Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Μαύρο “βλέπουν” το μέλλον οι Έλληνες.


Η παραμικρή αχτίδα αισιοδοξίας δεν φαίνεται στον ορίζοντα για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Η κατάθλιψη για τα οικονομικά είναι μόνιμη για τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι είναι παγιωμένα οι πλέον απαισιόδοξοι στην Ευρώπη, ακόμη και από τους Βούλγαρους και τους Ρουμάνους, ενώ όλο και περισσότεροι δανείζονται για να τα βγάλουν πέρα.

Αυτήν την πραγματικότητα απεικονίζει με πειστικό τρόπο η έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ (Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών) για τον Ιούλιο, στο πλαίσιο της οποίας αναδεικνύεται το ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, στις -66 μονάδες, οριακά υψηλότερα της ιστορικά χαμηλής τιμής των προηγούμενων δύο μηνών.

“Είναι φανερή η παγιωμένη απαισιοδοξία και η ανασφάλεια που κυριαρχεί στους καταναλωτές ως αποτέλεσμα των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής τα οποία έχουν ληφθεί τους τελευταίους μήνες, χωρίς ακόμα οι όποιες θετικές ενδείξεις για την πορεία της οικονομίας να είναι αρκετά πειστικές για έξοδο της χώρας από την κρίση”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έρευνα του ΙΟΒΕ το οποίο, ως γνωστόν, αποτελεί επιστημονικό εργαλείο του ΣΕΒ, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών....Οι Έλληνες καταναλωτές, λοιπόν, εξακολουθούν να εμφανίζονται ως οι πιο απαισιόδοξοι Ευρωπαίοι πολίτες, για έκτο κατά σειρά μήνα, πίσω από τους Ρουμάνους (στις -62 μονάδες ο σχετικός δείκτης) και τους Βούλγαρους (20 μονάδες χαμηλότερα).

Τον Ιούλιο, στον αντίποδα, οι μέσοι ευρωπαϊκοί όροι βελτιώνονται κατά μία και 3 μονάδες αντίστοιχα σε ΕΕ και Ευρωζώνη και διαμορφώνονται στις -14 μονάδες και στις δύο ζώνες, με θετικούς δείκτες, δηλαδή περισσότερους αισιόδοξους πολίτες, να εντοπίζονται μόνο σε Δανία, Αυστρία, Φινλανδία και Σουηδία.

Βλέπουμε δηλαδή ότι, έστω σταδιακά, η Ευρώπη αρχίζει να βρίσκει πάλι το χαμόγελό της, σε αντίθεση με την καταχνιά που κυριαρχεί στη δική μας καθημερινότητα.

Ειδικότερα, από τη μελέτη προκύπτουν τα εξής:

Επιδείνωση βλέπει το 70% των νοικοκυριών

Οι προβλέψεις των Ελλήνων καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους προσεχείς 12 μήνες καταγράφουν μικρή βελτίωση τον Ιούλιο, με το σχετικό ισοζύγιο να βελτιώνεται κατά 2 μόλις μονάδες από το ιστορικό χαμηλό του Ιουνίου (στις -52). Το ποσοστό όσων θεωρούν ότι το επόμενο διάστημα τα οικονομικά τους θα παρουσιάσουν ελαφρά βελτίωση διαμορφώνεται στο 6% (από 4%), ενώ όσοι προβλέπουν ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση περιορίζονται στο 69% (από 75%). Οι αντίστοιχοι δείκτες της ΕΕ και της Ευρωζώνης διαμορφώνονται στις -5 και -6 μονάδες αντίστοιχα.

Απαισιόδοξες προβλέψεις για τη χώρα

Οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12-μηνο παραμένουν αμετάβλητες τον Ιούλιο, μετά από ένα οκτάμηνο συνεχούς υποχώρησης, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -63 μονάδες, μία μόνο μονάδα υψηλότερα από την ιστορικά χαμηλή τιμή του Μαρτίου του 2009. Το ποσοστό των καταναλωτών που προβλέπουν ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση περιορίζεται στο 78% (από 81%), με τους αντίστοιχους δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη να διαμορφώνονται στις -13 και -14 μονάδες.

Εξασθένηση της πρόθεσης για αποταμίευση

Η πρόθεση για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες υποχωρεί, μετά από ένα δίμηνο ελαφράς ανάκαμψης και διαμορφώνεται στις -65 μονάδες, πολύ κοντά στην ιστορικά χαμηλή τιμή του δείκτη τον φετινό Απρίλιο (-67 μονάδες). Από τα ελληνικά νοικοκυριά, το 64% (από 67%) δεν θεωρεί καθόλου πιθανή την αποταμίευση το επόμενο 12μηνο, ενώ ως πιθανή ή πολύ πιθανή την κρίνει και πάλι ένα 18%-19%. Στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, οι αντίστοιχοι δείκτες διαμορφώνονται και πάλι στις -6 και -9 μονάδες αντίστοιχα.

Το 92% βλέπει άνοδο της ανεργίας

Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την εξέλιξη της ανεργίας τους προσεχείς 12 μήνες, αν και βελτιώνονται ελαφρά, παραμένουν κοντά στο ιστορικά υψηλό του Ιουνίου, με το σχετικό δείκτη στις +86 μονάδες (από +88). Το ποσοστό των νοικοκυριών που κρίνει ότι η ανεργία στη χώρα το επόμενο 12μηνο θα αυξηθεί, φθάνει το 92% (από 95%). Στην ΕΕ και την Ευρωζώνη καταγράφεται ήπια αποκλιμάκωση στις +31 και +27 μονάδες αντίστοιχα.

Σε χαμηλά επίπεδα η πρόθεση για μείζονες αγορές

Η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών, κ.λπ.) σημειώνει οριακή άνοδο και διαμορφώνεται στις -62 μονάδες (από -64), μετά από τέσσερα διαδοχικά χαμηλά ρεκόρ τους προηγούμενους μήνες. Το ποσοστό των νοικοκυριών που δηλώνει ότι δεν θα μεταβάλλει τις δαπάνες του αυξάνεται στο 16% (από 14%), ενώ όσοι δηλώνουν ότι θα τις μειώσουν λίγο ή πολύ περιορίζονται οριακά στο 75%. Σε ΕΕ και Ευρωζώνη, οι σχετικοί δείκτες διαμορφώνονται στις -23 μονάδες.

Τρία στα πέντε νοικοκυριά περιμένουν αυξήσεις τιμών

Οι πληθωριστικές προσδοκίες παραμένουν στα ίδια επίπεδα τον Ιούλιο, με το δείκτη εξέλιξης των τιμών τους προσεχείς 12 μήνες να διατηρείται στις +26 μονάδες. Τρία στα πέντε νοικοκυριά αναμένουν άνοδο, ενώ το ποσοστό εκείνων που κρίνει ότι οι τιμές θα παραμείνουν αμετάβλητες παραμένει στο 15%. Σε ΕΕ και Ευρωζώνη, οι αντίστοιχοι δείκτες αυξάνονται ήπια, στις +11 μονάδες αντίστοιχα.

Διευρύνεται το ποσοστό των νοικοκυριών με χρέη

Ως προς την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, το 24% των καταναλωτών δηλώνει ότι έχει αυξήσει λίγο ή πολύ την αποταμίευσή του, ενώ περιορίζεται στο 53% (από 56%) το ποσοστό εκείνων που αναφέρουν ότι «μόλις τα βγάζουν πέρα». Το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι έχουν χρεωθεί διευρύνεται στο 14% (από 8%), το υψηλότερο φετινό ποσοστό, ενώ 8% (από 11%) αντλεί από τις αποταμιεύσεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails