε, αν αυτή η πανευρωπαϊκή προσπάθεια τόνωσης της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ή απλώς έδωσε νέα επιχειρήματα στους αμφισβητίες, προκαλώντας ένα νέο γύρο αναταραχής στις αγορές…
sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails