Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Η κρίση έφερε αυτοκτονίες, ρεκόρ στο ν. Ηρακλείου!


Λίγες ημέρες μετά την παγκόσμια ημέρα κατά της αυτοκτονίας, στην Κρήτη οι αυτόχειρες παρουσιάζουν δραματική αύξηση, ενώ από την αρχή του 2010 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 13 περιπτώσεις ανθρώπων που έθεσαν τέρμα στη ζωή τους, οι περισσότεροι γιατί τους έπνιγαν τα χρέη.
Οσοι θέτουν τέρμα στη ζωή τους, λόγω οικονομικών δυσκολιών, ήταν άνδρες 38-62 ετών με οικογένειες και παιδιά.

Η γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία “1018”, δέχεται καθημερινά δεκάδες τηλεφωνήματα από ανθρώπους που βρίσκονται σε απόγνωση και κατά μέσο όρος 35 άνθρωποι επικοινωνούν σε ημερήσια βάση με τους ψυχολόγους και ψυχιάτρους της γραμμής, που λειτουργεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και δηλώνουν αποφασισμένοι να θέσουν τέρμα στη ζωή τους.
Οι άνεργοι έχουν δυο έως τέσσερις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αποπειραθούν να θέσουν τέρμα στη ζωή τους σε σχέση με εκείνους που εργάζονται. Τελευταίες μελέτες δείχνουν ότι η εργασιακή ανασφάλεια συνδέεται άμεσα με προβλήματα σωματικής υγείας και μακροχρόνιων ασθενειών. Οσο υψηλότερο είναι το επίπεδο της εργασιακής ανασφάλειας, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για τη σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου....Ενας ακόμη σοβαρός επιβαρυντικός παράγοντας είναι τα πολλά χρέη. Οσο περισσότερα χρέη έχουν οι άνθρωποι, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για νευρώσεις, ψυχώσεις, εξαρτήσεις από αλκοόλ, ναρκωτικά κλπ.

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έχουν καταγραφεί 59.000 αυτοκτονίες, οι οποίες οφείλονται σε οικονομικούς λόγους στη συντριπτική πλειοψηφία τους.
Με βάση τα στοιχεία από τη γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία, την τελευταία διετία η αύξηση στους αυτόχειρες και σε εκείνους που λένε ότι αποφασίζουν να θέσουν τέρμα στη ζωή τους, έχει αυξηθεί εντυπωσιακά. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναίκες κάνουν τις περισσότερες απόπειρες, αλλά οι περισσότερες αυτοκτονίες αφορούν σε άνδρες.
Είναι μύθος πως οι άνθρωποι που λένε ότι θα αυτοκτονήσουν δεν πρόκειται να το κάνουν και τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να προλάβουμε τους ανθρώπους αυτούς και να τους αποτρέψουμε να προχωρήσουν σε μια τέτοια πράξη.
Λίγες ημέρες πριν από την Παγκόσμια Ημέρα κατά της αυτοκτονίας στις 10 Σεπτεμβρίου, τα μέλη της «Κλίμακας» βρέθηκαν στη Ρώμη, στο 13ο Ευρωπαϊκό Συμπόσιο για την αυτοκτονία και την αυτοκτονική συμπεριφορά και παρουσίασαν δυο σημαντικές μελέτες σχετικά με τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις έρευνες της οργάνωσης, κατά τα έτη 1999-2008 είναι επίσημα καταγεγραμμένες 3.650 αυτοκτονίες. Πρόκειται για 2.955 άνδρες και 695 γυναίκες. Ο πιο συχνός τρόπος αυτοκτονίας για τους άνδρες είναι ο απαγχονισμός, με το σχετικό ποσοστό να φτάνει στο 55%. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες. Ο δεύτερος συχνότερος τρόπος για τους άνδρες είναι αυτοκτονία με πυροβόλα όπλα, ενώ για τις γυναίκες η δηλητηρίαση. Μια ομάδα υψηλού κινδύνου είναι οι άνδρες 35 - 65 χρόνων που είναι άνεργοι και ζουν μόνοι τους. Επίσης, από το 1980 έως το 2008 σημειώνονται τριακόσιες αυτοκτονίες το χρόνο, δηλαδή περίπου μία κάθε μέρα.
patris.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails