Κυριακή, 8 Αυγούστου 2010

Ανησυχία FAO για κατάσταση στην αγορά σιτηρών.


Η διακοπή από τη Ρωσία των εξαγωγών σιτηρών δημιούργησε «σοβαρή» κατάσταση στην αγορά σταριού και αν συνεχιστεί η εκτίναξη των τιμών προς τα πάνω, μπορεί να προκληθούν προβλήματα διατροφικής ασφάλειας στις φτωχές χώρες, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

Η απόφαση αυτή προκαλεί «ένα στοιχείο αστάθειας στην αγορά» σιτηρών και «μια κατάσταση που δεν ήταν σοβαρή, έχει γίνει τώρα σοβαρή», δήλωσε ο Αμπντολρεζά Αμπασιάν, γραμματέας της Διακυβερνητικής Ομάδας του FAO για τα Σιτηρά.

Η «μη αναμενόμενη και πολύ απότομη» αυτή ανακοίνωση από τη Ρωσία δημιουργεί τον κίνδυνο «να διακοπεί προσωρινά το (διεθνές) εμπόριο σιτηρών», καθώς οι κάτοχοι αποθεμάτων θα υπολογίζουν σε μια συνέχιση της ανόδου των τιμών, πρόσθεσε....Οπως εκτίμησε, «αν οι τιμές αυξηθούν στις φτωχές χώρες και σε αυτές με χαμηλά εισοδήματα, αυτό θα προκαλέσει σίγουρα προβλήματα, όπως είχε συμβεί το 2007-2008», όταν η εκτίναξη των τιμών των προϊόντων διατροφής (περισσότερο από 53% στη διάρκεια των τεσσάρων πρώτων μηνών του 2008 σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2007) είχε πλήξει βαριά τις πιο φτωχές χώρες, προκαλώντας ξέσπασμα λιμού σε χώρες στην Αφρική, στην Καραϊβική και στην Ασία.

«Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα διαρκέσει η άνοδος των τιμών. Προς το παρόν, είναι πολύ νωρίς για να πούμε κάτι τέτοιο, θα πρέπει να περιμένουμε δυο με τρεις μήνες», κατέληξε.

Η Ρωσία, ο τρίτος εξαγωγέας σιταριού παγκοσμίως, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι επιβάλλει εμπάργκο στις εξαγωγές σταριού και των παραγώγων του έως το τέλος της χρονιάς, λόγω του καύσωνα που προκάλεσε μείωση της σοδειάς της, απειλώντας την εσωτερική της αγορά με έλλειψη και άνοδο των τιμών.

Ωστόσο, το Σάββατο ο πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ιγκόρ Σουβάλοφ είπε ότι η απόφαση αυτή «μπορεί να αναθεωρηθεί ανάλογα με τη σοδειά» της χώρας.
nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails