Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Η Ελλάδα της διαφθοράς.

Επιδεινώθηκε η θέση της Ελλάδας σε θέματα διαφθοράς σύμφωνα με τον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς (Corruption Perception Index CPI) 2010.
Έτσι η χώρα μας κατέχει την 78η θέση με 3,5 βαθμούς, σε σύνολο 178 χωρών, ενώ βρίσκεται πλέον μόνη της στην τελευταία θέση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27, καθώς η Ρουμανία και η Βουλγαρία πέτυχαν οριακά χειρότερες βαθμολογίες, αλλά συγκριτικά με τη χώρα μας καλύτερες. Ταυτόχρονα η Ελλάδα βρίσκεται πλέον κάτω και από την Τουρκία (4,4 βαθμοί), η οποία παραμένει βαθμολογικά σταθερή.

Η Ελλάδα από την 57η θέση που βρίσκονταν το 2008 με 4,7 βαθμούς, έπεσε το 2009 στην 71η θέση με 3,8 βαθμούς και στην 78η το 2010 με 3,5 βαθμούς.
Σύμφωνα με τον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς 2010 τα τρία τέταρτα από το σύνολο των 178 χωρών, που εξετάστηκαν, βρίσκονται κάτω από τη βάση του πέντε στην κλίμακα διαφθοράς, η οποία κυμαίνεται από το μηδέν (όπου θεωρούνται άκρως διεφθαρμένες) έως το δέκα (όπου θεωρούνται ότι έχουν χαμηλά επίπεδα διαφθοράς)....Η Δανία, η Νέα Ζηλανδία και η Σιγκαπούρη μοιράζονται την πρώτη θέση με βαθμολογία 9,3, ενώ ασταθείς κυβερνήσεις, με παρελθόν συγκρούσεων, εξακολουθούν να βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης. Το Αφγανιστάν και η Μιανμάρ μοιράζονται την προτελευταία θέση με βαθμολογία 1,4, ενώ η Σομαλία, έρχεται τελευταία με βαθμολογία 1,1.

Οι πρωτογενείς έρευνες, στις οποίες βασίζεται ο δείκτης για τις επιμέρους χώρες, παραμένουν οι ίδιες, ενώ υπάρχει επαλήθευση των αποτελεσμάτων για πάνω από τις μισές έρευνες, έτσι ώστε να εντοπίζονται διαφοροποιήσεις στις αντιλήψεις. Με βάση αυτά τα κριτήρια, σκιαγραφείται βελτίωση συγκριτικά με τις βαθμολογίες του 2009, για το Μπουτάν, τη Χιλή, τον Ισημερινό, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τη Γκάμπια, την Αϊτή, τη Τζαμάικα, το Κουβέιτ και το Κατάρ. Ομοίως, επιδείνωση στη βαθμολογία εντοπίζεται στην Τσεχική Δημοκρατία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Μαδαγασκάρη, τον Νίγηρα και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails