Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Γράμμα από την τρόικα: «Πουλήστε τα πάντα»!

Αυστηρές υποδείξεις από την τρόικα, που βλέπει να καταρρέουν τα… μαθηματικά του μνημονίου, δέχεται πλέον η κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή ενός σχεδίου μαζικής εκποίησης δημόσιας περιουσίας, κατά προτίμηση σε επενδυτές με «φρέσκα» κεφάλαια από το εξωτερικό, στο όνομα της μείωσης του δημοσίου χρέους, που απειλεί να «καταπιεί» τη χώρα από το 2014 και μετά, όταν θα σταματήσουν οι «ενέσεις» δανεισμού από τους διεθνείς πιστωτές.

Το “S10” ανέδειξε χθες σε όλες του τις διαστάσεις το πρόβλημα των αδιέξοδων μαθηματικών του μνημονίου: ο λογαριασμός τοκοχρεολυσίων του ογκώδους (150% του ΑΕΠ) χρέους της χώρας θα γίνει το 2014 δυσβάστακτος, προδιαγράφοντας μια ασφαλή πορεία προς τη… χρεοκοπία.... Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν, ότι η τρόικα και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών πιέζουν φορτικά την κυβέρνηση να επιταχύνει δραστικά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, ζητώντας μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς όχι απλώς να καλυφθεί, αλλά να ξεπεραστεί θεαματικά, ει δυνατόν, ο στόχος του μνημονίου για έσοδα 3 δις. ευρώ μέχρι το 2014 από ιδιωτικοποιήσεις και αξιοποίηση κρατικής περιουσίας. Είναι μάλιστα πιθανό, ο νέος, υψηλότερος στόχος για τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας να ενσωματωθεί σε μελλοντική αναθεώρηση του μνημονίου, ώστε να καταστεί και νομικά δεσμευτικός για την κυβέρνηση.

Ενδεικτική του κλίματος που δημιουργούν οι νέες αυστηρές επιταγές της τρόικας προς την κυβέρνηση είναι η συνέντευξη που παραχώρησε στην Wall Street Journal ο γενικός γραμματέας Αποκρατικοποιήσεων, κ. Γ. Χριστοδουλάκης, προκειμένου να στείλει ένα δελεαστικό μήνυμα στη διεθνή αγορά, ότι η Ελλάδα ανοίγει και πάλι για μεγάλες business, με επίκεντρο τη δημόσια περιουσία.

Διαβάζοντας μέσα από τις γραμμές του κειμένου της Wall Street Journal, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, ότι το «μενού» των ιδιωτικοποιήσεων είναι τόσο εκτεταμένο, που δεν μπορεί παρά να οδηγεί σε έσοδα πολύ υψηλότερα από τα «ταπεινά» 3 δις. ευρώ, ιδιαίτερα αν συνεκτιμηθεί η «δέσμευση» του κ. Χριστοδουλάκη, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να εκτυλιχθεί μια γενική εκποίηση σε εξευτελιστικές τιμές (“fire sale” είναι η έκφραση που αποδίδεται από το συντάκτη της WSJ στον κ. Χριστοδουλάκη, δηλαδή εκποίηση σε χαμηλές τιμές, υπό το βάρος επικείμενης πτώχευσης).

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην έγκυρη οικονομική εφημερίδα ο κ. Χριστοδουλάκης, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων περιλαμβάνει τα πάντα, από τον τζόγο μέχρι τις δημόσιες υποδομές, αλλά η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί πωλήσεις σε τιμή ευκαιρίας –βέβαια, ο γ.γ. Αποκρατικοποιήσεων δεν εξηγεί πώς ακριβώς σκοπεύει η κυβέρνηση να… τετραγωνίσει τον κύκλο, πουλώντας σε καλές τιμές, όταν η χώρα βρίσκεται υπό τη δαμόκλειο σπάθη της πτώχευσης, ενώ οι αξίες στην οικονομία καταρρέουν λόγω της κρίσης.

Ειδικότερα, ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρει, ότι κορυφαία προτεραιότητα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων είναι η πώληση του ΟΣΕ, αφού προηγηθεί ανάληψη των χρεών του από το Δημόσιο και μαζική απομάκρυνση προσωπικού. Όπως αφήνεται σαφώς να εννοηθεί, δέλεαρ για τους επενδυτές δεν θα αποτελέσει η ίδια η σιδηροδρομική δραστηριότητα του ΟΣΕ, αλλά το πρόγραμμα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού, αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων.

«Υπάρχει ήδη σοβαρό διεθνές ενδιαφέρον και περιμένουμε να θέσουμε προς πώληση τη νέα εταιρεία λειτουργίας μέσα στον επόμενο χρόνο, η οποία θα είναι οριακά κερδοφόρα», τονίζει ο κ. Χριστοδουλάκης. «Ενώ τα υψηλά χρέη του Οργανισμού θα αναληφθούν από το Δημόσιο, ελπίζουμε ότι το χαρτοφυλάκιο ακινήτων του ΟΣΕ θα αντισταθμίσει κάποια από αυτά τα κόστη», προσθέτει.

Δεύτερη στη σειρά των προτεραιοτήτων είναι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η αξία της οποίας μπορεί και να υπερβαίνει τα 200 δις. ευρώ, όπως ανέφερε πρόσφατα ο Γ. Παπανδρέου, ενώ το εθνικό χρέος φθάνει τα 300 δις. ευρώ. «Υπάρχουν πολλές και μεγάλες δημόσιες εκτάσεις που είναι ενδιαφέρουσες για εμπορική αξιοποίηση και σκοπεύουμε να τις πουλήσουμε ή να συνάψουμε πολυετείς συμβάσεις παραχώρησης. Εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να παρουσιάσουμε ένα συνεκτικό και ελκυστικό επενδυτικό σχέδιο στις διεθνείς αγορές», τονίζει ο κ. Χριστοδουλάκης.

Για τις τηλεπικοινωνίες, ο γ.γ. Αποκρατικοποιήσεων τονίζει ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να διαταράξει τις ισορροπίες στην αγορά, προχωρώντας στην πώληση του κρατικού μεριδίου στον ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, ενώ για την αγορά του τζόγου αναφέρει ότι στόχος είναι να προχωρήσει η διαδικασία της απελευθέρωσης, από την οποία το Δημόσιο μπορεί να αντλήσει έσοδα 700 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, θα πουληθεί πολύ σύντομα το 49% των μετοχών του Καζίνου της Πάρνηθας, όπως αναφέρει ο κ. Χριστοδουλάκης, ενδεχομένως και πριν από το τέλος του έτους. Για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, ο γ.γ. Αποκρατικοποιήσεων προαναγγέλλει πώληση μεριδίου του Δημοσίου, η οποία όμως θα πάρει περισσότερο χρόνο.

Για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, επισημαίνει ότι έχει γίνει υγιής πρόοδος, αλλά θα προηγηθεί ο διαχωρισμός του δικτύου αγωγών από τις εμπορικές δραστηριότητες. «Σύντομα θα ανακοινώσουμε το σχήμα των συμβούλων, αλλά το Δημόσιο θα διατηρήσει σημαντική συμμετοχή στο δίκτυο των αγωγών», αναφέρει ο κ. Χριστοδουλάκης. Ο γ.γ. Αποκρατικοποιήσεων αποφεύγει, πάντως, οποιαδήποτε αναφορά σε ιδιωτικοποιήσεις τραπεζικών συμμετοχών, αφού το θέμα αυτό θεωρείται ιδιαίτερα «ευαίσθητο» πολιτικά και η κυβέρνηση αποφεύγει να το ανακινήσει προ των εκλογών, με το πρόσχημα ότι εξετάζει εισηγήσεις συμβούλων.

Η συνέντευξη του γ.γ. Αποκρατικοποιήσεων, πάντως, αφήνει τους αναγνώστες με μια μεγάλη απορία: αν στο τραπέζι του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων μπαίνουν ακίνητα και συμμετοχές σε δημόσιες επιχειρήσεις-φιλέτα, αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ και αν, ταυτόχρονα, η κυβέρνηση πρόκειται να αντισταθεί σθεναρά σε πιέσεις για πωλήσεις σε εξευτελιστικές τιμές, πώς εξηγείται ότι ο εισπρακτικός στόχος που τίθεται είναι μόλις 3 δις. ευρώ;

Το σχόλιο που κάνουν στο “S10” τραπεζικά στελέχη, εξηγώντας αυτή την προφανή ανακολουθία, είναι ότι στην πραγματικότητα ο στόχος των 3 δις. ευρώ έχει προ πολλού αναθεωρηθεί. Στην πραγματικότητα, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα είναι πολύ ευρύ, σε αρκετές περιπτώσεις η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να πουλήσει σε «χτυπημένες» τιμές και ο τελικός στόχος θα είναι να συγκεντρωθούν έσοδα που πραγματικά θα έχουν κάποιο αντίκρισμα στην προσπάθεια μείωσης του χρέους. Γιατί είναι προφανές, ότι με έσοδα αποκρατικοποιήσεων που μετά βίας ξεπερνούν τη μια μονάδα του ΑΕΠ θα πέσει απλώς μια απειροελάχιστη σταγόνα στον ωκεανό των 150 μονάδων εθνικού χρέους…
sofokleous10.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails