Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Οι Ηρακλειώτες οικοδόμοι ψάχνουν τη μοίρα τους στο... Ντουμπαί.


Κανείς δεν πίστευε πριν από πέντε χρόνια ότι εν έτει 2010 θα ξεκινούσε ένα τρίτο μεταναστευτικό κύμα από την Ελλάδα με πρωταγωνιστές αυτή τη φορά τους οικοδόμους…

Κι ενώ τη δεκαετία του '60 τα εργοστάσια της Γερμανίας και στις αρχές του αιώνα της Αμερικής και της Αυστραλίας, πλημμύρισαν από εργατικό δυναμικό από την Ελλάδα, τώρα το μεταναστευτικό κύμα οδηγείται προς τις ανατολικές χώρες.

Έτσι, η οικονομική κρίση δείχνει το δρόμο προς τις αραβικές χώρες στους οικοδόμους της Κρήτης, οι οποίοι αν θέλουν να δουλέψουν πρέπει να ακολουθήσουν τη… ξενιτιά.

Η μείωση των οικοδομών και επομένως των θέσεων εργασίας, τα χαμηλά ημερομίσθια, η τεράστια ζήτηση για εργασία, οι δύσκολες συνθήκες εργασίας, αλλά και η… αδιαφορία της κυβέρνησης, όπως τονίζει ο κλάδος, έχουν ως συνέπεια να μείνουν 2.500 οικοδόμοι στο Ηράκλειο χωρίς δουλειά για παραπάνω από έναν χρόνο, ενώ οι περισσότεροι που δουλεύουν σήμερα αρκούνται σε δύο-τρία μεροκάματα την εβδομάδα....«Στο νομό έχουμε περίπου 7.000 οικοδόμους, από αυτούς οι 2.500 είναι άνεργοι, ενώ οι υπόλοιποι κάνουν μόνο δύο με τρία μεροκάματα την εβδομάδα. Αυτή δεν είναι κατάσταση. Δεν μπορούν να ζήσουν έτσι οι άνθρωποι, πόσω μάλλον να ζήσουν και τις οικογένειές τους. Έτσι, οι οικοδόμοι γυρίζουν πίσω στα παλιά χρόνια, όταν οι Έλληνες έπρεπε να μεταναστεύουν για να βρουν δουλειά» σημειώνει ο κ. Γιάννης Γωνιανάκης, μέλος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδος.

Άτυπα η μετανάστευση έχει χωριστεί σε δύο κατευθύνσεις, ανάλογα με την περιοχή, όπου ζει ο οικοδόμος. Σύμφωνα με τον κ. Γωνιανάκη, οι οικοδόμοι από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη κατευθύνονται κυρίως προς Καναδά, Αυστραλία και Κύπρο, ενώ οι Κρητικοί προς την Κύπρο και τις αραβικές χώρες.

Χαμηλά μεροκάματα

Επίσης, αυτήν την εποχή παρατηρείται και η εσωτερική μετανάστευση, δηλαδή οικοδόμοι από την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα καταφθάνουν στην Κρήτη για να πιάσουν δουλειά σε μεγάλα δημόσια έργα.

«Οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες κατεβάζουν οικοδόμους από την υπόλοιπη Ελλάδα και φυσικά δίνουν χαμηλότερα μεροκάματα, ενώ τους βάζουν να διαμένουν σε άθλιες συνθήκες» συνεχίζει ο ίδιος.

Μάλιστα, ο κ. Γωνιανάκης υποστηρίζει ότι έχει συναντήσει περίπτωση, όπου έξι οικοδόμοι διέμεναν μέσα σε κοντέινερ… ενώ υπάρχει μία συνήθης τακτική όπου στοιβάζονται πολλά άτομα, που κατάγονται από κάποιο άλλο μέρος εκτός Κρήτης, μέσα σε μικρά διαμερίσματα, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο.

Οι αλλοδαποί εργάτες γυρίζουν πίσω στην πατρίδα τους

Τα πάνω-κάτω έχουν έρθει στον κατασκευαστικό κλάδο, αφού όλα αλλάζουν εξαιτίας των νέων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί. Έτσι, παρατηρείται επιπλέον μία μαζική έξοδος αλλοδαπών πίσω στις πατρίδες τους, καθώς δεν μπορούν να βρουν δουλειά για να ζήσουν στη χώρα μας, τη στιγμή μάλιστα που πριν από λίγα χρόνια είχαν αφήσει το σπίτι τους για να βρουν ένα καλύτερο μέλλον στην Ελλάδα…

«Παρατηρείται ένα κύμα εξόδου για τους μετανάστες οικοδόμους που γυρίζουν πίσω στην πατρίδα τους, ειδικά από την Αλβανία» τονίζει ο κ. Γωνιανάκης.

Την κατάσταση αυτή εκμεταλλεύονται οι κατασκευαστικές εταιρίες, όπως τονίζει ο ίδιος, οι οποίες κατεβάζουν τα ημερομίσθια κατά 75%!

Δηλαδή, το κανονικό ημερομίσθιο ενός ανειδίκευτου και χωρίς εμπειρία εργάτη φτάνει περίπου τα 60 ευρώ, σήμερα οι οικοδόμοι όμως δουλεύουν με 15 ή 20 ευρώ την ημέρα.
Στην Κρήτη τα προηγούμενα χρόνια είχαμε μία υπερπαραγωγή σε οικοδομές, όμως μετά την κρίση και τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, εκατοντάδες διαμερίσματα μένουν απούλητα, ενώ υπάρχει ανάγκη, δεν υπάρχει ζήτηση και αυτό γιατί ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει το βάρος μίας αγοράς σπιτιού.
Πηγή: tolmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails