....υπογράμμισαν τα Ηνωμένα Έθνη, κατά την έναρξη της σημαντικότερης συνάντησης για την αντιμετώπιση των απωλειών σε ζωϊκά και φυτικά είδη, που στηρίζουν τόσο την απόπειρα εξασφάλισης των προς το ζην όσο και τις οικονομίες.
Για δύο ολόκληρες εβδομάδες, αντιπρόσωποι στη 10η συνάντηση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα θα προσπαθήσουν στη Ναγκόγια, στην Ιαπωνία, να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο 20 μετρήσιμων στόχων για την επόμενη δεκαετία, μετά την αποτυχία όλων των κυβερνήσεων να επιτύχουν τους στόχους που τέθηκαν το 2002.
«Η Ναγκόγια είναι το κύριο παγκόσμιο γεγονός για να καταστήσουμε ολόκληρο τον κόσμο κοινωνό στην αξία της φύσης και το κόστος της απώλειάς της», τόνισε ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας για την Πράσινη Οικονομία στο Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP), Παβάν Σούχντεβ.
Μελέτη, η οποία χαίρει της στήριξης του ΟΗΕ και η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα αυτόν τον μήνα, τοποθέτησε την παγκόσμια περιβαλλοντική ζημιά, που προκλήθηκε από ανθρώπινη δραστηριότητα το 2008 στα 6,6 τρισ. δολάρια, ποσό που ισοδυναμεί με το 11% του παγκόσμιου ΑΕΠ....Στην έκθεση «Τα οικονομικά των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας», οι υπολογισμοί του ετήσιου κόστους ανεβάζουν το ποσό στα 2 με 5 τρισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως στα φτωχότερα μέρη του πλανήτη.
Στις αρχές της δεκαετίας, τα μέλη του ΟΗΕ δεσμεύθηκαν, στο πλαίσιο των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, να επιτύχουν «σημαντική μείωση» του ρυθμού απώλειας της βιοποικιλότητας μέχρι το 2010, που είχε μάλιστα οριστεί ως Έτος της Βιοποικιλότητας. Αντιθέτως, η καταστροφή των οικοσυστημάτων συνεχίστηκε με αμείωτους ρυθμούς και σήμερα πολλοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο πλανήτης βρίσκεται αντιμέτωπος με την έκτη μαζική φάση εξαφάνισης ειδών, την πλέον πρόσφατη από την εξαφάνιση των δεινοσαύρων, πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για το ότι η Γη χάνει βιολογικά είδη με ρυθμό 100 έως 1.000 φορές μεγαλύτερο από τον ιστορικό μέσο όρο.
Σχεδόν το ένα τέταρτο των θηλαστικών, το ένα τρίτο των αμφίβιων, πάνω από ένα στα οκτώ πουλιά και πάνω από το ένα πέμπτο των φυτικών ειδών αντιμετωπίζουν, σήμερα, τον κίνδυνο εξαφάνισης, υποστηρίζει η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης ((IUCN).
Καινούργια εκτίμηση της WWF κάνει, παράλληλα, λόγο για το ότι η ζωή των 6,8 δισεκατομμυρίων κατοίκων της Γης είναι 50% πάνω από τη βιοδυναμικότητα του πλανήτη και ότι, μέχρι το 2030, η ανθρωπότητα θα χρειάζεται δυναμικότητα ίση με δύο πλανήτες Γη.Δεκαοχτώ χρόνια μετά τη νομικά δεσμευτική Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα, τα 193 μέλη της - 192 χώρες συν την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς οι ΗΠΑ, η Ανδόρα και η Αγία Έδρα δεν την έχουν κυρώσει - καλούνται να συγκεκριμενοποιήσουν θεσμικό πλαίσιο και σχέδια δράσεων.
Κύριος στόχος της συνάντησης είναι η εκπόνηση καινούργιου Στρατηγικού Σχεδίου είκοσι σημείων για το χρονικό διάστημα 2011-2020, θέτοντας καινούργιους στόχους για διατήρηση και βιώσιμες χρήσεις της βιοποικιλότητας καθώς και η σύνθεση ενός μακροπρόθεσμου οράματος μέχρι το 2050.
Επιπλέον, οι αντιπρόσωποι θα προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν ένα πρωτόκολλο Πρόσβασης και Συμμετοχής στα Οφέλη (ABS), το οποίο θα θέτει το πλαίσιο για την ισότιμη συμμετοχή όλων στα οφέλη από τους γενετικούς πόρους του πλανήτη.
Τα σημεία τριβής δεν είναι λίγα. Μια από τις προτάσεις που συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη προσοχή αφορά στον χαρακτηρισμό τεράστιων εκτάσεων γης και θάλασσας ως «προστατευόμενες», αν και οι αναπτυσσόμενες χώρες δεν θέλουν αυτή η εξέλιξη να υπονομεύσει τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξής τους. Τα φτωχότερα κράτη θέλουν να εκατονταπλασιαστεί το ποσό των χρηματοδοτήσεων για να προστατεύσουν βιολογικά είδη και οικοσυστήματα, και οι οποίες ανέρχονται σήμερα στο ποσό των 3 δισ. δολαρίων.
Επιπλέον, οι αναπτυσσόμενες χώρες επιθυμούν μια δικαιότερη συμφωνία όσον αφορά τη συμμετοχή άλλων χωρών στον πλούτο των οικοσυστημάτων τους, όπως τα φάρμακα που παράγουν οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, για να υποστηρίξουν το πρωτόκολλο Πρόσβασης και Συμμετοχής στα Οφέλη.
Οι οργανώσεις που εκστρατεύουν για τη διατήρηση της φύσης εκφράζουν φόβους για το ότι η αποτυχία συμφωνίας για το πρωτόκολλο ενδέχεται να εκτροχιάσει τις συνομιλίες στη Ναγκόγια, συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας για τους στόχους της επόμενης δεκαετίας.
Το διακύβευμα είναι μεγάλο και συνοψίζεται εύγλωττα από τον εκτελεστικό διευθυντή του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) Άχιμ Στάινερ: «Αυτός είναι ο μοναδικός πλανήτης σε αυτό το Σύμπαν που είναι γνωστό ότι έχει αυτού του είδους τη ζωή. Αυτό και μόνο θα πρέπει να μας έδινε τροφή για σκέψη. Όμως, ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι καταστρέφουμε τα ίδια τα θεμέλια που διατηρούν τη ζωή σε αυτόν τον πλανήτη. Παρ' όλα αυτά, όταν συναντιόμαστε σε αυτές τις διακυβερνητικές συσκέψεις, η κοινωνία δυσκολεύεται, κατά κάποιον τρόπο, να κατανοήσει τι προσπαθούμε να κάνουμε και γιατί είναι σημαντικό αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε».
Πηγή:ΑΠΕ
2 σχόλια:
Αν κάποτε αποφασίσουμε να θυσιάσουμε ΕΝΑ μόνο είδος του πλανήτη, όλα τα υπόλοιπα θα σωθούν αυτομάτως. Ποιό είναι αυτό; Μα ο άνθρωπος!
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.
Δημοσίευση σχολίου