Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Η χλιδή μέσα στην παρακμή.


Και ενώ τώρα και κάποιες δεκαετίες δεν μπορέσαμε και ούτε είχαμε την ευθιξία και ευαισθησία, να φροντίσουμε και να αναδείξουμε στοιχειωδώς κανένα αρχαιολογικό χώρο, η μνημείο της περιοχής.
Και ενώ μέσα στο απέραντο μπετό της τσιμεντούπολης στο Λιμάνι Χερσονήσου δεν υπάρχει καμία όαση πρασίνου. (Αν δεν υπήρχαν περιφερειακά και ανάμεσα στους οικισμούς λιόδεντρα, θα ήταν κρανίου τόπος τα σημεία όπου δεν είναι οικοδομημένα)
Και ενώ μέσα στο εντός σχεδίου πόλης, υπάρχουν δρόμοι και σοκάκια που δεν έχουν κανένα στοιχειώδη δημόσιο φωτισμό, όπως και πρόσβαση για πεζούς(πεζοδρόμια).
Και ενώ εν μέσω κρίσης και σημειώνω εδώ τουριστικής, (λόγω ανύπαρκτης ουσιαστικής τουριστικής πολιτικής) οι υγιείς επαγγελματίες στον τουρισμό βογκάνε απεγνωσμένα, γιατί δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και με αβέβαιο όχι απλά το μέλλον, αλλά το σήμερα, γιατί δεν γνωρίζουν τι θα τους ξημερώσει το αύριο.
Και ενώ ζούμε την παρακμή μας σαν τουριστική περιοχή.
Και ενώ σε καιρούς δύσκολους με την γενικότερη οικονομική κρίση και τα οικονομικά των δήμων να βρίσκονται κάτω από τα επιθυμητά επίπεδα (μετά την 1/1/2011 θα δείξει).
Και ενώ βρισκόμαστε προς το τέλος της τουριστικής περιόδου(αν δεν έχει ήδη κιόλας τελειώσει, γιατί στην ουσία υπήρξε μόνο και ΜΟΝΟ για τους ολίγους).
Και ενώ το βόρειο μέτωπο προς την θάλασσα παραμένει απροσπέλαστο και μη προσβάσιμο από τα παραγκο-λαμαρινο-τεντο-μάγαζα της παραλιακής.
Οι ευαισθησίες μας προς το περιβάλλον δεν ήταν άλλωστε ποτέ και οι καλύτερες, πάντα παραμέναμε πιστοί και ευαίσθητοι σε πιο «ΛΕΦ(Π)ΤΑ» θέματα.
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, κάποιοι «σοφοί» ανεγκέφαλοι αποφάσισαν να φωταγωγήσουν(2 μήνες πριν τις εκλογές(?)) τον ορεινό όγκο με την άγρια ομορφιά, τον «Χάρακα», όπου και πάλι εδώ έχουμε αφήσει να τον «κοσμούν» στην κορυφή του οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας.
Δεν είμαι ειδικός, αλλά θεωρώ ότι αν μην τι άλλο, οι επιδράσεις των μερικών χιλιάδων «κεριών» των προβολέων, κατά την διάρκεια της νύχτας σίγουρα θα έχουν επιπτώσεις, αλλά και η επίδραση στην αρμονία του ζωικού και φυτικού βασιλείου(όποιου υπάρχει, δεν έχει σημασία) θα είναι αρνητική.
Η περιοχή από όσα γνωρίζω έχει κηρυχθεί δασική, σίγουρα εννοείτε ότι δεν είναι απαραίτητο η παρουσία δασικών δέντρων, για να συμβεί κάτι τέτοιο.
Περιμένω αντιδράσεις, αλλά και την παρέμβαση των τοπικών οικολογικών οργανώσεων από το Ηράκλειο (υπάρχει βέβαια και κάποιος σύλλογος περιβαλλοντολογικός σε τοπικό επίπεδο).
Συν όλα τα άλλα βέβαια, από άποψης αισθητικής, μόνο «καρακιτσαριό» θα το χαρακτήριζα.
Και οπωσδήποτε δεν πρέπει να αφήνουμε στο περιθώριο το κόστος της ενέργειας για το όλο «κόλπο», αλλά και το κόστος εγκατάστασης του.
Τελειώνοντας, όπως ενημερώνομαι από το επίσημο site του δήμου: http://www.hersonissos.gr/files/4/743/analytikh.pdf , το όλο «κόλπο» κόστισε περίπου 60.000 ευρά, το κόστος ενέργειας δεν υφίσταται αφού έχουμε «αυτόνομα συστήματα φωτισμού με φωτοβολταϊκή τεχνολογία»(το παίζουμε και οικολόγοι δηλαδή), αυτό όμως δεν αλλάζει τίποτα.
Και για να μην τρελαθούμε τελείως
, το εγκαταλειμμένο προκάτ σπίτι της φωτογραφίας στο κέντρο της Χερσονήσου και ακριβώς απέναντι από τα μπαλκόνια των ξενοδοχειακών καταλυμάτων, αλλά και των σπιτιών, χρησιμοποιείται τώρα και 2 χρόνια από άστεγους και άπορους μετανάστες.
Πέρα από την ιδιαιτερότητα της περιοχής σαν τουριστική και την εικόνα που παρουσιάζει ο συγκεκριμένος χώρος, όχι μόνο από άποψη αισθητικής, αλλά και υγιεινής, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από κανένα αρμόδιο και ιδιαίτερα για τους άμοιρους και άπορους στοιβαγμένους στην τρώγλη μετανάστες.
Αλλά βλέπετε προέχει η χλιδή και η ψεύτικη και εικονική εικόνα – βιτρίνα, αυτού που όχι μόνο δεν είμαστε αλλά απέχουμε πολύ μακριά.
Καλό χειμώνα στον απέραντο σου λήθαργο που βρίσκεσαι Χερσόνησο.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μα με τίποτα δεν είσαι ευχαριστημένος;πεζοδρόμια δεν υπάρχουν γιατί ΕΜΕΙΣ προτιμήσαμε να τα οικοδομήσουμε,δέντρα δεν υπάρχουν γιατί τα βγάζουμε ΕΜΕΙΣ.Οσο για το λυόμενο το αναφέρεις γιατί είναι δίπλα σου;σε παρα πολλές πόλεις υπάρχει τέτοιος φωτισμός.Ασ σταματήσουμε την γκρίνια και αν θέλουμε να κάνουμε κάτι για τον τόπο ο νοεμβρης είναι κοντά.ιδού η ροδος ιδου και το.......

busy bee είπε...

...ΠΗΔΗΜΑ μην φοβάσαι να το γράψεις, όπως το όνομα σου!

hercules είπε...

Μήπως πρέπει πρώτα να ανάβουν τα φωτα στους δρόμους και μετά τα βουνά;

busy bee είπε...

hercules!...οι μεταξωτοί κώλοι θέλουν και μεταξωτά βρακιά και αντίστροφα, ανάλογα την περίπτωση!:)

hercules είπε...

οι πητιδοι οχι μεταξωτοί

Ανώνυμος είπε...

καλησπερα δεν εχει σημασια που βρισκεται το παραπληγμα αν ειναι διπλα μας η μακρια μας, η φωταγωγηση του χαρακα ειναι λαθος και εγινε σε λαθος χρονικη στιγμη δεν το καταλαβαινουν οτι ειναι προεκλογικη περιοδος,αλλα ξεχασα ο πρωην δημαρχος νυν ευροβουλευτης ηταν ευαισθητος με οικολογικη συνειδηση ο τωρινος ελεγε παλιοτερα οτι το χωριο καταγωγης του θα το εκανε Μονακο αλλα δεν ξερει μαλλον οτι το Μονακο ειναι στη θαλασσα το μονο που καταφερε ειναι να κανει με συνιδιοκτησια 1 κλαμπ πανω στο νερο .
οι δρομοι προς Κουτουλουφαρι 1 μηνα τωρα αναβλυζουν νερο μεσα απο την πισσα δεν υπαρχει ευαισθησια, το νερο το εχουν τιμολογισει χρυσο .
Αρκετοι δημοι εχουν εμφανισει ποσα λεφτα χρωστανε ο δικος μας ποτε θα ενημερωσει ,μετα την βαπτιση περιμενει απο Ανωπολη Πλευρικους!!! ψηφους φιλος των μπλογκς

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails