Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

"Βρώμικα παιγνίδια".




Με μία δίωξη – μυστήριο ήρθε αντιμέτωπος ο ιδρυτής του site Wikileaks Τζούλιαν Ασάντζ ο οποίος έχει δεσμευτεί να δώσει στη δημοσιότητα νέα απόρρητα ντοκουμέντα για τον πόλεμο του Αφγανιστάν. Το ένταλμα από τη σουηδική δικαιοσύνη αποσύρθηκε μέσα σε λίγες ώρες, ενώ το Wikileaks «μιλά» για «βρώμικα κόλπα».

Όπως έγινε γνωστό η σουηδική δικαιοσύνη απέσυρε το ένταλμα σύλληψης εις βάρος του ιδρυτή του Wikileaks, ο οποίος κατηγορείτο για βιασμό μίας γυναίκας και για παρενόχληση. Το ένταλμα εκδόθηκε την Παρασκευή και απεσύρθη το Σάββατο, καθώς – σύμφωνα με το γραφείο της σουηδής εισαγγελέα – οι αρχές δεν θεωρούν πλέον τον κ. Ασάντζ ύποπτο για βιασμό, χωρίς να δοθούν περαιτέρω εξηγήσεις....Η σουηδική δικαιοσύνη τώρα συνεχίζει την έρευνα για την κατηγορία της παρενόχλησης. "Η έρευνα (σχετικά με την επίθεση) είναι ανοιχτή. Η αρμόδια εισαγγελία θα αποφασίσει αργότερα αλλά όχι απόψε το βράδυ (Σάββατο)" δήλωσε η Καρίν Ροσάντερ, εκπρόσωπος της εισαγγελίας.

Σύμφωνα με το Wikileaks οι κατηγορίες κατά του κ. Ασάντς «δεν έχουν βάση», ενώ τα μηνύματα των μελών του, μέσω Twitter έκαναν λόγο για «βρώμικα παιχνίδια». Πριν ανακληθεί το ένταλμα το Wikileaks εξέδωσε ανακοίνωση που εξέφραζε «βαθιά ανησυχία για τις κατηγορίες», προσθέτοντας ωστόσο ότι «εμείς οι άνθρωποι του Wikileaks έχουμε σε μεγάλη εκτίμηση τον Τζούλιαν και έχει την πλήρη μας υποστήριξη».

Σημειώνεται ότι ο 39χρονος Αυστραλός βρέθηκε πρόσφατα στη Σουηδία για να προωθήσει τους σκοπούς του site ενόψει της αποκάλυψης νέων απορρήτων εγγράφων. Τον προηγούμενο μήνα ο ίδιος έδωσε στη δημοσιότητα πάνω από 75.000 απόρρητα στρατιωτικά ντοκουμέντα από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Από αυτά αποκαλύφθηκε – μεταξύ άλλων- και μία επιδρομή των συμμαχικών δυνάμεων, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δημοσιογράφοι και πολίτες.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πενταγώνου, ωστόσο ο κ. Ασάντζ δήλωσε ότι θα προχωρήσει κανονικά στην δημοσιοποίηση ακόμη 15.000 ντοκουμέντων.

Ρεπορτάζ του CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails