Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2010

2011 Ευρωπαϊκό έτος ... ειρωνείας.


Πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι το 2010 έχει ανακηρυχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως έτος κατά της φτώχειας! Λογικό είναι πια με όσα ζούμε το 2011 να ανακηρυχθεί ως ευρωπαϊκό έτος μαύρου χιούμορ ή ειρωνείας. Στα πλαίσια λοιπόν αυτού του έτους μια πολυδάπανη διαφημιστική εκστρατεία γίνεται σε όλη την Ευρώπη την οποία βέβαια δύσκολα παίρνει κανείς χαμπάρι. Ποιος νοιάζεται άλλωστε. Σίγουρα όχι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποιά από ότι φαίνεται αποφάσισε να χτυπήσει το πρόβλημα της φτώχειας όχι με συμβατικές πολιτικές αλλά με ομοιοπαθητικές. Δηλαδή να βγάλει τα εκατομμύρια των φτωχών από το κοινωνικό περιθώριο, μετατρέποντας τα σε πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών. Έτσι ίσως το 2015 να δούμε και καμία καμπάνια που θα θέλει να βγάλει από το περιθώριο όσους έχουν απομείνει να εργάζονται και κυρίως να ζουν ανθρώπινα απ’ το μισθό τους. Πιθανός τίτλος “Μαζί ενάντια στον πλούτο”, “Η εργασία δεν είναι ντροπή” κ.α.Ένα ενδιαφέρον αυτής της καμπάνιας, πέραν από τις απολύτως προφητικές αφίσες της, είναι ότι τα τηλεοπτικά της σποτ παίζονται κυρίως τις προχωρημένες βραδυνές ώρες στα κανάλια, ανάμικτα με αυτά για τα ροζ τηλέφωνα. “Ζήσε μαζί μας τις πιο τρελές σου φαντασιώσεις” και κολλητά “απορρυπαντικό 5 και 50, γάλα 1 και 20″, “Έλα στην καυτή παρέα”, “Σήμερα στην Ευρώπη ένας πολίτης στους έξι ζει κάτω από το όριο της φτώχειας”, κ.ο.κ.

Έτσι ο chef ανακάτεψε τα δύο υλικά που τόσο όμορφα έδεναν μεταξύ τους και έκανε έναν μικρό ανασχηματισμό μίας από τις αφίσες της καμπάνιας, που θα μπορούσε πλέον άνετα να αξιοποιηθεί για το “Ευρωπαϊκό έτος ειρωνίας”.

Η όλη ιστορία, αν και αμελητέα, δείχνει ανάγλυφα πόσα έτη φωτός απέχει η νομενκλατούρα των Βρυξελλών από την πραγματική ζωή των λαών της Ευρώπης, αλλά και πόσο προκλητικά αυτάρεσκα, αρέσκονται να παίζουν τους “φιλεύσπλαχνους”. Όπως περίπου θα έλεγε και ο Μπρέχτ, αυτοί που μας κλέψανε το ψωμί από το πιάτο τώρα μας λένε νηστικούς. Πολύ περισσότερο μας συμπονάνε κι από πάνω!
Εδώ είναι το site της καμπάνιας και εδώ το γνωστό σποτάκι που βλέπουμε στην τηλεόραση.
Περισσότερα σχετικά δείτε εδώ: http://antistachef.wordpress.com/2010/08/25/1-65/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails