Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Έρχεται… τσουνάμι καταθέσεων στις τράπεζες;


Με την κρυφή ελπίδα να αποδειχθεί αποτελεσματική η… φορολογική τρομοκρατία του υπουργείου Οικονομικών σε όσους εξήγαγαν καταθέσεις σε «ασφαλείς» προορισμούς ζουν πλέον οι Έλληνες τραπεζίτες, προσβλέποντας ακόμη και σε ένα «τσουνάμι» επαναπατρισμού κεφαλαίων, που –θεωρητικά, τουλάχιστον- θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήρια λύση σε πολλά πιεστικά προβλήματα ρευστότητας του συστήματος.

Το “Bn” έγκαιρα είχε ενημερώσει προ διμήνου τους αναγνώστες του για την επερχόμενη επιχείρηση φορολογικής τρομοκρατίας σε σημαντική μερίδα καταθετών, που έσπευσαν να αναζητήσουν στο εξωτερικό ασφάλεια για τα κεφάλαιά τους, έναντι των σεναρίων χρεοκοπίας της χώρας. Μάλιστα, ενημερώσαμε διεξοδικά για τα προβλεπόμενα από τον τελευταίο φορολογικό νόμο (3842/2010), βάσει του οποίου όσοι βρεθούν με καταθέσεις στο εξωτερικό χωρίς να μπορούν να δικαιολογήσουν την προέλευσή τους στην εφορία απειλούνται με «χαράτσι» 8% το χρόνο, χωρίς να υπολογίζονται οι «στάνταρ» προβλεπόμενες κυρώσεις για φοροδιαφυγή....Πράγματι, τις τελευταίες ημέρες, ενάμιση μήνα πριν εκπνεύσει (στις 23 Οκτωβρίου) η προθεσμία που έχουν όσοι εξήγαγαν «μαύρο» χρήμα να το επαναπατρίσουν με «επιεική» μεταχείριση, πληθαίνουν οι διαρροές στον Τύπο, αλλά και στα ΜΜΕ από το υπουργείο Οικονομικών περί των σχεδιαζόμενων «φοροεφόδων» που θα βρεθούν σε πλήρη εξέλιξη αμέσως μόλις περάσει η προθεσμία επαναπατρισμού με ευνοϊκούς όρους –καταβολή «μόνο» 5% στην εφορία, χωρίς λοιπές συνέπειες, με δυνατότητα μάλιστα επιστροφής του μισού φόρου, αν το ποσό που θα εισαχθεί κατευθυνθεί σε ακίνητα, οικοδομές, ή επιχειρηματικές επενδύσεις.

Οι πληροφορίες που φθάνουν πλέον και στα mainstream media κάνουν λόγο για λίστες που έχουν ήδη συγκεντρωθεί από τρίτες χώρες (Ελβετία, Λιχτενστάιν), με στοιχεία για τις καταθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό, αλλά και σχεδιασμό ελέγχων με ευθύνη του ΣΔΟΕ, οι οποίοι κατά προτεραιότητα θα εντοπισθούν στις ομάδες «υψηλού κινδύνου» φοροδιαφυγής, δηλαδή σε δικηγόρους, γιατρούς, κατασκευαστές κατοικιών, πλοιοκτήτες κ.α.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις «διαρροές» απολύτως ασφαλείς από τους ελέγχους δεν είναι ούτε όσοι έχουν τρόπο να δικαιολογήσουν στην εφορία τις καταθέσεις τους, με βάση τα εισοδήματα προηγούμενων ετών, αφού θα ελεγχθεί και αν έχουν δηλώσει στην Ελλάδα τους τόκους των καταθέσεων εξωτερικού, για να πληρώσουν τον αναλογούντα φόρο. Με άλλα λόγια, το υπουργείο Οικονομικών προειδοποιεί ότι με αφορμή τους ελέγχους στους καταθέτες εξωτερικού θα γίνει ένας ευρύτατος έλεγχος, που θα αρχίζει από το «πόθεν έσχες» και θα καταλήγει σε «ήσσονα αδικήματα», όπως η μη καταβολή φόρου για τους τόκους.

Τραπεζικά στελέχη τονίζουν στο “B”, ότι στην πραγματικότητα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουν οι τράπεζες από το υπ. Οικονομικών, οι «διαρροές» για ένα πραγματικό… γκραν γκινιόλ ελέγχουν είναι μάλλον υπερβολικές, αφού το υπουργείο, το ΣΔΟΕ και η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων δεν έχουν στα αλήθεια το βαθμό ετοιμότητας, την εμπειρία και την οργάνωση για να προχωρήσουν τους ελέγχους με την αποτελεσματικότητα που υπαινίσσονται τα δημοσιεύματα.

«Ρίχνουν άδεια, για να πιάσουν γεμάτα», εξηγεί χαρακτηριστικά τραπεζικό στέλεχος, εκτιμώντας ότι η σύλληψη φορολογητέας ύλης από ελέγχους στις καταθέσεις εξωτερικού δεν θα είναι ούτε τόσο απλή, ούτε τόσο άμεση, όσο αφήνεται να εννοηθεί. Όμως, έστω και με ένα βαθμό… μπλόφας, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θέτει πολλούς καταθέτες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια μπροστά στον κίνδυνο κάποια στιγμή στο μέλλον να βρεθούν φορολογικά μπλεγμένοι, με την ελπίδα ότι αυτό θα «ενεργοποιήσει» τη… φιλοπατρία των καταθετών και θα επιστρέψουν καταθέσεις στην Ελλάδα.

«Ίσως, στο ζοφερό κλίμα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο τραπεζικό σύστημα και δεν αναμένεται να μεταβληθεί μέχρι το τέλος του έτους, αυτή να είναι και η τελευταία σοβαρή ευκαιρία των τραπεζών να πάρουν μια σημαντική ένεση καταθέσεων», τονίζει το ίδιο στέλεχος, καθώς ο νόμος καθιστά υποχρεωτική τη δέσμευση των επαναπατριζόμενων καταθέσεων σε λογαριασμό ελληνικής τράπεζας τουλάχιστον για ένα χρόνο. Δεν αρκεί, δηλαδή, να επιστρέψουν τα κεφάλαια στην Ελλάδα, αλλά θα πρέπει και να μείνουν σε ελληνική τράπεζα για ένα χρόνο, για να ενεργοποιηθούν τα ευνοϊκά κίνητρα του νόμου.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, ουδείς δύναται σήμερα να προβλέψει πώς ακριβώς θα συμπεριφερθούν οι κεφαλαιούχοι μπροστά στο δίλημμα «επαναπατρισμός ή κυρώσεις». Το ελληνικό «έξυπνο χρήμα» έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι διαθέτει αρκετό… IQ, τεχνογνωσία φοροδιαφυγής και επαρκείς διασυνδέσεις για να «γλιστράει» από τα χέρια των φοροελεγκτών. Επιπλέον, αν κάποιος ειλικρινά ανησυχεί για χρεοκοπία της χώρας, δεν είναι καθόλου βέβαιο, ότι έστω και με απειλές σοβαρών συνεπειών θα φέρει τα κεφάλαιά του στο… στόμα του λύκου (όπως, τουλάχιστον, ο ίδιος πιθανόν να αντιλαμβάνεται μια «κλειστή» κατάθεση σε ελληνική τράπεζα).

Σε κάθε περίπτωση, οι τραπεζίτες βλέπουν, ότι οι καταθέσεις που τέθηκαν εκτός συστήματος μέχρι και το τέλος Αυγούστου πλησιάζουν τα 25 δις. ευρώ ήδη και ένα σημαντικό ποσοστό αυτών έχουν μεταφερθεί στο εξωτερικό. Συνεπώς, η «πίτα» δυνητικά είναι πολύ μεγάλη και η ελπίδα για μια γερή ενίσχυση των καταθέσεων μέχρι τη λήξη της προθεσμίας του νόμου διατηρείται ζωντανή για τους τραπεζίτες…
http://www.banksnews.gr/portal/home-page/124-top-story/1051-2010-09-05-21-14-34

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails