Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Στα 59 δισ. ευρώ η παραοικονομία στην Ελλάδα.


Τα 59 δισεκατομμύρια ευρώ φτάνει σε ετήσια βάση η παραοικονομία στην Ελλάδα, αντιπροσωπεύοντας το 25% της επίσημης οικονομικής δραστηριότητας, σύμφωνα με μελέτη της Visa που δημοσιεύεται στο σημερινό Βήμα, μια μέρα μετά την ανακοίνωση του προϋπολογισμού του 2011 που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και μέτρα για την πάταξη του φαινομένου.

Τα στοιχεία αυτά αποτελούν το υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη και ένα από τα μεγαλύτερα στην ΕΕ, καθώς μόνον ορισμένες από τις οικονομίες της Ανατολικής Ευρώπης αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα με την παραοικονομία. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της μελέτης ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του γραφείου της Visa Εurope στην Ελλάδα, Ν. Καμπανόπουλος σημείωσε πως πρόκειται για ένα μαζικό φαινόμενο, καθώς ο ευρωπαϊκός μέσος όρος διαμορφώνεται στο 20% του ΑΕΠ, αν και υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα....Στην Ελλάδα τα διαφυγόντα φορολογικά έσοδα εντοπίζονται κυρίως στους κλάδους των κατασκευών, των επισκευών, των υπηρεσιών που προσφέρονται στο σπίτι και των γεωργικών εργασιών. Βασικούς παράγοντες που οδηγούν στη μεγέθυνση της παραοικονομίας αποτελούν το περίπλοκο ελληνικό φορολογικό σύστημα, η καθυστέρηση στην εκκαθάριση υποθέσεων, η νοοτροπία και η πληθώρα νόμων σε τομείς της βιομηχανίας. Σύμφωνα με τον κ. Καμπανόπουλο, 2,5 εκατομμύρια υποθέσεις φοροδιαφυγής βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ενώ την ίδια στιγμή οι πολίτες αποδέχονται συγκεκριμένες μορφές διαφθοράς, όπως για παράδειγμα τις εξυπηρετήσεις μεταξύ φίλων και συγγενών.

«Για την έξοδο από τον φαύλο κύκλο των πληρωμών με μετρητά απαιτείται συνδυασμένη δράση από τις δημόσιες αρχές, τις τράπεζες και τα συστήματα πληρωμών» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Visa Europe, υπογραμμίζοντας ότι «ζήτημα-“κλειδί” για την Ελλάδα είναι η αντιμετώπιση του πολύ χαμηλού αριθμού ηλεκτρονικών συναλλαγών και της ατελέσφορης χρήσης των καρτών».

Σύμφωνα με τη Visa, η Ελλάδα συγκεντρώνει τεράστιες προοπτικές στην προσπάθεια για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, καθώς υπολείπεται σημαντικά του ευρωπαϊκού μέσου όρου, με λιγότερες από 20 ηλεκτρονικές συναλλαγές τον χρόνο, προσθέτοντας ως χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό τερματικών αποδοχής καρτών στην Ευρώπη ανά 1.000 κατοίκους, την ίδια στιγμή που βρίσκεται ανάμεσα στις τελευταίες θέσεις, τόσο στις κατά κεφαλήν ηλεκτρονικές πληρωμές όσο και στις πληρωμές μέσω καρτών. Σύμφωνα με τη Visa, «η αύξηση της χρήσης των καρτών, πιστωτικών και χρεωστικών, μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην πάταξη της φοροδιαφυγής».

Προς αυτή την κατεύθυνση, η Visa προτείνει τη διεύρυνση των σημείων αποδοχής ηλεκτρονικών πληρωμών σε ολόκληρη τη χώρα, την αναβάθμιση των τερματικών για αποδοχή πληρωμών μέσω νέων τεχνολογιών, την παροχή φορολογικών ελαφρύνσεων σε όσους κάνουν χρήση των καρτών πάνω από ένα ποσοστό του προσωπικού εισοδήματος ή των εταιρικών εξόδων, τη μείωση του ΦΠΑ με τη χρήση καρτών πληρωμών και την υποχρεωτική χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας για την καταγραφή των συναλλαγών.

«Η συγκυρία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για την υιοθέτηση ενός εκτεταμένου συστήματος ηλεκτρονικών πληρωμών και χρήσης καρτών πληρωμών, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα» υπογραμμίζει η Visa καθώς «Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυθούν καθοριστικά η εύρυθμη λειτουργία του συστήματος είσπραξης του ΦΠΑ και η αύξηση των κρατικών εσόδων και συνεπακόλουθα η μείωση της φοροδιαφυγής, δεδομένου ότι καθίσταται σχεδόν αδύνατη η διενέργεια συναλλαγών χωρίς την έκδοση αποδείξεων».

Η Visa εκτιμά ότι το μέγεθος της παραοικονομίας μπορεί να συρρικνωθεί κατά 7% ή 4 δισ. ευρώ αν δοθεί έμφαση στους παρακάτω έξι τομείς:

1. Πωλήσεις αυτοκινήτων και ανταλλακτικών/συνεργεία,
2. εστιατόρια και μπαρ,
3. ταξί, λεωφορεία, εμπορικές μεταφορές,
4. catering/ καντίνες,
5. καταστήματα λιανικής
6. καταλύματα.
http://tvxs.gr/node/71302

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Share |

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails