Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Τουρισμός - Κρήτη, η χαμογελαστή πόρνη.


"...Τα κέρδη του τουρισμού βάζουν σε πειρασμό κάποιους και "βλέπουν" αδικίες. Τα "μαύρα" χρήματα γύρω από τα παρακυκλώματα του τουρισμού βάζουν σε πειρασμό κάποιους. Τα εύκολα "χασισοχρήματα", τα οποία προκύπτουν από τους "καμένους" τουρίστες, που έρχονται στην Κρήτη να κάνουν ό,τι δεν επιτρέπεται να κάνουν στις πατρίδες τους. Γι' αυτά τα χρήματα μιλάμε. Όταν δεν υπήρχαν αυτά τα κέρδη, δεν υπήρχαν ιδιαίτερες "ανησυχίες". Δεν βλέπουμε λοιπόν κάτι διαφορετικό, που να δικαιολογεί τη σημερινή εκτίμηση περί της κρητικής "αυτάρκειας". Δεν βλέπουμε νέους "κάμπους" στη Μεγαλόνησο. Δεν βλέπουμε νέα βιομηχανικά "πάρκα", τα οποία να ξεχειλίζουν από παραγωγικότητα. Το μόνο που βλέπουμε είναι νέα ξενοδοχεία, νέα μπαρ και νέες "υπηρεσίες", που αποφέρουν πλούτο.
Γι' αυτόν τον λόγο είπαμε ότι έχει μεγάλη σημασία η προέλευση του πλούτου. Είναι διαφορετικό πράγμα ο πλούτος του πραγματικού κεφαλαίου, που καθιστά έναν λαό ισχυρό και διαφορετικό πράγμα ο τουρισμός. Ο τουρισμός είναι μια παντελώς ιδιόρρυθμη κατάσταση. Ως δραστηριότητα μοιάζει με το "κυνήγι". Δεν είναι σίγουρο το αποτέλεσμά του και μάλιστα σε καιρούς χαλεπούς, όπως αυτοί που διανύουμε. Το χειρότερο όμως με τον τουρισμό είναι οι κοινωνικές του συνέπειες. Κανένα μέρος στον κόσμο δεν άκμασε εξαιτίας του τουρισμού. Αντίθετα πολλά καταστράφηκαν εξαιτίας του τουρισμού. Διέλυσαν οι κοινωνίες τους και εκφυλίστηκαν. Εκπορνεύτηκαν τα παιδιά τους και βυθίστηκαν στα ναρκωτικά. Τα παραδείγματα της "υπερανεπτυγμένης" τουριστικά Άπω Ανατολής άπειρα. Ζηλεύει κάποιος λαός εκείνα τα κράτη; Ζηλεύει κανείς την Ταϊλάνδη ή το Μπαλί για τις τουριστικές τους "επιτυχίες"; Γιατί οι λαοί τους αντιδρούν στον τουρισμό με την τρομοκρατία; Γιατί οι λαοί, που θεωρητικά επωφελούνται από αυτόν, θέλουν να τον "διώξουν" μέσω της τυφλής τρομοκρατίας;....Αντιδρούν, γιατί γνωρίζουν τις συνέπειές του. Γιατί πληρώνουν οι ίδιοι τις συνέπειές του. Γιατί, εκτός από τις πολυεθνικές των ξενοδοχείων και τους ντόπιους νταβατζήδες και εμπόρους ναρκωτικών, κανένας άλλος δεν έχει κέρδος από τον τουρισμό. Όλοι οι υπόλοιποι μοιράζονται μόνον τη ζημιά. Ο τουρισμός "διαβρώνει" τις ανθρώπινες κοινωνίες. Με τον τρόπο με τον οποίο έχει αναπτυχθεί ο σύγχρονος τουρισμός, εξελίσσεται σε μια πραγματική κατάρα.
Χάνεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια εξαιτίας του.
Γιατί, όταν δεν θα φτάνουν τα δωμάτια και η θέα για να διατηρηθεί ο τουρισμός, κάποιοι θ' αρχίσουν να πουλάνε πιο "ειδικές" υπηρεσίες. Θα αρχίσουν να εκπορνεύουν την κοινωνία για την προσέλκυση τουρισμού. Θα αρχίσουν να "πουλάνε" ασυδοσία, για να προσελκύουν ανθρώπους, υποσχόμενοι ότι θα τους επιτρέψουν να κάνουν ατιμώρητα ό,τι δεν μπορούν να κάνουν στις πατρίδες τους. Η παιδεραστία ή τα ναρκωτικά δεν είναι μεμονωμένα φαινόμενα, τα οποία αφορούν την "αλλόθρησκη" Άπω Ανατολή. Είναι η βέβαιη κατάληξη της τουριστικής "βιομηχανίας", όταν θα έρθει αντιμέτωπη με την "ύφεση".
Αυτά ακριβώς είναι τα προβλήματα με τον τουρισμό. Οι λαοί εκφυλίζονται, όταν στηρίζονται στον τουρισμό. Χάνουν τα χαρακτηριστικά που τους κάνουν ισχυρούς. Σταδιακά μετατρέπονται σε τεμπέλικους, παρασιτικούς και αφιλόξενους λαούς. Γίνονται σαν τις πόρνες, οι οποίες χαμογελούν σε όποιον μπορεί να τις πληρώσει. Τολμάει σήμερα η κρητική κοινωνία να κάνει μια αυτοκριτική; Σίγουρα οι σημερινοί Κρητικοί είναι πλουσιότεροι από τους πατέρες τους. Είναι όμως καλύτεροι άνθρωποι από εκείνους; Είναι πιο ευτυχισμένοι από εκείνους; Τι αντιπροσώπευε παλιά ο Κρητικός στη συνείδηση των υπολοίπων Ελλήνων και τι αντιπροσωπεύει σήμερα; Ποια ήταν τα πρότυπα των Κρητικών παλαιότερα και ποια είναι σήμερα;..."
Απόσπασμα από το πλήρες άρθρο, που μπορείτε να διαβάσετε εδώ: http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2010/03/blog-post_6000.html

1 σχόλιο:

posidonio kiamos είπε...

χαρακτηριστικη ειναι η κατασταση που επικρατει στα Μάλλια, δεν χρειαζεται α πουμε και πολλα....μεθυσμενοι τουριστες που κανουν οργια και βρισκονται στον κοσμο τους "ελεω" ναρκοτικων ουσιων, χαρακτηριστικο ειναι οτι η Νικολουλη ειχε βρει πριν 4-5 χρονια νεκρο εγγλεζο σε χωματερη...αφοτου οι φιλοι του ενω ηταν "ζαλισμενοι" τον πεταξαν σε καδο σκουπιφιων....

ολα για το χρημα..

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails