Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Στα 81 εκατ. οι νεαροί άνεργοι στον κόσμο.


Ο αριθμός των νέων σε ηλικία ανέργων από τα τέλη του 2007 έως τα τέλη του 2009 στον κόσμο αυξήθηκε κατά 7,8 εκατομμύρια. Τα ποσοστά ανεργίας των νέων θα σημειώσουν αριθμό ρεκόρ - η ανεργία αναμένεται να ξεπεράσει το 13% , το υψηλότερο ποσοστό από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο - γεγονός που θα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες στην κοινωνική συνοχή της κάθε χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Η ανεργία των νέων σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αγγίξει τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν ποτέ καταγραφεί, και αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο έως τα τέλη του 2010, υποστηρίζει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας. Υπολογίζονται στα 620 εκατομμύρια το οικονομικά ενεργό τμήμα της νεολαίας, ηλικίας 15 με 25 ετών, αλλά στα τέλη του 2009, 81 εκατομμύρια νέοι άνθρωποι εκτιμάται πως ήταν άνεργοι.

Σύμφωνα με την έκθεση υπολογίζονται στα 152 εκατομμύρια οι νέοι, που αντιστοιχεί στο 28% του συνόλου των νέων εργαζομένων στον κόσμο, οι οποίοι εργάστηκαν αλλά το βιοτικό τους επίπεδο δεν βελτιώθηκε, αντιθέτως ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, με διαθέσιμα 1,25 δολάρια ανά άτομο την ημέρα για το 2008....Οι νέες γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες στην εξεύρεση εργασίας. Το ποσοστό ανεργίας για το 2009 που αφορούν στις νεαρές γυναίκες ξεπερνά το 13,2%, έναντι του 12,9% για τους άνδρες. Η ανεργία σημείωσε αύξηση κατά 4,6% στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ του 2008 και 2009 και κατά 3,5% στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Πρόκειται για τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας που έχουν καταγραφεί στην ευρωπαϊκή ήπειρο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ιδίως για τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οπότε τα στοιχεία αφορούν την περίοδο από το 1991 και εντεύθεν.

Σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, υπήρξε μια αύξηση της "μη απασχόλησης" των νέων εξ αιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Αυτό ισοδυναμεί με τη μείωση της παραγωγικότητας, ενώ σύμφωνα πάντοτε με την ίδια πηγή, οι περισσότεροι νέο σε αυτές τις χώρες εγκατέλειψαν την αναζήτηση εργασίας.

Οι συνέπειες στην κοινωνική συνοχή των χωρών αυτών δεν είναι δυνατό σήμερα να εκτιμηθούν, αλλά προβλέπονται ολέθριες.

Η ανεργία των νέων θα μπορούσε να παράγει μια "χαμένη γενιά" νέων ανθρώπων που εγκατέλειψαν την προσπάθεια ανεύρεσης εργασίας και την ίδια στιγμή έχουν χάσει κάθε ελπίδα για την απόκτηση μιας θέσης που θα τους επιτρέψει να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή ", προειδοποιεί η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας. Οι νέοι «κάνουν κάθε δυνατή ενέργεια, όμως οι πόρτες παραμένουν κλειστές για εκείνους», αναφέρει η Σάρα Έλντερ, συνυπογράφουσα στην έρευνα της Οργάνωσης.

Σε παγκόσμιο κλίμακα, αναμένονται μόνο μικρές βελτιώσεις το επόμενο διάστημα. Η ανεργία των νέων πάντως εκτιμάται πως θα είναι η υψηλότερη το 2010 και το 2011.

Περίπου το 45% της αύξησης της ανεργίας πλήττει τον πληθυσμό των βιομηχανικών χωρών, κυρίως της Κεντρικής Ευρώπης, της Ανατολικής και της Νότιας Ευρώπης (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ισπανία).

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η ανεργία των νέων αυξήθηκε κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες ξεπερνώντας το 18% μέσα σε ένα χρόνο. Μόνο στη Μέση Ανατολή και στη Βόρειο Αμερική τα ποσοστά θα παραμείνουν υψηλά πάντως και μετά το 2011. Η μεγαλύτερη μείωση, κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, στα ποσοστά ανεργίας των νέων αναμένεται στην Κεντρική και Νότιο-Ανατολική Ευρώπη (στις χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Τα προβλεπόμενα για το 2011 ποσοστά ανεργίας στις ανεπτυγμένες οικονομίες και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρουσιάσουν μείωση κατά 0,9% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Ωστόσο, ο προβλεπόμενος ρυθμός αύξησης της ανεργίας κατά 18,2% θα είναι υψηλότερος από αυτόν της προηγούμενης περιόδου, από το 1991 έως το 2007.
http://tvxs.gr/node/63833

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails